עמותת אדי – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
א. שראל (שיחה | תרומות)
א. שראל (שיחה | תרומות)
שורה 21: שורה 21:
החל מ-2011, מחזיקי כרטיס "אדי" מקבלים קדימות מסוימת בתור לקבלת איבר להשתלה, בהתאם ל[http://www.justice.gov.il/NR/rdonlyres/EF3D9055-295C-4152-89C3-ADADBCC0C5D8/26789/6216.pdf הנחיות ועדת ההיגוי למרכז להשתלות]{{קישור שבור|2 באוגוסט 2017}} לפי [http://www.knesset.gov.il/Laws/Data/law/2144/2144.pdf חוק השתלת איברים, התשס"ח-2008].
החל מ-2011, מחזיקי כרטיס "אדי" מקבלים קדימות מסוימת בתור לקבלת איבר להשתלה, בהתאם ל[http://www.justice.gov.il/NR/rdonlyres/EF3D9055-295C-4152-89C3-ADADBCC0C5D8/26789/6216.pdf הנחיות ועדת ההיגוי למרכז להשתלות]{{קישור שבור|2 באוגוסט 2017}} לפי [http://www.knesset.gov.il/Laws/Data/law/2144/2144.pdf חוק השתלת איברים, התשס"ח-2008].


ראוי לציין שקיים כרטיס-תורם נוסף המיועד בעיקר לציבור הדתי- כרטיס תורם בלבבי{{הערה|{{קישור כללי|הכותב=|כתובת=http://bilvavi.co.il/|כותרת=בלבבי- כרטיס תרומת אברים בפיקוח הלכתי|אתר=|תאריך=}}}} של "[[עמותת בלבבי]]" על-שם בלהה הירשברג, אך החתומים עליו אינם נהנים מקדימות בתור להשתלות.
ראוי לציין שקיים כרטיס-תורם נוסף המיועד בעיקר לציבור הדתי - כרטיס תורם בלבבי{{הערה|{{קישור כללי|הכותב=|כתובת=http://bilvavi.co.il/|כותרת=בלבבי- כרטיס תרומת אברים בפיקוח הלכתי|אתר=|תאריך=}}}} של "[[עמותת בלבבי]]" על-שם בלהה הירשברג, אך החתומים עליו אינם נהנים מקדימות בתור להשתלות.


==נוהל התרמה==
==נוהל התרמה==

גרסה מ־11:57, 1 בינואר 2018

כרטיס אדי החדש

אד"י - עמותה לקידום השתלות בישראל ע"ש אהוד בן דרור ז"ל (ע"ר), היא עמותה ישראלית לעידוד תרומת איברים בישראל. העמותה היא חלק מהמרכז הלאומי להשתלות איברים של משרד הבריאות הישראלי, ומנהלת מאגר מידע ממוחשב של תושבי מדינת ישראל שהצהירו שהם מוכנים לתרום איברים אחרי מותם. נכון ל-2011, רשומים במאגר העמותה כ-10% מכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל (860,000) איש.[1] נתון כזה נחשב לכישלון יחסי עקב העובדה שמדובר באחוז נמוך משמעותית מהממוצע במדינות החברות בארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (בספרד, למשל, חתומים כ-70% מהאוכלוסייה). על פי אתר העמותה, אחת הסיבות המרכזיות לכך היא גישת היהדות לנושא, ישנו ויכוח הלכתי האם ואיך תרומה מותרת ובנוסף יש ערכים של כבוד המת ותחיית המתים המשמשים שיקולים אף לאנשים שאינם שומרים תורה ומצוות.

יסוד העמותה

העמותה נוסדה ב-30 באוקטובר 1978 על ידי משפחת בן דרור לזכרו של בנם, אהוד (אָדי) בן דרור. בן דרור נפטר זמן קצר לאחר השתלת כליה, עקב סיבוכים שנבעו מכך שהמתין זמן רב לתרומה.

במהלך תקופת הטיפולים שעבר אהוד בן דרור, בה המתין למציאת תורם מתאים עבורו, שוחח רבות עם הוריו וחבריו ודיבר על הצורך להעלות את המודעות לחשיבות תרומת האיברים, מתוך זה הועלה הרעיון על ידי אדי להחתים אנשים על כרטיס המעיד על רצונם לתרום את אבריהם לאחר מותם.

חבריו והוריו של אדי ראו ברעיון שהעלה על תרומת איברים את צוואתו, באוקטובר 1978 הוקמה אגודת אדי אשר יצרה מהפך בכל נושא תרומת האיברים והעלתה במודעות הציבור את חשיבותו של תרומת האיברים בארץ והחלה בהחתמת הציבור על כרטיס התורם אדי.

כרטיס תורם

כרטיס אדי הוא כרטיס אשר מי שחותם עליו מביע את רצונו לתרום חלק מאיבריו (או רקמותיו) לאחר מותו, לשם השתלת איברים ורקמות אם צריך, בחולים. התרומה מותנית בהסכמת המשפחה, גם אם נחתם כרטיס "אדי".

כרטיס אדי הישן

כל תושב ישראל מעל גיל 17 רשאי לחתום על הכרטיס. החתימה אינה תלויה במצב בריאותי, אלא רק התרומה עצמה תלויה בכך.

"אדי" דואגת להנצחת זכר התורמים על ידי פעילויות שונות, בהן נטיעת עצים ב"יער אדי", תמיכה באתר הנצחה באינטרנט, ויום הוקרה למשפחות תורמי האיברים בבית הנשיא.

החל מ-2011, מחזיקי כרטיס "אדי" מקבלים קדימות מסוימת בתור לקבלת איבר להשתלה, בהתאם להנחיות ועדת ההיגוי למרכז להשתלות(הקישור אינו פעיל, 2 באוגוסט 2017) לפי חוק השתלת איברים, התשס"ח-2008.

ראוי לציין שקיים כרטיס-תורם נוסף המיועד בעיקר לציבור הדתי - כרטיס תורם בלבבי[2] של "עמותת בלבבי" על-שם בלהה הירשברג, אך החתומים עליו אינם נהנים מקדימות בתור להשתלות.

נוהל התרמה

מפכ"ל משטרת ישראל רוני אלשיך חותם על כרטיס אד"י, 2016.

כאשר אדם מגיע לטיפול בבית החולים, הצוות המטפל אינו יודע האם הוא חתום על כרטיס אדי. כמו כן, על פי חוק מוות מוחי-נשימתי, אסור שהרופאים שאמורים לקבוע מוות מוחי יעסקו בהשתלות איברים. הגישה למאגר הנתונים של התורמים נתונה רק לאחות מתאמת ההשתלות של בית החולים (הנמצאת בכל מרכז רפואי המורשה לבצע השתלות איברים), וגם לה יש גישה לנתונים הללו רק לאחר שנקבע מותו של אותו אדם. זאת, על מנת שלא יינתן יחס שונה לאדם מסוים רק כי הוא הסכים לתרום איברים.

קביעת מוות מוחי נעשית רק על ידי שני רופאים ותיקים לפחות, כל אחד מהם מומחה בתחום אחר, שאינם חברי סגל במחלקה בה מאושפז החולה, ואינם עוסקים בהשתלות איברים. כמו כן, לפחות אחד מהם חייב להיות בדרגת מנהל מחלקה ומעלה. קביעת המוות המוחי מתבצעת על פי נוהל הכולל בדיקות ובדיקות עזר רבות. בכל מקרה לא קובעים מוות מוחי אם קיים ספק כלשהו שהמצב אינו כזה.

לפי הנוהל, רק לאחר שנקבע מוות מוחי האחות פונה למשפחה בבקשה לתרום את איבריו של הנפטר. גם אם נושא החולה המועמד לתרומת איברים כרטיס אדי, עדיין שמורה למשפחה זכות וטו שתמנע את קיום בקשתו לתרום את איבריו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים