דרקון (מדינאי) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Xqbot (שיחה | תרומות)
מ בוט מוסיף: eu:Drakon
Eitanbenda (שיחה | תרומות)
שיפור משלב
שורה 1: שורה 1:
'''דרקון''' היה [[מחוקק]] [[יוון העתיקה|יווני]] ו[[ארכון|ארכון אפונימוס]] ב[[אתונה]] בן [[המאה ה-7 לפנה"ס]], שהעלה לראשונה על הכתב את ה[[חוק|חוקים]], שעברו עד אז ב[[מסורת]] בעל פה אך לא היו נגישים להמון העם.
'''דרקון''' היה [[מחוקק]] [[יוון העתיקה|יווני]] ו[[ארכון|ארכון אפונימוס]] ב[[אתונה]] בן [[המאה ה-7 לפנה"ס]], שהעלה לראשונה על הכתב את ה[[חוק|חוקים]], שעברו עד אז ב[[מסורת]] בעל פה, אולם לא היו נגישים להמון העם.


החוקים היו קשים להמוני העם והחמירו איתם מאוד. יתרונם היחיד היה שהם היו מנוסחים בכתב ולכן נגישים לכל מי שרצה לעתור ל[[בית משפט|בית המשפט]]. [[עונש מוות]] ניתן לעבירות קלות. בעלי חוב שהיו ממעמד נמוך יותר מהנושה שלהם נאלצו להפוך לעבדיו. החוק היה נוח יותר לבעלי חוב שהנושה שלהם היה ממעמד נמוך יותר. לפי [[פלוטארכוס]], כשנשאל דרקון מדוע הוא גוזר עונש מוות בצורה כה רחבה, ענה "הוא מונע פשעים קלים, ובנוגע לפשעים כבדים - אין עונש חמור יותר שאני יכול לחשוב עליו".
החוקים המדוברים אופיינו בהחמרה יתרה עם פשוטי העם. יתרונם היה ניסוחם בכתב, שהביא לנגישות רחבה יותר להמונים, ואפשר להם לפנות ל[[בית משפט|בית המשפט]]. [[עונש מוות]] נגזר גם על עבירות קלות. בעלי חוב ממעמד נמוך יותר מנושיהם, אולצו להשתעבד להם, וככלל היו החוקים מוטים לטובת בני המעמדות הגבוהים. לפי [[פלוטארכוס]], כשנשאל דרקון מדוע הוא גוזר עונש מוות בצורה כה רחבה, השיב: "הוא מונע פשעים קלים, ובנוגע לפשעים כבדים - אין עונש חמור יותר שאני יכול לחשוב עליו".


את חוקי דרקון ערך מחדש [[סולון]], ארכון אתונה בראשית [[המאה ה-6 לפנה"ס]].
את חוקי דרקון ערך מחדש [[סולון]], ארכון אתונה, בראשית [[המאה ה-6 לפנה"ס]].


על שום קשיותם, מכונים עד היום חוקים לא סבירים וקשים במיוחד בשם "חוקים דרקוניים". מקובל גם המינוח "חוזה דרקוני" עבור [[חוזה|חוזים]] שמנוסחים בצורה שהוגנת רק עבור אחד הצדדים.
על שום קשיחותם, מכונים עד היום חוקים לא סבירים וקשים במיוחד בשם "חוקים דרקוניים". מקובל גם המינוח "חוזה דרקוני" עבור [[חוזה|חוזים]] המנוסחים בצורה הוגנת רק עבור אחד מהצדדים.


למדינאי [[דמדס]], שחי כשלוש מאות שנים לאחר דרקון, מיוחסת האמירה שחוקיו של דרקון הם "חוקים שנכתבו בדם".
למדינאי [[דמדס]], שחי כשלוש מאות שנים לאחר דרקון, מיוחסת האמירה שחוקיו של דרקון הם "חוקים שנכתבו בדם".

גרסה מ־00:05, 14 באוגוסט 2009

דרקון היה מחוקק יווני וארכון אפונימוס באתונה בן המאה ה-7 לפנה"ס, שהעלה לראשונה על הכתב את החוקים, שעברו עד אז במסורת בעל פה, אולם לא היו נגישים להמון העם.

החוקים המדוברים אופיינו בהחמרה יתרה עם פשוטי העם. יתרונם היה ניסוחם בכתב, שהביא לנגישות רחבה יותר להמונים, ואפשר להם לפנות לבית המשפט. עונש מוות נגזר גם על עבירות קלות. בעלי חוב ממעמד נמוך יותר מנושיהם, אולצו להשתעבד להם, וככלל היו החוקים מוטים לטובת בני המעמדות הגבוהים. לפי פלוטארכוס, כשנשאל דרקון מדוע הוא גוזר עונש מוות בצורה כה רחבה, השיב: "הוא מונע פשעים קלים, ובנוגע לפשעים כבדים - אין עונש חמור יותר שאני יכול לחשוב עליו".

את חוקי דרקון ערך מחדש סולון, ארכון אתונה, בראשית המאה ה-6 לפנה"ס.

על שום קשיחותם, מכונים עד היום חוקים לא סבירים וקשים במיוחד בשם "חוקים דרקוניים". מקובל גם המינוח "חוזה דרקוני" עבור חוזים המנוסחים בצורה הוגנת רק עבור אחד מהצדדים.

למדינאי דמדס, שחי כשלוש מאות שנים לאחר דרקון, מיוחסת האמירה שחוקיו של דרקון הם "חוקים שנכתבו בדם".

ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.