סקסטוס אמפיריקוס – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ סדר תבניות בסוף הערך (בוט סדר הפרקים)
קישור לערך ראשי במקום לדף הפניה
שורה 21: שורה 21:


==מורשתו==
==מורשתו==
ספרו של סקסטוס אמפיריקוס "תמצית הפירוניזם" תורגם מ[[יוונית]] ל[[לטינית]] בידי אנריקוס סטפאנוס ([[ז'נבה]] [[1562]]) ובידי גנטיאן ארווט ([[1569]]). סקירה תמציתית זו של הפירוניזם הייתה מקובלת ב[[אירופה]] של [[המאה השש עשרה]], [[המאה השבע עשרה]] ו[[המאה השמונה עשרה]], והייתה לה השפעה לא רק על מישל דה מונטן, אלא גם על רבים אחרים, ובהם [[דייוויד יום]] ו[[גיאורג וילהלם פרידריך הגל]]. "ה[[מילון]] ההיסטורי והביקורתי" של [[פייר בייל]] שיצא לאור ב- [[1697]] וב- [[1702]], שימש כמקור על אודות רעיונותיו של סקסטוס אמפיריקוס.
ספרו של סקסטוס אמפיריקוס "תמצית הפירוניזם" תורגם מ[[יוונית]] ל[[לטינית]] בידי אנריקוס סטפאנוס ([[ז'נבה]] [[1562]]) ובידי גנטיאן ארווט ([[1569]]). סקירה תמציתית זו של הפירוניזם הייתה מקובלת ב[[אירופה]] של [[המאה השש עשרה]], [[המאה השבע עשרה]] ו[[המאה השמונה עשרה]], והייתה לה השפעה לא רק על מישל דה מונטן, אלא גם על רבים אחרים, ובהם [[דייוויד יום]] ו[[גיאורג וילהלם פרידריך הגל]]. "ה[[מילון]] ההיסטורי והביקורתי" של [[פייר בל]] שיצא לאור ב- [[1697]] וב- [[1702]], שימש כמקור על אודות רעיונותיו של סקסטוס אמפיריקוס.


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==

גרסה מ־12:09, 17 בנובמבר 2019

סקסטוס אמפיריקוס
Σέξτος ὁ Ἐμπειρικός
לידה המאה ה־2? עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה המאה ה־3?
אלכסנדריה, האימפריה הרומית עריכת הנתון בוויקינתונים
זרם פירוניזם עריכת הנתון בוויקינתונים
תחומי עניין פילוסופיה עריכת הנתון בוויקינתונים
עיסוק רופא, רופא סופר, פילוסוף, סופר עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה רומא העתיקה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סקסטוס אמפיריקוס (בערך 160210) היה פילוסוף, אסטרונום ורופא יווני שחי באלכסנדריה ובאתונה. הוא נודע בעיקר בשל ספרו "תמצית הפירוניזם" שבו סיכם את תורת הספקנות שהחלה עם הפילוסוף פירון מאליס.

סקסטוס אמפיריקוס כתב ספרים רבים שמהם שרדו שלושה בלבד: "תמצית הפירוניזם" (Πυῤῥώνειοι ὑποτυπώσεις, Pyrrhōneioi hypotypōseis) ושני ספרים בשם "נגד המתמטיקאים". בספריו אלה הביע ספקות באשר לידע האנושי בכללו. הפירוניזם מהווה צורה קיצונית של ספקנות שלפיה אין לחרוץ משפט על השאלה אם ניתן לדעת דבר על אודות מהותה של המציאות.

תורתו

סקסטוס אמפיריקוס טען שקיימות שלוש גישות לבעיית הידע האנושי:

  • הדוגמה שלפיה ניתן לגלות את האמת המסתתרת מאחרי המציאות (לשם דוגמה זו של הפילוסופים מן האסכולה הסטואית שגרסו כי ניתן לגלות את האמת האלוהית באמצעות התבונה האנושית).
  • גישתם של הפילוסופים מן האקדמיה האפלטונית, ובהם ארקסילאוס וקרנאדס, שלפיה לא ניתן לגלות את האמת בדבר מהותה של המציאות.
  • תורת הספקנות שלפיה אין לחרוץ משפט על בעיית הידע האנושי, ויש להמשיך בחקר התנאים שבהם ניתן יהיה לגלות אמת זו.

סקסטוס אמפיריקוס טען כי לכל מי שחורץ משפט על האמת חייב להיות עיקרון המצדיק את עמדתו, אך היות שלכל טיעון אפשר להציג טיעון שכנגד, לא ניתן לאשר עמדה שכזו.

במסה הפילוסופית הגדולה "סנגוריה על רמון סבונד" (ספר 2 פרק 12), שבה סקר את הפירוניזם בהשפעת סקסטוס אמפיריקוס, מישל דה מונטן כתב:

"כדי לחרוץ משפט על המסרים שאותם אנו מקבלים באמצעות החושים יש לנו צורך במכשיר שיפוטי. כדי לוודא את אמיתותו של מכשיר זה אנו זקוקים להוכחה, וכדי לוודא את ההוכחה אנו זקוקים שוב למכשיר, וכך אנו סובבים במעגל קסמים אינסופי... אם נרצה להעדיף מסרים מסוימים על פני אחרים יהיה עלינו לוודא את בחירתנו באמצעות בחירה נוספת, ואת הבחירה השנייה באמצעות בחירה שלישית, וחוזר חלילה."

לדעת סקסטוס אמפיריקוס, שהלך בעקבותיהם של פירון מאליס ושל אנסידמוס, עלינו להימנע מלחרוץ משפט על דבר לחיוב או לשלילה. אך שלא כארקסילאוס וכקרנאדס, ששללו את האפשרות לדעת דבר בוודאות, הוא לא שלל את האפשרות שקיים ידע אנושי, אלא טען שאין בידע זה משום אמת אובייקטיבית. לשם דוגמה, כאשר מישהו אומר כי הדבש מתוק לחכו, מדובר באמת סובייקטיבית שאיננה אומרת דבר על מהותו האמיתית של הדבש.

סקסטוס אמפיריקוס מזכיר בספרו את היהודים בין דוגמאות לאומות הדבקות בקיום מצוות תזונתיות ומציין ש"יהודי או כהן מצרי יעדיף למות מיד ולא לאכול חזיר" (Hypotyposes, III, 222-223).[1]

מורשתו

ספרו של סקסטוס אמפיריקוס "תמצית הפירוניזם" תורגם מיוונית ללטינית בידי אנריקוס סטפאנוס (ז'נבה 1562) ובידי גנטיאן ארווט (1569). סקירה תמציתית זו של הפירוניזם הייתה מקובלת באירופה של המאה השש עשרה, המאה השבע עשרה והמאה השמונה עשרה, והייתה לה השפעה לא רק על מישל דה מונטן, אלא גם על רבים אחרים, ובהם דייוויד יום וגיאורג וילהלם פרידריך הגל. "המילון ההיסטורי והביקורתי" של פייר בל שיצא לאור ב- 1697 וב- 1702, שימש כמקור על אודות רעיונותיו של סקסטוס אמפיריקוס.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סקסטוס אמפיריקוס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מנחם שטרן - Menahem Stern, Greek and Latin Authors on Jews and Judaism, Jerusalem, 1980, Vol. II, CII. Sextus Empiricus, p. 159