סטטיסטיקה א-פרמטרית – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
דף חדש: '''סטטיסטיקה א-פרמטרית''' היא ענף בסטטיסטיקה היסקית המפתח שיטות ניתוח נתונים הנעזרות ב[[השערה|השערו…
(אין הבדלים)

גרסה מ־17:20, 10 במאי 2009

סטטיסטיקה א-פרמטרית היא ענף בסטטיסטיקה היסקית המפתח שיטות ניתוח נתונים הנעזרות בהשערות שונות מהמקובל ועל פי רוב מעטות מהמקובל. שיטות מתחום הסטטיסטיקה הא-פרמטרית הן שימושיות כאשר אי אפשר להשתמש ב השערות המקובלות בעת ניתוח הנתונים וכאשר יש עניין להגביר את רמת האמינות של המסקנות על ידי הפחתה של מספר ההשערות עליהן נשענים.

כאשר מניחים פחות הנחות, יש על פי רוב צורך במדגמים גדולים יותר.

דוגמאות:

  • בשנת 1966 ממנה ממשלת ארצות את דרוג' כדי לחקור אם קלדנים מקצועיים המשתמשים במכונת כתיבה חשמלית מקלידים מהר יותר ומדויק יותר מקלדנים מקצועיים המשתמשים במכונת כתיבה מכניות. לדרוג' גייס אלפי קלדנים מקצועיים למחקר שלו והתפלגות מהירות ההקלדה הן של אלה המשתמשים במכונות חשמליות והן של אלה המשתמשים במכונות מכניות התבררה כהתפלגות שאינה התפלגות נורמלית. על כן, דרוג' לא יכל לבדוק את מובהקות ההבדל בין קבוצות הקלדנים בעזרת מבחן t ופנה אל מבחן מתחום הסטטיסטיקה הלא פרמטרית.
  • חוקר שבודק תכונה באוכלוסייה שטרם נבדקה לפניו אינו יודע אם התכונה זו מתפלגת בהתפלגות נורמלית. הוא נוטה להאמין שהתפלגות תכונה זו היא כן נורמלית, אולם הוא מגלה שהמדגם שלו גדול דיו כדי להשתמש בשיטות א-פרמטריות בעת ניתוח הנתונים ולשחרר אותו מהצורך להניח הנחות כל שהן על אודות התפלגות אותה תכונה באוכלוסייה.
  • כאשר הערכים הנמדדים הם מסולם מדידה סִדרי (אורדינאלי), אין משמעות לסכום או למנה של ערכיהם ובניתוח הנתונים שלהם יש לפנות לשיטות שאינן מניחות משמעות כזו.


ערך זה הוא קצרמר בנושא סטטיסטיקה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.