מבצע מוראל – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ {{מקצרמר למובחר|ביקורת}}
ברוקולי (שיחה | תרומות)
מ נגמרה התחרות
שורה 1: שורה 1:
{{מקצרמר למובחר|ביקורת}}

'''מבצע מוראל ''' היה מבצע ל[[עלייה|העלאת]] [[יהדות מרוקו|יהודי מרוקו]]. החל ב-[[16 במרץ]] והסתיים ב-[[24 ביולי]] [[1961]] ובמסגרתו עלו ל[[מדינת ישראל]] כ-500 ילדים יהודים.זהו פרק עלום, מבצע מחתרתי ונועז , מרתק בתולדות עליית יהודי מרוקו.
'''מבצע מוראל ''' היה מבצע ל[[עלייה|העלאת]] [[יהדות מרוקו|יהודי מרוקו]]. החל ב-[[16 במרץ]] והסתיים ב-[[24 ביולי]] [[1961]] ובמסגרתו עלו ל[[מדינת ישראל]] כ-500 ילדים יהודים.זהו פרק עלום, מבצע מחתרתי ונועז , מרתק בתולדות עליית יהודי מרוקו.



גרסה מ־22:46, 31 באוגוסט 2008

מבצע מוראל היה מבצע להעלאת יהודי מרוקו. החל ב-16 במרץ והסתיים ב-24 ביולי 1961 ובמסגרתו עלו למדינת ישראל כ-500 ילדים יהודים.זהו פרק עלום, מבצע מחתרתי ונועז , מרתק בתולדות עליית יהודי מרוקו.

לפני סגירת השערים לעלייה ממרוקו לישראל. הצליח המוסד לארגן יציאה חשאית של משפחות עד שקרה אסון, ספינת המעפילים אגוז טבעה וכל 44 נוסעיה מחציתם ילדים נספו. נוצר צורך דחוף בנתיב חדש, רעיון חדש.

כך נולד הרעיון:שליח ארגון יתחזה לנציג של ארגון שוויצרי הומניטרי שיוצב בקזבלנקה יפנה לשלטונות מרוקו ביוזמה להוציא מאות ילדים יהודים ומוסלמים לחופשה בשווייץ הילדים היהודיים אחרי שהות קצרה בשווייץ ימשיכו לישראל.מבצע זה היה תכנית סודית של המוסד להברחת מאות נערים ונערות יהודים ממרוקו לישראל לפני סגירת השערים לעלייה.

באותו הזמן בשוויץ: דיוויד ליטמן בן למשפחה יהודית בריטית עשירה היה בראשית 1961 בן 28 בוגר בבית ספר בריטי מעולה, נוצרי-אנגליקני, ומנהיג קבוצות ההוקי, הקריקט, הטניס והאגרוף היה בעל ביטחון עצמי גבוה. בית הספר הבריטי הכין אותו לכל משימה, הוא ידע מה המצב במרוקו , היהודים אומנם נעשו אזרחים בעלי זכויות שוות אחרי מתן העצמאות, אך השלטונות המרוקאים על מנת לשמור על תושביהם שהיו זקוקים להם יותר מאי פעם, למלא את החלל שנוצר אחרי עזיבת כרבע מליון הצרפתים את מרוקו, אסרו את יציאתם החופשית את המדינה . ליטמן שמע גם על טביעתה של ספינת המעפילים אגוז עם 44 המעפילים.הוא הרגיש עצבות גדולה וחיפש מה לעשות למען עמו.

ליטמן התדפק על דלתותיהם של הארגונים היהודיים בז'נבה וביקש שיטילו עליו מסימה ולהם לא היה מה להציע . הוא הגיע לבסוף לארגון (OSE)ראשי תיבות בצרפתית של עבודה וביטחון ליתומים שעסק בהצלת ילדים בתקופת השואה ואחריה . בשביל מנהל הארגון ליטמן היה מתנה משמים כי יומיים קודם לכן פנו אליו מהסוכנות היהודית בשווייץ בבקשה לסייע במציאת מתנדב לשליחות חשאית במרוקו. ליטמן בחזותו ובביוגרפיה שלו התאים כמו כפפה ליד לתפקיד וכך נולד מבצע מוראל במבצע הוא סיכן את עצמו ואת משפחתו . כדי לשמור על חשאיות, מפעיליו לא סיפרו לו שהוא עובד עבור המוסד והוא היה בטוח שהוא עובד למען הסוכנות היהודית .דויד ליטמן יצא מיד לקזבלנקה מצויד במכתב מארגון שוויצרי הומניטרי פתח משרד והתחיל לעבוד.

אנשי המוסד גד שחר ופנחס קציר עברו מבית אל בית בקזבלנקה ושכנעו את הורי הילדים לתת לילדיהם לעלות לישראל. כל זאת תוך סיכון וללא ידיעת שלטונות מרוקו אלה היו אחרוני העולים ממרוקו לפני ששערי הארץ הזו נסגרו ליהודים. הצעירים אולצו להיפרד ממשפחותיהם ולצאת "אל הבלתי נודע". זהו פרק עלום, מבצע מחתרתי נועז ומרתק בתולדות עליית יהודי מרוקו.

במלאות 25 שנה למבצע מוראל, בשנת 1986 התקיים באשקלון כנס של הילדים שעלו במסגרתו בני הזוג ליטמן הוזמנו ונפגשו עם הילדים שבגרו וליטמן זכה לתעודת הוקרה על פועלו.

קישורים פנימיים

מבצע יכין

  • [1]מבצע מוראל, קזבלנקה 61 הסרט