פאול גולדמן – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
תמונה
מ הרחבה, עיצוב
שורה 2: שורה 2:
|שם=פאול גולדמן
|שם=פאול גולדמן
|תמונה=
|תמונה=
[[קובץ:פאול גולדמן דיוקן עצמי 1946.jpg|250px|ממוזער|שמאל|]]
[[קובץ:פאול גולדמן דיוקן עצמי 1946.jpg|250px|שמאל|]]
|כיתוב= דיוקן עצמי, 1946
|כיתוב= דיוקן עצמי, 1946
|שם לידה=פאול גולדמן (Paʼul Goldman)
|שם לידה=פאול גולדמן (Paʼul Goldman)
שורה 21: שורה 21:


==ביוגרפיה==
==ביוגרפיה==
גולדמן נולד ב[[בודפשט]], [[הונגריה]], סיים בית ספר תיכון, הוריו ובני משפחה אחרים נרצחו ב[[שואה]]. ב־[[1940]] עלה ל[[ארץ ישראל]] עם רעייתו דינה.{{הערה|[http://www.museumsinisrael.gov.il/he/items/Pages/ItemCard.aspx?IdItem=ICMS_EIM_MHZ315.2013.1 אשת הצלם פאול גולדמן] מוזאונים בישראל - הפורטל הלאומי}} (ילידת [[1909]], [[צ'כיה]]).
גולדמן נולד ב[[בודפשט]], [[הונגריה]], סיים בית ספר תיכון, למד שם צילום ועבד משנות ה-20 כצלם עצמאי.


ב־[[1940]], בעקבות אזהרת חבריו מפני פלישה אפשרית של הנאצים להונגריה יצא עם אשתו לעתיד, דינה (ילידת [[1909]], [[צ'כיה]]){{הערה|[http://www.museumsinisrael.gov.il/he/items/Pages/ItemCard.aspx?IdItem=ICMS_EIM_MHZ315.2013.1 אשת הצלם פאול גולדמן] מוזאונים בישראל - הפורטל הלאומי}}, בספינה מבודפשט מזרחה ל[[ארץ ישראל]]. הם עברו דרך הים השחור, סוריה ולבנון והגיעו לחיפה.
עם בואם לארץ נכלאו בני הזוג גולדמן ב[[מחנה המעצר בעתלית]]. עם שחרורו, לאחר כחודשיים, התגייס גולדמן ל[[הצבא הבריטי|צבא הבריטי]], נפצע בקרבות [[המצור על טוברוק]], נגד כוחותיו של [[ארווין רומל]]. עקב פציעתו שוחרר מן השירות ב-1943.
עם בואם לארץ נכלאו בני הזוג גולדמן ב[[מחנה המעצר בעתלית]]. עם שחרורו, לאחר כחודשיים, התגייס גולדמן ל[[הצבא הבריטי|צבא הבריטי]], נפצע בקרבות [[המצור על טוברוק]], נגד כוחותיו של [[ארווין רומל]]. עקב פציעתו שוחרר מן השירות ב-1943. הוריו ובני משפחה אחרים נרצחו ב[[שואה]].


לאחר שיחרורו מהצבא, החל להתפרנס מצילום עיתונות עבור סוכנויות עיתונים בינלאומיים. בהמשך עבד כצלם עבור [[קרן קיימת לישראל]], [[קרן היסוד]], ומשנות החמישים כפרילנסר עבור [[העולם הזה]].
לאחר שיחרורו מהצבא, החל להתפרנס מצילום עיתונות עבור סוכנויות עיתונים בינלאומיים. בהמשך עבד כצלם עבור [[קרן קיימת לישראל]], [[קרן היסוד]], ומשנות החמישים כפרילנסר עבור [[העולם הזה]].
שורה 31: שורה 32:


ב[[כ"ט בנובמבר]] [[1947]] נולדה בתו היחידה ב[[בית החולים הדסה (תל אביב)]]. [[דוד בן-גוריון]] הציע לקרוא לתינוקת "מדינה".
ב[[כ"ט בנובמבר]] [[1947]] נולדה בתו היחידה ב[[בית החולים הדסה (תל אביב)]]. [[דוד בן-גוריון]] הציע לקרוא לתינוקת "מדינה".


גולדמן התגורר ברח' חובבי ציון 5 ב[[תל אביב]], בהמשך עברו בני הזוג גולדמן ל[[בית נחמיה]] ול[[כפר סבא]] לדירת שיכון.
גולדמן התגורר ברח' חובבי ציון 5 ב[[תל אביב]], בהמשך עברו בני הזוג גולדמן ל[[בית נחמיה]] ול[[כפר סבא]] לדירת שיכון.



גרסה מ־11:00, 22 באוקטובר 2021

פאול גולדמן
דיוקן עצמי, 1946
דיוקן עצמי, 1946
דיוקן עצמי, 1946
לידה 1900
בודפשט, הונגריה
פטירה 29 בנובמבר 1986 (בגיל 86 בערך)
תל אביב, ישראל
שם לידה פאול גולדמן (Paʼul Goldman)
לאום ישראלי
תחום יצירה צילום
זרם באמנות צילום עיתונות
יצירות ידועות דוד בן-גוריון עומד על הראש

פאול גולדמן (Goldman Pál Paul) (19001986) היה צלם עיתונות ישראלי אשר צילם עבור סוכנויות עיתונים בינלאומיים, והנציח באמצעות ארבעים אלף תשלילים את שנות המנדט הבריטי האחרונות, את הקמת המדינה, ושנותיה הראשונות, תמונות שהיו לאבני דרך בחברה הישראלית.[1]

צילומו הידוע ביותר הוא :"דוד בן-גוריון עומד על הראש". (ספטמבר, 1957),[2][3]

ביוגרפיה

גולדמן נולד בבודפשט, הונגריה, סיים בית ספר תיכון, למד שם צילום ועבד משנות ה-20 כצלם עצמאי.

ב־1940, בעקבות אזהרת חבריו מפני פלישה אפשרית של הנאצים להונגריה יצא עם אשתו לעתיד, דינה (ילידת 1909, צ'כיה)[4], בספינה מבודפשט מזרחה לארץ ישראל. הם עברו דרך הים השחור, סוריה ולבנון והגיעו לחיפה. עם בואם לארץ נכלאו בני הזוג גולדמן במחנה המעצר בעתלית. עם שחרורו, לאחר כחודשיים, התגייס גולדמן לצבא הבריטי, נפצע בקרבות המצור על טוברוק, נגד כוחותיו של ארווין רומל. עקב פציעתו שוחרר מן השירות ב-1943. הוריו ובני משפחה אחרים נרצחו בשואה.

לאחר שיחרורו מהצבא, החל להתפרנס מצילום עיתונות עבור סוכנויות עיתונים בינלאומיים. בהמשך עבד כצלם עבור קרן קיימת לישראל, קרן היסוד, ומשנות החמישים כפרילנסר עבור העולם הזה.

גולדמן שלט באנגלית, גרמנית, הונגרית וכמעט לא דיבר בעברית. בשנת 1947 גילם גולדמן תפקיד משני של עולה חדש בסרט בית אבי (1947), של הבמאי הרברט קליין.

בכ"ט בנובמבר 1947 נולדה בתו היחידה בבית החולים הדסה (תל אביב). דוד בן-גוריון הציע לקרוא לתינוקת "מדינה". גולדמן התגורר ברח' חובבי ציון 5 בתל אביב, בהמשך עברו בני הזוג גולדמן לבית נחמיה ולכפר סבא לדירת שיכון.

בשנת 1949 יצא גולדמן לעדן לצלם את מבצע העלאת יהודי תימן. ב-1954 היה גולדמן הצלם הראשון שהגיע לאוטובוס הפגוע במעלה עקרבים, מה שנודע בשם טבח מעלה עקרבים.

גולדמן השתתף בתחרויות קליעה למטרה.

גולדמן נפטר בשנת 1986 ונטמן בבית העלמין הישן בכפר סבא.[5]

פסלו של דוד בן-גוריון עומד על הראש מוצב על חוף ימה של תל אביב בין חוף בוגרשוב לחוף פרישמן למרגלות גן לונדון בהשראת הצילום של גולדמן.[6]

אוסף הנגטיבים של גולדמן

את אוסף הנגטיבים רכש בשנת 2001 איש העסקים האמריקאי ספנסר פרטריץ[7] אשר יזם ומימן את התערוכה "פאול גולדמן, צלם עיתונות 1943-1961" במוזיאון ארץ ישראל.

אוצר התערוכה היה הצלם שלמה ערד,[8],[9][10]

מצילומיו המפורסמים

מצילומיו

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פאול גולדמן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "פרפקציוניסט במדינה של חלטוריסטים" פאול גולדמן, האיש שצילם את בן-גוריון עומד על הראש, היה כאן צלם עיתונות נערץ, אך התקשה להתערות ולהתפרנס. אוסף הנגטיבים הנדיר שלו נשכח שנים בבוידעם טחוב הארץ, דליה קרפל, 7 לספטמבר, 2004
  2. ^ דוד בן-גוריון עומד על הראש, צילם: פאול גולדמן מוזיאון ארץ ישראל, תל אביב, אוצר: שלמה ערד
  3. ^ דוד בן-גוריון David Ben-Gurion standing on his head, Sharon Hotel beach, Herzelia, 1957 neveshalom.org/html/arts/art_gallery
  4. ^ אשת הצלם פאול גולדמן מוזאונים בישראל - הפורטל הלאומי
  5. ^ פאול גולדמן billiongraves
  6. ^ פסל דוד בן-גוריון עומד על הראש - על חוף ימה של תל אביב פרשן, איציק גיני, 2 ביוני 2016
  7. ^ התמונות הנשכחות - פאול גולדמן webster.edu/maygallery/archives/goldmancatalogweb
  8. ^ "פאול גולדמן, צלם עיתונות 1943-1961" סימניה, הוצאת מוזיאון ארץ ישראל, 2004, אוצר התערוכה: שלמה ערד, עיצוב הקטלוג: נעמי מורג
  9. ^ "פאול גולדמן, צלם עיתונות 1943-1961" הגלריה לספרות
  10. ^ "פאול גולדמן" - מצילומיו הנשכחים huc.edu/research/museums/huc-jir-museum-new-york/exhibition-archive/forgotten-photographs-work-paul-goldman
  11. ^ "פאול גולדמן" - דוד בן-גוריון עומד על הראש "הצלמניה"