אימפריה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
תגיות: חשד למילים בעייתיות עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
מ שוחזר מעריכות של 79.182.1.98 (שיחה) לעריכה האחרונה של Botend
שורה 1: שורה 1:
{{פירוש נוסף|נוכחי=סוג של ריבונות פוליטית}}
אימפריה זה:
[[קובץ:Mongol Empire map.gif|שמאל|ממוזער|250px|[[האימפריה המונגולית]] הייתה האימפריה בעלת השטח הרציף הגדול ביותר.]]
'''אימפריה''' (מהמילה הלטינית '''imperium''' - '''סמכות עליונה''') או '''קיסרות''' היא ריבונות פוליטית, למשל [[מדינה]], השולטת על שטחים נרחבים בהם מתגוררות אוכלוסיות השונות מבחינה אתנית ותרבותית ממרכזה השלטוני.


הדרך העיקרית בה נוצרות אימפריות היא יציאה של מדינה למסע כיבושים של שכנותיה. כך, למשל, [[האימפריה הרוסית]] נוצרה מהשתלטות רוסיה על [[פולין]], [[סיביר]] ו[[חצי האי קרים|קרים]]. דרך אחרת להיוצרות אימפריה היא מסע ימי לגילוי ארצות שקל להשתלט עליהן. כך למשל נוצרו [[האימפריה הבריטית]], [[האימפריה ההולנדית]], [[האימפריה הספרדית]] ו[[האימפריה הפורטוגזית]].
אין הסבר לדבר ובמיוחד לא בוויקיפדיה !!!

סופן של רוב האימפריות היה התפרקות כתוצאה מסיבות שונות כמו [[מרד|מרידות]], [[סכסוך|סכסוכים]] פנימיים על נושאים כגון [[ירושה]], התפוררות כלכלית, [[כיבוש]] על ידי אימפריות אחרות ולחצים בינלאומיים. אפשרות אחרת היא מיזוג תרבותי ואתני של האוכלוסיות באימפריה, כך שהאימפריה, ברובה, הופכת למדינה.
אנחנו לא יודעים מה זה וויקיפדיה


==סוגים שונים של אימפריות - הדיקטטורית והמשפטית==
==סוגים שונים של אימפריות - הדיקטטורית והמשפטית==

גרסה מ־20:13, 24 בפברואר 2018

האימפריה המונגולית הייתה האימפריה בעלת השטח הרציף הגדול ביותר.

אימפריה (מהמילה הלטינית imperium - סמכות עליונה) או קיסרות היא ריבונות פוליטית, למשל מדינה, השולטת על שטחים נרחבים בהם מתגוררות אוכלוסיות השונות מבחינה אתנית ותרבותית ממרכזה השלטוני.

הדרך העיקרית בה נוצרות אימפריות היא יציאה של מדינה למסע כיבושים של שכנותיה. כך, למשל, האימפריה הרוסית נוצרה מהשתלטות רוסיה על פולין, סיביר וקרים. דרך אחרת להיוצרות אימפריה היא מסע ימי לגילוי ארצות שקל להשתלט עליהן. כך למשל נוצרו האימפריה הבריטית, האימפריה ההולנדית, האימפריה הספרדית והאימפריה הפורטוגזית.

סופן של רוב האימפריות היה התפרקות כתוצאה מסיבות שונות כמו מרידות, סכסוכים פנימיים על נושאים כגון ירושה, התפוררות כלכלית, כיבוש על ידי אימפריות אחרות ולחצים בינלאומיים. אפשרות אחרת היא מיזוג תרבותי ואתני של האוכלוסיות באימפריה, כך שהאימפריה, ברובה, הופכת למדינה.

סוגים שונים של אימפריות - הדיקטטורית והמשפטית

ניתן לאפיין את האימפריות בשני אופנים - אימפריות דיקטטוריות ואימפריות משפטיות. בקבוצה הראשונה נמצאת האימפריה האשורית, ההלניסטית, הקרתגית, המונגולית, הספרדית והרוסית. הקבוצה השנייה הופיעה עם רומא והיא כוללת את רומא, ביזנטיון, העבאסית והעות'מאנית, והבריטית. ההבדל בין שתי הגישות מצוי ביחס השונה שלהן לאזרח האימפריה, לחוק ולמבנה האימפריה עצמו. אימפריה דיקטטורית מתמקדת בהשגת שליטה ותו לא. יכולה להיות לה שאיפה להפצה ולקידום של ציוויליזציה מסוימת (ספרד והקתוליות, אלכסנדר מוקדון והלניזם) אבל מעבר למימוש שאיפות אלו היא לא מנסה לבנות את החברה בצורה משפטית מסודרת. עיקר העניין של האימפריה הוא בכוח של השליט מול נתיניו ומול מעצמות אחרות. אימפריה משפטית לעומת זאת מעוניינת בבניית החברה כעניין אוניברסלי. מטרתה להשליט חוק ולבנות מערכת יחוס כלל חברתית. אימפריה כזאת איננה מחייבת תמיכה בדמוקרטיה אבל יכולה לתמוך בליברליזם ובשוק החופשי (האימפריה הבריטית) או בחוק הכללי (האימפריה הרומית). כך השליטו הבריטים סחר חופשי בכל רחבי האימפריה וכך השליטו העות'מאנים את החוק המוסלמי בכל רחבי האימפריה העות'מאנית. בדיקה היסטורית של אימפריות מחייבת בדיקה של המטרות של השליטים ומערכות היחסים שהושלטו באימפריה.

ראו גם

קישורים חיצוניים