מדרגות – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
מ ←‏מדרגות לולייניות: עולה או יורד זה תלוי פרספקטיבה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
שורה 29: שורה 29:
==== מדרגות לולייניות ====
==== מדרגות לולייניות ====
[[קובץ:CHTGF.jpg|ממוזער|מדרגות לולייניות]]
[[קובץ:CHTGF.jpg|ממוזער|מדרגות לולייניות]]
מדרגות לולייניות הן מדרגות הבנויות בצורה מעוגלת העולה כלפי מעלה, הדומה ל[[ספירלה]]. למדרגות לולייניות יתרונות מסוימים לעומת גרמי מדרגות ישרים: מדרגות לולייניות עשויות לתפוס פחות מקום. הצורה המעוגלת מאפשרת להשעין את גרם המדרגות על עמוד מרכזי או על קירות מגדל או אולם צר, מה שהפך אותן לקלות יותר לבניה בעיקר בתקופות שלפני השימוש ב[[בטון]]. כמו כן במדרגות לולייניות קיים פוטנציאל אסתטי חשוב: גרמי מדרגות לולייניים היו נפוצים ב[[אדריכלות מודרנית|אדריכלות המודרנית]] בכלל וב[[הסגנון הבינלאומי|סגנון הבינלאומי]] בפרט, במחצית הראשונה של [[המאה ה-20]]. ב"[[חוק התכנון והבנייה]]" מדרגות לולייניות אינן מוגדרות כמדרגות המשמשות למוצא בטוח ממבנה בשעת חירום.
מדרגות לולייניות הן מדרגות הבנויות בצורה מעוגלת הדומה ל[[ספירלה]]. למדרגות לולייניות יתרונות מסוימים לעומת גרמי מדרגות ישרים: מדרגות לולייניות עשויות לתפוס פחות מקום. הצורה המעוגלת מאפשרת להשעין את גרם המדרגות על עמוד מרכזי או על קירות מגדל או אולם צר, מה שהפך אותן לקלות יותר לבניה בעיקר בתקופות שלפני השימוש ב[[בטון]]. כמו כן במדרגות לולייניות קיים פוטנציאל אסתטי חשוב: גרמי מדרגות לולייניים היו נפוצים ב[[אדריכלות מודרנית|אדריכלות המודרנית]] בכלל וב[[הסגנון הבינלאומי|סגנון הבינלאומי]] בפרט, במחצית הראשונה של [[המאה ה-20]]. ב"[[חוק התכנון והבנייה]]" מדרגות לולייניות אינן מוגדרות כמדרגות המשמשות למוצא בטוח ממבנה בשעת חירום.


==== מדרגות טרפזיות ====
==== מדרגות טרפזיות ====

גרסה מ־01:04, 21 בספטמבר 2020

תבנית:שכתוב

יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. חסרים היסטוריה, התפתחות, תפקיד באדריכלות, צורות ושימושים. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. חסרים היסטוריה, התפתחות, תפקיד באדריכלות, צורות ושימושים. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
מדרגות פנימיות

מדרגות[1] הן אמצעי המעביר את המשתמש בהן ממפלס אחד למשנהו. מבנה המדרגות מחלק את הפרשי המפלסים לסדרה של מפלסים שההפרשים ביניהם קטנים יותר וזהים זה לזה, כך שהאדם המטפס בהן מחלק את מאמץ הטיפוס ממפלס למפלס לסדרת מאמצים קטנים יותר.

קיימים אלמנטים נוספים למעבר בין מפלסים כמו סולם, רמפה, מעלית ומדרגות נעות. המדרגות נוחות ובטיחותיות יותר מהסולם, תופסות פחות שטח מהרמפה וזולות יותר מאמצעי התחבורה האנכיים החשמליים. אולם, רוב האמצעים האחרים נגישים ושמישים מהן; אדם המשתמש בכיסא גלגלים לא יכול לעלות במדרגות כלל, אדם כבד תנועה או אדם שנושא משא לא יחוש נוח לטפס בהן יותר מקומה או שתיים, ואדם, אף מטיב לכת, יתקשה לטפס בהן יותר משש קומות.

גלריה

מושגים

  • שלח - (נקרא גם מדרך) החלק עליו דורכים בזמן העלייה.
  • רום - הפרש הגבהים בין שני שלחים עוקבים.
  • מהלך - רצף של כמה שלחים ורומים.
  • פודסט - מישור אופקי המהווה הפסקה בין שני מהלכי מדרגות. מישור כזה דרוש כדי לאזן את מאמץ העלייה במדרגות וכדי לאפשר בניית מדרגות במתלול נוח בצמוד לשטח קרקע שאינו תלול דיו.
  • גרם מדרגות - מערכת אחת של מדרגות הבנויה לרוב מכמה מהלכים ולפחות פודסט אחד באמצע.
  • חדר מדרגות - פיר אנכי בבניין שלכל אורכו גרמי מדרגות המצויים אחד מעל השני.

חומרים

  • מדרגות שיש : שיש/אבן טבעי הנחצב במקומות רבים בעולם בגושי ענק שמנוסרים ללוחות בגדלים שונים המשמשים בין השאר כלוחות מדרגות וריצוף
  • מדרגות עץ : העץ במקומות רבים בעולם משמש גם למדרגות, רצוי להשתמש בעצים עמידים בשחיקה ושאינם משנים צורתם בגלל הבדלי טמפרטורה.
  • מדרגות מתכת : בדרך כלל משמשים לבסיס מדרגות בגימור שונה, כגון: עץ, גרניט פורצלן.
  • מדרגות פורצלן : שכיח מאז העשור השני של המאה ה-21.

סוגי מדרגות

צורות ייחודיות

מדרגות לולייניות

קובץ:CHTGF.jpg
מדרגות לולייניות

מדרגות לולייניות הן מדרגות הבנויות בצורה מעוגלת הדומה לספירלה. למדרגות לולייניות יתרונות מסוימים לעומת גרמי מדרגות ישרים: מדרגות לולייניות עשויות לתפוס פחות מקום. הצורה המעוגלת מאפשרת להשעין את גרם המדרגות על עמוד מרכזי או על קירות מגדל או אולם צר, מה שהפך אותן לקלות יותר לבניה בעיקר בתקופות שלפני השימוש בבטון. כמו כן במדרגות לולייניות קיים פוטנציאל אסתטי חשוב: גרמי מדרגות לולייניים היו נפוצים באדריכלות המודרנית בכלל ובסגנון הבינלאומי בפרט, במחצית הראשונה של המאה ה-20. ב"חוק התכנון והבנייה" מדרגות לולייניות אינן מוגדרות כמדרגות המשמשות למוצא בטוח ממבנה בשעת חירום.

מדרגות טרפזיות

מדרגות שצורת המדרך שלהן הוא בצורה טרפזית. בדומה למדרגות לולייניות, מהלך של מדרגות טרפזיות יוצר מסלול הליכה מעוגל, אך צורת המדרגות עצמן אינה עגולה. שימוש במדרגות אלו, בעלות המראה הייחודי, נעשה לשם אסתטיקה, או כאשר אין מספיק מקום להרכיב מדרגות רגילות. פעמים רבות משתמשים במהלך של מדרגות טרפזיות בתוך גרם מדרגות רגיל, כדי להחליף את כיוון המדרגות וכך לחסוך במקום. ב"חוק התכנון והבנייה" מדרגות אלו אינן מוגדרות כמדרגות המשמשות למוצא בטוח ממבנה בשעת חירום.

שימושים ייחודיים

מדרגות חוץ

מדרגות חיצוניות הן מדרגות שאינן מקורות בתקרה וגובלות עם צדו החיצוני של קיר המבנה. מדרגות אלו יכולות להיות מקורות בגגון קל כגון אלומיניום ומשמשות בדרך כלל כמדרגות כניסה למבנה או כמדרגות חירום.

מדרגות חירום

ייעודן של מדרגות החירום הוא לשמש כמוצא בטוח מבניין בשעת שרפה, רעידת אדמה וכדומה. מדרגות חירום המצויות בתוך מבנה, נמצאות תמיד בתוך פיר מוגן שקירותיו יצוקים מבטון המתוכנן לעכב אש לחצי שעה עד שעתיים לפני התפוררותו (על פי חוקי התכנון והבנייה) וחייב בדלת העמידה באש, לפחות שעתיים, בכל קומה. מדרגות חירום יכולות להיות גם חיצוניות. ניתן לראות מדרגות אלו לרוב בבנייני מגורים בארצות הברית. בתקנות התכנון והבניה מדרגות חירום מכונה "חדר מדרגות מוגן".

יעילותן של מדרגות החירום יורדת ככל שהבניין גבוה יותר. במקרים של שרפה בגורד שחקים המסע במורד המדרגות (המקרים בהם יש לעלות במדרגות חירום הם נדירים יותר) מסתבר כמתיש אפילו עבור מטיבי לכת. מעבר לזאת, מדרגות כאלה אינן נגישות למוגבלים בתנועה.

חוקי המדרגות בישראל

מאז 1965, כאשר נחקק "חוק התכנון והבנייה" בישראל, חייב כל מהלך מדרגות לעמוד בנוסחה הנקראת נוסחת המדרגות: 2H+B=61-63. כלומר, גובה שני רומים ועוד אורך שלח אחד חייבים לתת את התוצאה שבין 61 ל-63 ס"מ. מכאן שאם אנו רוצים ליצור מהלך מדרגות בעל 16 מדרגות והגובה בין שני מפלסים הוא 2.64 מטר, חילוק המספרים זה בזה נותן את גובה המדרגה (16.5 ס"מ), מכאן אנו מציבים בנוסחה את הגובה (H=16.5) ומקבלים שהשלח חייב להיות 28–30 ס"מ.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ המילה מדרגות מופיעה במשנה במסכת שביעית ג' ח' ”אין בונין מדרגות על פי הגאיות ערב שביעית”