פנס קסם – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Loveless (שיחה | תרומות)
מ רובוט משנה: nl:Toverlantaarn
SieBot (שיחה | תרומות)
מ רובוט משנה: ru:Волшебный фонарь
שורה 44: שורה 44:
[[pl:Latarnia czarnoksięska]]
[[pl:Latarnia czarnoksięska]]
[[ro:Lanternă magică]]
[[ro:Lanternă magică]]
[[ru:Волшебный фонарь (проектор)]]
[[ru:Волшебный фонарь]]
[[sr:Чаробна лампа (Laterna magica)]]
[[sr:Чаробна лампа (Laterna magica)]]
[[sv:Laterna magica]]
[[sv:Laterna magica]]

גרסה מ־19:32, 30 במאי 2007

פנס קסם (בלטינית: Laterna magica) הוא מכשיר אופטי המשמש להקרנת תמונות על מסך. פנס הקסם היה המקור למספר פיתוחים בתחום הקולנוע והאנימציה.

פנס קסם
שרטוט של מנגנון פנס קסם

עקרון פעולה

עקרון פעולתו של פנס קסם זהה לעקרון הפעולה של מקרן שקופיות. המכשיר מורכב ממקור אור ומכלול של עדשות. אם מציבים תמונה שקופה למחצה בין מקור האור לעדשות ניתן להקרין את התמונה על מסך שמוצב במרחק מה מהמכשיר. העדשות משמשות לצורך מיקוד התמונה על המסך.

היסטוריה

פנס קסם נטול עדשות הומצא בתחילת המאה ה-15 על-ידי ג'ובאני דה פונטנה, רופא איטלקי. לא ברור אם דה פונטנה בנה בפועל פנס קסם או שהוא הסתפק ברישום ההמצאה בספרו Liber Instrumentorum. יש המייחסים את המצאת פנס הקסם לאתנסיוס קירכר, כומר גרמני, שתיאר בשנת 1671 באופן מפורט מקרן המבוסס על מנורת שמן. התמונות, שצוירו של זכוכית, הוקרנו על מסך, אשר הוצב במרחק של מטרים ספורים מהמכשיר. השאלה אם קירכר השתמש בהמצאה שלו בעדשות טרם הוכרעה.

מבין המפתחים הראשיים של פנס קסם בעל עדשות ראוי להזכיר את כריסטיאן הויגינס ההולנדי ואת תומאס רסמוסון ולגנשטיין הדני. האחרון היה גם זה שטבע את השם פנס קסם, ועסק בצורה נמרצת בהפצת המכשיר ברחבי אירופה.

פיתוחים שמקורם בפנס קסם

במהלך המאה ה-18 והמאה ה-19 רווח השימוש בפנסי קסם לצורך מופעים לקהל הרחב. מופעים אלו, שהיו אבות הקולנוע המודרני, נעשו על-ידי בעלי מקצוע, אשר נדדו מעיר לעיר. הגרסאות הראשונות של מקרני הקולנוע, כמו למשל הזואטרופ, הזופרקסיסקופ (zoopraxiscope) והפרקסינוסקופ היו מבוססים על פנס קסם. פרקסינוסקופ הבנוי מפנס קסם הומצא על-ידי אמיל ריינו בשנת 1878, ושימש אותו כעבור 14 שנה לצורך מופע הקרוי תיאטרון חזותי. הזופרקסיסקופ הומצא בשנת 1879 על-ידי אדוארד מייברידג' במסגרת ניסוייו לרשום בעזרת מערך של מצלמות את תנועת הרגליים של סוס דוהר. המכשיר שימש אותו בהרצאות שנשא על ממצאיו. המצאת הראינוע בשנת 1895 גרמה להיעלמותו של פנס הקסם משוק הבידור לקהל הרחב, אולם גרסאות פשוטות וזולות של פנסי קסם המשיכו להימכר לצורך שימוש ביתי, והיוו את הבסיס לפיתוח מקרן השקופיות.

ראו גם

קישורים חיצוניים