ויקיפדיה:מערכת בדיקת פרמטרים/תיקון שגיאות – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
שורה 30: שורה 30:
הדברים מסתבכים מעט כאשר השגיאה נמצאת בתבנית שבעצמה מוכלת בהערת שוליים - ההודעה והמסגרת האדומה תופענה בסעיף "הערות שוליים", בעוד השגיאה נמצאת בגוף הטקסט, במקום בו מופיעה {{תב|הערה}} או תג ref. כדי לאתר את קוד הוויקי שבו השגיאה, נקיש בתחילה "סימון". הערת השוליים שיש לתקן תסומן בסעיף "הערות שוליים". כעת יש להקיש על המספר שמופיע ליד ההערה עם השגיאה - מספר זה מקשר לגוף הטקסט. מוצאים את הקישור להערת השוליים, בצורת [16], ושוב, מוצאים טקסט בסביבה הקרובה, עוברים למצב עריכה, ומאתרים את הערת השוליים, ובתוכה את התבנית שמכילה שגיאות.
הדברים מסתבכים מעט כאשר השגיאה נמצאת בתבנית שבעצמה מוכלת בהערת שוליים - ההודעה והמסגרת האדומה תופענה בסעיף "הערות שוליים", בעוד השגיאה נמצאת בגוף הטקסט, במקום בו מופיעה {{תב|הערה}} או תג ref. כדי לאתר את קוד הוויקי שבו השגיאה, נקיש בתחילה "סימון". הערת השוליים שיש לתקן תסומן בסעיף "הערות שוליים". כעת יש להקיש על המספר שמופיע ליד ההערה עם השגיאה - מספר זה מקשר לגוף הטקסט. מוצאים את הקישור להערת השוליים, בצורת [16], ושוב, מוצאים טקסט בסביבה הקרובה, עוברים למצב עריכה, ומאתרים את הערת השוליים, ובתוכה את התבנית שמכילה שגיאות.


אם מופעלת אפשרות הבטא "תצוגה מקדימה של הערת שוליים" ({{העדפות|בטא}}, הצפת העכבר מעל הקישור להערת השוליים מגוף הטקסט, תציג את הודעת השגיאה בחלונית התצוגה המקדימה.
אם מופעלת אפשרות הבטא "תצוגה מקדימה של הערת שוליים" (ב{{העדפות|בטא}}), הצפת העכבר מעל הקישור להערת השוליים מגוף הטקסט, תציג את הודעת השגיאה בחלונית התצוגה המקדימה.


== אוטומציה ==
== אוטומציה ==

גרסה מ־02:41, 18 במאי 2020

בוויקיפדיה העברית נעשה שימוש נרחב בתבניות. מערכת בדיקת פרמטרים בודקת שהפרמטרים שהועברו לתבנית תואמים את הגדרתה, ומאתרת שימוש שגוי בתבנית (מספר לא נכון של פרמטרים, השמטה של פרמטר שחובה לדווחו ועוד), כדי לאפשר את תיקונו. ניתן לראות את השגיאות הפרמטריות בקטגוריה:שגיאות פרמטריות, להיכנס לערכים הבעייתיים ולתקן.

הפעלת המערכת

לשם הפעלת מערכת בדיקת הפרמטרים, כך שתציג לכם הודעות שגיאה, הולכים להעדפות ← גאדג'טים, גוללים למטה ומדליקים את "הראה הודעות שגיאה ממערכת בדיקת פרמטרים" שתחת הכותרת "ניטור". זה הכול.

הכפתור שמופיע בתפריט העליון ומסמן שיש בדף תבניות הדורשות תיקון. המספר מציין כמה מהתבניות בדף מכילות שגיאות
טופס השגיאות שנפתח בלחיצה על הכפתור. בדף זה מספר שגיאות

מרגע זה, בכל ערך שיש בו שגיאת פרמטרים, יופיע בתפריט העליון כפתור, המודיע שיש שבדף שגיאות פרמטריות בתבנית אחת או יותר. המספר מציין את מספר התבניות בערך בהם מופיעה שגיאה.

בלחיצה על הכפתור, נפתח טופס, שמציג את רשימת התבניות עם שגיאות בדף, עם פירוט השגיאות בכל תבנית. בחלקו העליון של הטופס מספר כפתורים:

  • חשיפת השגיאות: הצגת הודעה על שגיאות פרמטריות בתבנית, לפני כל תבנית עם שגיאות
  • הסתרת השגיאות הסתרת הודעות השגיאה בגוף הערך - השגיאות בטופס עצמו עדיין מוצגות
  • הסבר והנחיות - קישור לדף זה
  • להפסיק לקבל הודעות ביטול הגאדג'ט. ניתן להפעילו שוב בכל עת דרך תבנית:העדפית

מתחת לכפתורים רשימת התבניות שמכילות שגיאה. מימין להודעה חץ המצביע למטה - לחיתה על החץ קופצת למקום בדף בו מופיעה התבנית עם השגיאה, ומעליה הודעת השגיאה לתבנית זו:

בסיום תיקון השגיאה מומלץ להשתמש בתקציר העריכה "תיקון פרמטרים" (מופיע בתיבת תקצירי העריכה), ובכך לתייג את התיקון. התיוג עוזר לאסוף מידע באשר לתיקוני השגיאות ובכך יכול לעזור להבין ממה נגרמות שגיאות.

טיפול בשגיאות

בדף יכולה להופיע שגיאה אחת, או מספר שגיאות. כאשר בדף יש מספר תבניות עם שגיאה פרמטרית, תופיע הודעה לכל תבנית כזו, כשכל הודעה מפרטת את שם התבנית, עם קישור לתבנית עצמה, ואת השגיאות - אחת או יותר. הקישור לתבנית מועיל כדי לקרוא את התיעוד וההסבר לשימוש נכון בתבנית שבדף הנוכחי יש בה שגיאה.

תיקון תבניות נעשה בדרך כלל בעורך קוד מקור, והצעד הראשון בדרך לתיקון שגיאה, הוא מציאת התבנית בקוד המקור.

איתור התבנית עם השגיאה

לעתים קרובות השגיאה היא בתבנית מסוג "תבנית מידע", למשל {{אישיות}} ונגזרותיה, שמופיעה בדיוק פעם אחת בדף, וקל ופשוט למצאה, לפי שם התבנית שמופיע בהודעת השגיאה. לעומת זאת, תבניות כמו {{הערה}}, {{קישור כללי}}, ואחרות, יכולות להופיע פעמים רבות בדף, ואיתור התבנית המסוימת בה מופיעה השגיאה אינו מיידי.

כדי לסייע, נשתמש ב"חשיפת השגיאות". בלחיצה עליו, הודעות השגיאה מתמקמות בדף מעל התבנית, והתבנית עצמה מוקפת במסגרת אדומה. יש לאתר טקסט לפני או אחרי התבנית, ובעורך קוד מקור למצוא את הטקסט הזה, והתבנית ה"סוררת" בדרך כלל תימצא לידו.

איתור הערת שוליים שמכילה תבנית עם שגיאה

הדברים מסתבכים מעט כאשר השגיאה נמצאת בתבנית שבעצמה מוכלת בהערת שוליים - ההודעה והמסגרת האדומה תופענה בסעיף "הערות שוליים", בעוד השגיאה נמצאת בגוף הטקסט, במקום בו מופיעה {{הערה}} או תג ref. כדי לאתר את קוד הוויקי שבו השגיאה, נקיש בתחילה "סימון". הערת השוליים שיש לתקן תסומן בסעיף "הערות שוליים". כעת יש להקיש על המספר שמופיע ליד ההערה עם השגיאה - מספר זה מקשר לגוף הטקסט. מוצאים את הקישור להערת השוליים, בצורת [16], ושוב, מוצאים טקסט בסביבה הקרובה, עוברים למצב עריכה, ומאתרים את הערת השוליים, ובתוכה את התבנית שמכילה שגיאות.

אם מופעלת אפשרות הבטא "תצוגה מקדימה של הערת שוליים" (בהעדפות ← בטא), הצפת העכבר מעל הקישור להערת השוליים מגוף הטקסט, תציג את הודעת השגיאה בחלונית התצוגה המקדימה.

אוטומציה

בטיפול בשגיאות פרמטריות, אשף התבניות לא מספק אוטומציה ברמה של צ'קטי, אבל הוא כלי רב ערך בתיקון שגיאות פרמטריות. השימוש בו הוא כדלהלן:

  • מאתרים ומסמנים את התבנית בה מופיעה השגיאה בדף. אם תבנית זו מכילה או מוכלת בתבנית אחרת, יש לשים לב לסמן בדיוק החל ב- {{ הפותחים את התבנית, ועד ל- }} שסוגרים אותה.
  • בסרגל הכלים, לחצו על כפתור האשף, שנראה כך: {{}}
  • אשף התבניות ימצא את ההגדרות של התבנית המתאימה, ויטען את התבנית הנוכחית.

כמה מהשגיאות הנפוצות ביותר הן פרמטר חובה חסר ושם פרמטר שגוי. האשף עוזר כאן בכך שהוא מסמן את שדות הקלט של פרמטרי חובה במסגרת אדומה, ופרמטרים עם שם שגוי מופיעים ברשימה אחרי שמות הפרמטרים האחרים.

דוגמה לטעות אפשרית והסבר על התיקון: נאמר שלתבנית יש פרמטר חובה בשם "משקל כולל". בדף מופיע "משכל כולל = 47 טון". עקב התקלדה בשם הפרמטר, תיווצרנה שתי שגיאות: פרמטר חובה חסר, ופרמטר בשם שגוי. באשף התבניות נוכל למצוא את הערך הנכון עבור הפרמטר בשם שגוי, שיופיע באדום, בעוד הפרמטר בשם הנכון ריק מתוכן. העברת הערך הנכון לפרמטר הנכון מתבצעת בכמה הנפות עכבר. יש מספר טעויות, שהאשף מתקן באופן אוטומטי, פשוט על ידי סימון התבנית, פתיחתו והקשה על "אישור".

סוגי שגיאות נפוצות והטיפול בהן

פרמטרים [1] לא מופיעים בהגדרת התבנית"

(או מספר אחר; וכן שני מספרים)

בתבנית שבה הפרמטרים מבוססי שם

פרמטר מבוסס שם צריך להכיל קו ניצב (|) להבדיל בינו לבין הפרמטר הקודם, שם הפרמטר המדויק (כל שינוי משמו המדויק בהגדרת התבנית כפי שמופיעה בדף התבנית לא יעבוד) וסימן השווה (=) לאחר שם הפרמטר כדי להבדיל בין שם הפרמטר לתוכן הממולא.

הודעה השגיאה מוצגת במקרים אחדים:

  • כאשר ניתן ערך הפרמטר בלי שצוין שמו. התיקון הוא הוספת שם הפרמטר והסימן שווה (=). דוגמה: הודעת השגיאה ותיקונה.
  • כאשר מופיע קו ניצב מיותר, התבנית קוראת דרישה לפרמטר; אך כשהוא לא מופיע מיד אחריו, המערכת מזהה את שגיאה. במקרה כזה יש להסיר את הקו המיותר. לעיתים הקו מופיע בתמונה שהוכנסה לתבנית כדי לשלוט בגודל התמונה: אם הגודל הוא גודל סטנדרטי, יש להסיר את ה־|250px (דוגמה לשגיאה ותיקונה); אם הגודל הוא לא סטנדרטי – יש לקשר את התמונה בקישור פנימי, כך: [[קובץ:aaa.jpg|150px]]
  • אפשרות נוספת היא שסימן השווה לא הוכנס אחרי שם הפרמטר, לדוגמה: |תאריך לידה עברי ט"ו באדר ב' תשכ"זבמקום |תאריך לידה עברי=ט"ו באדר ב' תשכ"ז. במקרה כזה יש להוסיף שווה בין שם הפרמטר לתוכן הממולא.
בתבנית שבה הפרמטרים מבוססים מיקום

ייתכן שיש יותר פרמטרים ממה שהתבנית מקבלת. לדוגמה: הפרמטרים של תבנית ynet הם אלו: {{Ynet|שם הכתב|כותרת הכתבה|מזהה הכתבה|תאריך פרסום}}, אם נמלא את התבנית {{Ynet|שם הכתב|כותרת הכתבה|מזהה הכתבה|תאריך פרסום||}} נקבל את ההודעה פרמטרים [5, 6] לא מופיעים בהגדרת התבנית משום שאין לתבנית פרמטר חמישי ושישי.

"פרמטרים [מאכל אהוב] לא מופיעים בהגדרת התבנית"

זו שגיאה שמופיעה כאשר מוכנס שם של פרמטר שלא מופיע בהגדרת התבנית. נסו לבדוק בהיסטוריית הגרסאות מתי הוא הוסף – לעיתים מדובר בשינוי לא נכון שנגרם מחוסר ידיעה ואז כדאי פשוט לתקן לשם הנכון. אם מדובר בהוספה של פרמטר חדש, נסו לבדוק בדף התבנית אם יש פרמטר דומה שיכול להתאים.

"שימוש בפרמטרים מיושנים"

בגדול – לא לגעת. זוהי שגיאה זמנית שנוצרת במהלך הסבה של תבניות. היא ידועה למתעסקים בתבנית, והיא בטיפול.

"פרמטרי חובה [3] חסרים"

השגיאה היא בכך שפרמטר אחד, או יותר (תוכן הסוגריים מלמד על מיקום הפרמטר או שמו) שמוגדר בתבנית כחובה (למשל: מזהה כתבה באתר חדשות; ללא מזהה הכתבה אין תועלת בקישור לדף הבית של האתר) לא הוזן. הפתרון – למלא אותו. אם אינכם יכולים למצוא את הערך הנכון עבור הפרמטר החסר, לא תוכלו לתקן שגיאה זו.

"תבנית ריקה מתוכן. יש להזין פרמטרים בערך או בוויקינתונים"

שגיאה זו יכולה להופיע בתבניות מסוג "תבנית מידע" (בקטגוריה:תבניות מידע ובנותיה). תבניות מידע בדרך כלל יכולות להציג מידע שלא הוזן בגוף התבנית עצמה בדף, בעזרת שאיבתו מוויקינתונים, ופעמים רבות די בהוספת התבנית לדף, בלי צורך למלאה בפרמטרים, כדי שיוצג מידע מועיל. זהו יתרון בולט של השימוש בוויקינתונים.

כאשר מוסיפים תבנית מידע ריקה בערך, ואין בוויקינתונים מידע שהתבנית יכולה להציג, מתקבלת הודעת שגיאה. דרכים לטיפול בשגיאה זו:

  • הסרת התבנית מהערך. פעולה זו לא תשנה דבר בתצוגת הדף, פרט להעלמות הודעות השגיאה (שרוב הקוראים לא רואים), והסרת הדף ממספר קטגוריות נסתרות. זו האפשרות הפחות רצויה, בדרך כלל.
  • מילוי תוכן לפרמטרים בקוד המקור של הדף
  • העשרת ויקינתונים במידע שהתבנית תוכל להציג. מידע נוסף על העשרת ויקינתונים בויקיפדיה:ויקינתונים ובויקיפדיה:ויקינתונים/תבניות מידע, ובדפים המקושרים מהם