מאיר פוזנר (מוזיקאי) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
ויקיזציה
שורה 1: שורה 1:
{{אין תמונה|גבר}}
'''מאיר פוזנר''' ('''Meyer Posner'''; נולד [[1890]], נפטר [[8 בפברואר]], [[1931]]), היה [[מלחין]], [[מנצח]], ו[[מעבד]] בתחום ה[[מוזיקה]] [[יהדות|היהודית]], ה[[יידיש]] וה[[חזנות]]. פוזנר היה פעיל ב[[ניו יורק]] בשני העשורים הראשונים של [[המאה ה-20]].
'''מאיר פוזנר''' (ב[[יידיש|כתיב יידי]]: '''פּאָזנער'''; בלועזית: '''Meyer Posner''';{{כ}} [[1890]], [[פלוצק]] – [[8 בפברואר]] [[1931]], [[ארצות הברית]]) היה [[מלחין]], [[מנצח]], ו[[מעבד]] בתחום ה[[מוזיקה]] ה[[יהדות|יהודית]], ה[[יידיש]] וה[[חזנות]], שפעל ב[[ניו יורק]] בעשורים הראשונים של [[המאה ה-20]].

==שנים מוקדמות==
==שנים מוקדמות==
מאיר פוזנר נולד ב[[פלוצק]], [[פולין]] בשנת [[1890]]. את השכלתו היהודית המוקדמת רכש בעיר [[לודז']]. בשלב מסוים היגרה משפחתו ל[[לונדון]], ובסביבות 1910, מונה פוזנר למנצח ה[[מקהלה]] ב"[[בית הכנסת]] הרובע" (''The Borough synagogue'') ברובע [[סאת'ק (רובע)|סאת'ק]]. באותה תקופה חיבר פוזנר נעימה פופולרית ל[[שירה|שירו]] של ה[[משורר]] [[מוריס רוזנפלד]] "הרבסט בלעטלך" (עלי סתיו). במקביל למד מוזיקה ב[[בית ספר גילדהול למוזיקה ודרמה]] אותו סיים ב-1914. בשנת 1916 מונה למנהל המוזיקלי והמנצח של בית הכנסת הגדול ברחוב דיוקס פלייס (''Dukes Place''). בלונדון חיבר פוזנר [[אופרטה]] בעברית בכותרת "[[עזרא הסופר|עזרא]] ו[[נחמיה]]" וכן [[גרנד אופרה]] בכותרת "[[שאול]]", ה[[פרטיטורה|פרטיטורות]] של שתי היצירות לא שרדו.
מאיר פוזנר נולד ב[[פלוצק]] שב[[פולין הקונגרסאית]] (ב"[[תחום המושב]]" שב{{ה|אימפריה הרוסית}}) בשנת [[1890]]. את השכלתו היהודית המוקדמת רכש בעיר [[לודז']], ובשלב מסוים [[הגירה|היגרה]] משפחתו ל[[לונדון]]. בסביבות שנת [[1910]] מונה פוזנר למנצח ה[[מקהלה]] ב"[[בית הכנסת]] ה[[יהדות אורתודוקסית|אורתודוקסי]] [http://www.jewishgen.org/JCR-UK/London/borough/index.htm Borough Synagogue] שברובע [[סאת'ק (רובע)|סאת'ק]]. באותה תקופה חיבר פוזנר נעימה פופולרית ל[[שירה|שירו]] של ה[[משורר]] [[מוריס רוזנפלד]] "הערבסט בלעטלעך" (עלי סתיו). במקביל למד מוזיקה ב[[בית ספר גילדהול למוזיקה ודרמה]], וסיים ב-1914. בשנת 1916 מונה למנהל המוזיקלי והמנצח של [http://www.jewishgen.org/JCR-uk/London/city_gsduke/index.htm בית הכנסת הגדול] שברחוב דיוקס פלייס (Dukes Place). בלונדון חיבר פוזנר [[אופרטה]] ב[[עברית]] בשם "[[עזרא הסופר|עזרא]] ו[[נחמיה]]" וכן [[גרנד אופרה]] בכותרת "[[שאול]]". ה[[פרטיטורה|פרטיטורות]] של שתי היצירות לא שרדו.


==ארצות הברית==
==ארצות הברית==
בשנת 1919 היגר פוזנר ל[[ארצות הברית]] לכהן כ[[מנהל מוזיקלי]] ומנצח של מקהלת "[[חוג הפועלים]]" (ארבעטער רינג), בתפקיד זה כיהן עד מותו בשנת 1931. עבור מקהלה זו הלחין, עיבד ו[[תזמור|תזמר]] שירים רבים ביידיש למקהלה, ל[[פסנתר]] ול[[תזמורת]]. חלק מעבודות אלו יצאו לאור על ידי חברת מטרו מיוזיק.
בשנת 1919 היגר פוזנר ל[[ארצות הברית]], והחל לכהן כ[[מנהל מוזיקלי]] ומנצח של מקהלת "חוג הפועלים" ([[ארבעטער רינג]]). בתפקיד זה כיהן עד מותו בשנת 1931. עבור מקהלה זו הלחין, עיבד ו[[תזמור|תזמר]] שירים רבים ביידיש למקהלה, ל[[פסנתר]] ול[[תזמורת]]. חלק מעבודות אלו יצאו לאור על ידי חברת מטרו מיוזיק.


ב[[שנות העשרים]] היה פוזנר לאחת הדמויות הבולטות בסצנת המוזיקה היהודית בניו יורק ו[[ניו ג'רזי]]. בשנת 1922 הלחין וניצח על מוזיקה למחזות ביידיש "א מאל איז געווען א מעשה" (היה היה מעשה), ו"דאס גרויסע געווינס" (הזכיה הגדולה). בשנת 1923 פרסם סדרת כתבות בנושא מוזיקה בעיתון היהודי "[[דער טאג]]". באותה שנה מונה למנצח המקהלה בבית הכנסת "אוהב צדק" שליוותה את החזן [[יוסל'ה רוזנבלט]]. כמו כן ליווה את החזנים [[מרדכי הרשמן]], [[דוד רויטמן]] ו[[יוסף שליסקי]] ב[[קונצרט|קונצרטים]]. פוזנר אף הלחין מספר לא מבוטל של יצירות חזנות, ברובם עבור החזן יוסל'ה שליסקי. כמו כן ניצח פוזנר על מגוון הפקות, מקהלות ומקהלות ילדים.
ב"[[שנות העשרים הסוערות]]" היה פוזנר לאחת הדמויות הבולטות בסצנת המוזיקה היהודית בניו יורק ו[[ניו ג'רזי]]. בשנת 1922 הלחין וניצח על מוזיקה למחזות ביידיש "אַ מאָל איז געווען אַ מעשה" (היה היה מעשה), ו"דאָס גרויסע געווינס" (הזכייה הגדולה). בשנת 1923 פרסם סדרת כתבות בנושא מוזיקה בעיתון היהודי "[[דער טאג|דער טאָג]]" ("היום"). באותה שנה מונה למנצח המקהלה בבית הכנסת "אוהב צדק" שליוותה את החזן [[יוסל'ה רוזנבלט]]. כמו כן ליווה את החזנים [[מרדכי הרשמן]], [[דוד רויטמן]] ו[[יוסף שליסקי]] ב[[קונצרט|קונצרטים]]. פוזנר אף הלחין מספר לא מבוטל של יצירות חזנות, ברובם עבור החזן יוסל'ה שליסקי. כמו כן ניצח פוזנר על מגוון הפקות, מקהלות ומקהלות ילדים.


בשנת 1924 הוציא לאור ספר ללימוד מוזיקה ביידיש בשם "הארמאניע" ([[הרמוניה]]), ובשנת 1928 הוציא לאור ספר נוסף בשם "אלמנטרער מוזיק לערער" (תיאוריה אלמנטרית של המוזיקה).
בשנת 1924 הוציא לאור ספר ללימוד מוזיקה ביידיש בשם "האַרמאָניע" ([[הרמוניה]]), ובשנת 1928 הוציא לאור ספר נוסף בשם "אלעמענטארער מוזיק לערער" (תיאוריה אלמנטרית של המוזיקה).


בשנת 1929, יצירתו "המכונה" ("די מאשין") לטקסט נשכני של מוריס רוזנפלד, עוררה עניין גדול, כשהעניק לה ביצוע גרנדיוזי עם מקהלה בת 200 קולות ותזמורת גדולה. באותה שנה התחתן פוזנר, וב-8 בפברואר 1931, כשהיה באמצע הכנות לקראת ביצוע של ה[[אורטוריה]] "[[אליהו (אורטוריה)|אליהו]]" מאת [[פליקס מנדלסון]], נפטר באופן פתאומי מ[[התקף לב]] בגיל צעיר. ב[[הלוויה|הלוויתו]] שנערכה בגשם ובקור חודר עצמות, השתתפו כ-700 איש, והחזנים רוזנבלט, רויטמן ושליסקי נשאו את התפילות ומזמורי התהילים, מלווים בחברים מהמקהלות השונות עליהן ניצח.
בשנת 1929, יצירתו "המכונה" ("די מאשין") לטקסט נשכני של מוריס רוזנפלד, עוררה עניין גדול, כשהעניק לה ביצוע גרנדיוזי עם מקהלה בת 200 קולות ותזמורת גדולה. באותה שנה נישא פוזנר, וב-8 בפברואר 1931, כשהיה באמצע הכנות לקראת ביצוע של ה[[אורטוריה]] "[[אליהו (אורטוריה)|אליהו]]" מאת [[פליקס מנדלסון]], נפטר באופן פתאומי מ[[התקף לב]] בגיל צעיר. ב[[הלוויה|הלווייתו]], שנערכה בגשם ובקור חודר עצמות, השתתפו כ-700 איש, והחזנים רוזנבלט, רויטמן ושליסקי נשאו [[תפילה (יהדות)|תפילות]] ו[[מזמור תהילים|מזמורי התהילים]], מלווים בחברים מהמקהלות השונות עליהן ניצח.


בארכיון של [[בית המדרש לרבנים באמריקה]] קיים "אוסף המוזיקה של מאיר פוזנר".
ב[[ארכיון]] [[בית המדרש לרבנים באמריקה]] מצוי "אוסף המוזיקה של מאיר פוזנר".


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
* [http://www.jtsa.edu/Library/Collections/Archives/Music_Archives/Posner.xml דף הבית] של "אוסף המוזיקה של מאיר פוזנר" באתר של [[בית המדרש לרבנים באמריקה|JTS]], כולל תיאור האוסף וביוגרפיה
* [http://www.jtsa.edu/Library/Collections/Archives/Music_Archives/Posner.xml דף הבית] של "אוסף המוזיקה של מאיר פוזנר" באתר [[בית המדרש לרבנים באמריקה]], כולל תיאור האוסף וביוגרפיה
* [http://digital.library.upenn.edu/webbin/freedman/lookupartist?hr=&what=7291 רשימה חלקית] של הקלטות לשירים של פוזנר, בקטלוג פרידמן
* [http://digital.library.upenn.edu/webbin/freedman/lookupartist?hr=&what=7291 רשימה חלקית] של הקלטות לשירים של פוזנר, בקטלוג פרידמן
* [http://faujsa.fau.edu/jsa/music_album.php?jsa_num=402262&queryWhere=&queryValue=402262&artisttext=shlisky&artist=contains&titletext=&title=contains&selectgenre=&selectlanguage=&musiconly=&id=&select=title&side=&track=&fetch=&pagenum=1&return=search_albums להאזנה] יצירות של פוזנר מבוצעות על ידי החזן יוסף שליסקי, ב-Judaica Sound Archive
* [http://faujsa.fau.edu/jsa/music_album.php?jsa_num=402262&queryWhere=&queryValue=402262&artisttext=shlisky&artist=contains&titletext=&title=contains&selectgenre=&selectlanguage=&musiconly=&id=&select=title&side=&track=&fetch=&pagenum=1&return=search_albums יצירותיו של פוזנר מבוצעות על ידי החזן יוסף שליסקי], להאזנה ב-Judaica Sound Archive


{{מיון רגיל:פוזנר, מאיר}}
{{מיון רגיל:פוזנר, מאיר}}

גרסה מ־16:16, 30 בספטמבר 2009

אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

מאיר פוזנרכתיב יידי: פּאָזנער; בלועזית: Meyer Posner;‏ 1890, פלוצק8 בפברואר 1931, ארצות הברית) היה מלחין, מנצח, ומעבד בתחום המוזיקה היהודית, היידיש והחזנות, שפעל בניו יורק בעשורים הראשונים של המאה ה-20.

שנים מוקדמות

מאיר פוזנר נולד בפלוצק שבפולין הקונגרסאית (ב"תחום המושב" שבאימפריה הרוסית) בשנת 1890. את השכלתו היהודית המוקדמת רכש בעיר לודז', ובשלב מסוים היגרה משפחתו ללונדון. בסביבות שנת 1910 מונה פוזנר למנצח המקהלה ב"בית הכנסת האורתודוקסי Borough Synagogue שברובע סאת'ק. באותה תקופה חיבר פוזנר נעימה פופולרית לשירו של המשורר מוריס רוזנפלד "הערבסט בלעטלעך" (עלי סתיו). במקביל למד מוזיקה בבית ספר גילדהול למוזיקה ודרמה, וסיים ב-1914. בשנת 1916 מונה למנהל המוזיקלי והמנצח של בית הכנסת הגדול שברחוב דיוקס פלייס (Dukes Place). בלונדון חיבר פוזנר אופרטה בעברית בשם "עזרא ונחמיה" וכן גרנד אופרה בכותרת "שאול". הפרטיטורות של שתי היצירות לא שרדו.

ארצות הברית

בשנת 1919 היגר פוזנר לארצות הברית, והחל לכהן כמנהל מוזיקלי ומנצח של מקהלת "חוג הפועלים" (ארבעטער רינג). בתפקיד זה כיהן עד מותו בשנת 1931. עבור מקהלה זו הלחין, עיבד ותזמר שירים רבים ביידיש למקהלה, לפסנתר ולתזמורת. חלק מעבודות אלו יצאו לאור על ידי חברת מטרו מיוזיק.

ב"שנות העשרים הסוערות" היה פוזנר לאחת הדמויות הבולטות בסצנת המוזיקה היהודית בניו יורק וניו ג'רזי. בשנת 1922 הלחין וניצח על מוזיקה למחזות ביידיש "אַ מאָל איז געווען אַ מעשה" (היה היה מעשה), ו"דאָס גרויסע געווינס" (הזכייה הגדולה). בשנת 1923 פרסם סדרת כתבות בנושא מוזיקה בעיתון היהודי "דער טאָג" ("היום"). באותה שנה מונה למנצח המקהלה בבית הכנסת "אוהב צדק" שליוותה את החזן יוסל'ה רוזנבלט. כמו כן ליווה את החזנים מרדכי הרשמן, דוד רויטמן ויוסף שליסקי בקונצרטים. פוזנר אף הלחין מספר לא מבוטל של יצירות חזנות, ברובם עבור החזן יוסל'ה שליסקי. כמו כן ניצח פוזנר על מגוון הפקות, מקהלות ומקהלות ילדים.

בשנת 1924 הוציא לאור ספר ללימוד מוזיקה ביידיש בשם "האַרמאָניע" (הרמוניה), ובשנת 1928 הוציא לאור ספר נוסף בשם "אלעמענטארער מוזיק לערער" (תיאוריה אלמנטרית של המוזיקה).

בשנת 1929, יצירתו "המכונה" ("די מאשין") לטקסט נשכני של מוריס רוזנפלד, עוררה עניין גדול, כשהעניק לה ביצוע גרנדיוזי עם מקהלה בת 200 קולות ותזמורת גדולה. באותה שנה נישא פוזנר, וב-8 בפברואר 1931, כשהיה באמצע הכנות לקראת ביצוע של האורטוריה "אליהו" מאת פליקס מנדלסון, נפטר באופן פתאומי מהתקף לב בגיל צעיר. בהלווייתו, שנערכה בגשם ובקור חודר עצמות, השתתפו כ-700 איש, והחזנים רוזנבלט, רויטמן ושליסקי נשאו תפילות ומזמורי התהילים, מלווים בחברים מהמקהלות השונות עליהן ניצח.

בארכיון בית המדרש לרבנים באמריקה מצוי "אוסף המוזיקה של מאיר פוזנר".

קישורים חיצוניים