שיעור פריון כולל – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הוספת קישור לשיעור הפריון
טעות שלי. מיותר.
שורה 8: שורה 8:
{{מקרא2|#35B0E3|1–2 ילדים}}
{{מקרא2|#35B0E3|1–2 ילדים}}
{{מקרא2|#3555E3|0–1 ילדים}}]]
{{מקרא2|#3555E3|0–1 ילדים}}]]
'''שיעור פריון כולל''' (ב[[אנגלית]]: '''Total Fertility Rate''') הוא מונח ב[[דמוגרפיה]], שקרוי לפעמים בשם "'''שיעור פריון'''" בלבד, או "'''שיעור הפריון הכולל התקופתי'''". מונח זה מנסה לאמוד את מספר הילדים שצפויה אישה ללדת בימי חייה. ההנחה הגלומה במונח זה היא, כי בכל גיל (או קבוצת גיל) בעתיד האישה תלד בממוצע כמספר הילדים אשר נמדד לגבי נשים הנמצאות בתקופת המדידה באותו הגיל או קבוצת גיל. בשימוש במונח "[[שיעור הפריון]]" ישנה הנחה כי האישה צפויה לחיות עד תום תקופת הפוריות.
'''שיעור פריון כולל''' (ב[[אנגלית]]: '''Total Fertility Rate''') הוא מונח ב[[דמוגרפיה]], שקרוי לפעמים בשם "'''שיעור פריון'''" בלבד, או "'''שיעור הפריון הכולל התקופתי'''". מונח זה מנסה לאמוד את מספר הילדים שצפויה אישה ללדת בימי חייה. ההנחה הגלומה במונח זה היא, כי בכל גיל (או קבוצת גיל) בעתיד האישה תלד בממוצע כמספר הילדים אשר נמדד לגבי נשים הנמצאות בתקופת המדידה באותו הגיל או קבוצת גיל. בשימוש במונח "שיעור הפריון" ישנה הנחה כי האישה צפויה לחיות עד תום תקופת הפוריות.


שיעור הפריון הכולל הוא מדד סינתטי, במובן שהוא מתייחס לנשים בקבוצות גיל שונות ועל פי הנחות מסוימות. אין הוא מבוסס על הפריון של קבוצת נשים אמיתית בשכבת גיל מסוימת, מכיון שהוא מנסה לחזות את מספר הילדים הממוצע הצפוי לאישה עד '''סיום''' תקופת ה[[פוריות (ביולוגיה)|פוריות]]. באותה מידה, אין המדד מתייחס למספר הילדים אשר נולדו למעשה לאישה במשך ימי חייה. יתרונו של המדד בכך, שבניגוד למדדי ילודה אחרים, כמו [[שיעור ילודה]] (מספר הלידות ל-1000 נפש), הוא מבוטא במספר שקל להבינו אינטואיטיבית - מספר ילדים לאישה.
שיעור הפריון הכולל הוא מדד סינתטי, במובן שהוא מתייחס לנשים בקבוצות גיל שונות ועל פי הנחות מסוימות. אין הוא מבוסס על הפריון של קבוצת נשים אמיתית בשכבת גיל מסוימת, מכיון שהוא מנסה לחזות את מספר הילדים הממוצע הצפוי לאישה עד '''סיום''' תקופת ה[[פוריות (ביולוגיה)|פוריות]]. באותה מידה, אין המדד מתייחס למספר הילדים אשר נולדו למעשה לאישה במשך ימי חייה. יתרונו של המדד בכך, שבניגוד למדדי ילודה אחרים, כמו [[שיעור ילודה]] (מספר הלידות ל-1000 נפש), הוא מבוטא במספר שקל להבינו אינטואיטיבית - מספר ילדים לאישה.

גרסה מ־19:20, 23 בינואר 2019

מדינות העולם לפי שיעורי הפיריון, בהתבסס על נתוני ספר העובדות העולמי של ה-CIA לשנת 2013. מקרא:      7–8 ילדים      6–7 ילדים      5–6 ילדים      4–5 ילדים      3–4 ילדים      2–3 ילדים      1–2 ילדים      0–1 ילדים

שיעור פריון כוללאנגלית: Total Fertility Rate) הוא מונח בדמוגרפיה, שקרוי לפעמים בשם "שיעור פריון" בלבד, או "שיעור הפריון הכולל התקופתי". מונח זה מנסה לאמוד את מספר הילדים שצפויה אישה ללדת בימי חייה. ההנחה הגלומה במונח זה היא, כי בכל גיל (או קבוצת גיל) בעתיד האישה תלד בממוצע כמספר הילדים אשר נמדד לגבי נשים הנמצאות בתקופת המדידה באותו הגיל או קבוצת גיל. בשימוש במונח "שיעור הפריון" ישנה הנחה כי האישה צפויה לחיות עד תום תקופת הפוריות.

שיעור הפריון הכולל הוא מדד סינתטי, במובן שהוא מתייחס לנשים בקבוצות גיל שונות ועל פי הנחות מסוימות. אין הוא מבוסס על הפריון של קבוצת נשים אמיתית בשכבת גיל מסוימת, מכיון שהוא מנסה לחזות את מספר הילדים הממוצע הצפוי לאישה עד סיום תקופת הפוריות. באותה מידה, אין המדד מתייחס למספר הילדים אשר נולדו למעשה לאישה במשך ימי חייה. יתרונו של המדד בכך, שבניגוד למדדי ילודה אחרים, כמו שיעור ילודה (מספר הלידות ל-1000 נפש), הוא מבוטא במספר שקל להבינו אינטואיטיבית - מספר ילדים לאישה.

המדד

המדד מתבסס על חישוב יחס בין מספר הנולדים בשנה מסוימת לבין אוכלוסיית הנשים הנמצאות בגיל הפריון. בעולם, מקובל לראות בגילים 15–49 את גיל הפוריות, ובארצות הברית – בגילים 15–44. את הנשים בגיל הפריון מחלקים לקבוצות גיל המונות 5 שנים כל אחת. עבור כל קבוצת גיל כזו מחשבים את שיעור הפריון הסגולי. שיעור הפריון הסגולי הוא מספר התינוקות אשר נולדו בשנה מסוימת לאימהות באותה קבוצת גיל, לחלק למספר הנשים באותה קבוצת גיל בשנה הנבדקת. כך, למשל, אם בשנה מסוימת היו 30,000 לידות לאימהות בגילים 20–24, ומספר הנשים הכולל בקבוצת גיל זו הוא 200,000 – הרי ששיעור הפריון הסגולי עבור קבוצת גיל זו הוא 30,000/200,000 = 0.15. מאחר שמקובל לחשב שיעורי פריון סגולי עבור כל 1,000 נשים בקבוצת הגיל הרלוונטית הרי שהפריון ל-1000 נשים הוא 150. על מנת לקבל את שיעור הפריון הכולל מחברים את שיעורי הפריון הסגולי עבור כל אחת מקבוצות הגיל ואת התוצאה מכפילים פי 5. במילים אחרות, מדובר באישה היפותטית שמתחילה את חיי הפריון שלה בגיל 15, יולדת חמש שנים לפי הפריון הסגולי בתקופת הגיל 15–19, חמש שנים לפי הפריון הסגולי בגיל 20–24, וכן הלאה (מכאן נובעת ההכפלה ב-5).

לדוגמה, בשנים 2012–2014 היו שיעורי הפריון הסגולי של נשים חרדיות בישראל [1] כדלקמן:

גילים לידות ל-1000 נשים לשנה
15–19 46
20–24 295
25–29 350.5
30–34 312.5
35–39 244.3
40–44 121.9
45–49 10.9

סכום כל שיעורי הפריון הוא 1381 ולאחר הכפלה ב-5 וחלוקה ב-1000 – 6.91. זהו שיעור הפריון הכולל של נשים חרדיות לשנים האמורות.

יש להבחין בין שיעור הפריון לבין שיעור הילודה. שיעור הילודה מתאר את מספר הנולדים בשנה מסוימת ל-1,000 נפש ועל אף שהוא מושפע, בין השאר, גם משיעור הפריון, הוא מושפע גם מגיל האם בלידה וממבנה שכבות האוכלוסייה (שיעור קבוצת האמהות הפוטנציאליות מתוך כלל האוכלוסייה). במידה לא פחותה משפיעים תוחלת החיים ומבנה הגילים גם על שיעור התמותה. בשל סיבות אלו, שיעור הפריון הכולל (כפי שהוא מחושב) הוא מדד טוב יותר לשינויים בדפוסי הילודה מאשר שיעור הילודה. למעשה, מדד הפריון מנבא מה יהיה גודלו של הדור הבא של שכבת הגיל היולדת ביחס לזה של קבוצת הגיל הנוכחית.

השפעות על הריבוי הטבעי

לשיעור הפריון ישנה השפעה חשובה ביותר על קצב הריבוי הטבעי של האוכלוסייה, וזאת בשילוב עם גילי ההולדה, כמפורט בהמשך. גם מדדים דמוגרפיים אחרים כגון יחס מספרי בין המינים (ובפרט בגיל הפריון או גילים צעירים יותר), תמותה שלפני תום גיל הפריון (ובפרט בגיל ילדות ושינויים בתוחלת החיים) יכולים להשפיע במידת מה, בדרך-כלל בהתאם למידת עוצמתם.

בהתעלם מהגורמים האחרים שהוזכרו היכולים להשפיע על הריבוי הטבעי, ובהנחה שהתמותה לפני גיל הפריון אפסית, הרי שנוכל לחשב על סמך מודל פשטני כיצד שילוב שיעור הפריון עם גיל ההולדה הממוצע ישפיע על קצב הריבוי הטבעי. גיל ההולדה הממוצע הוא הגיל הממוצע בו אדם הוליד את ילדיו, הלוקח בחשבון את 2 ההורים בכל לידה. הנחות המודל הפשטני הם:

  1. תוחלת החיים היא קבועה במשך הזמן ואורך החיים אחיד עבור כל האוכלוסייה.
  2. גיל ההולדה הממוצע נשאר קבוע במשך הזמן.
  3. שיעור הפריון נשאר קבוע במשך הזמן.

תחת הנחות אלו, קצב הריבוי הטבעי השנתי הוא:
כאשר הוא שיעור הפריון, ו- הוא גיל ההולדה הממוצע.

לדוגמה, אם גיל ההולדה הממוצע הוא 35 ושיעור הפריון הממוצע הוא 4 ילדים, הרי שקצב הריבוי הטבעי השנתי יהיה

ראו גם

הערות שוליים