הנדסת מזון – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Yosi35 (שיחה | תרומות)
מאין תקציר עריכה
מאין תקציר עריכה
שורה 12: שורה 12:
==אגף שרותי המזון והתזונה במשרד הבריאות==
==אגף שרותי המזון והתזונה במשרד הבריאות==


ב[[משרד הבריאות]] ישנו אגף מיוחד הנקרא שרותי המזון וה[[תזונה]]- מזון. תפקיד האגף הוא שמירת '''בריאות הציבור''' ע"י פיקוח על יצור של מפעלי מזון המוגדרים בחוק בישראל( בין היתר [[תוספי תזונה]] , [[תוסף מזון]], מזון תינוקות ושתיה אלכוהולית), רישוי, יבוא ובטיחות מזון . באגף ישנם מספר תפקידים, שתפקיד השטח נקרא מרכז פיקוח על המזון(שבו יכול לעסוק רק אדם בעל תעודה רלוונטי כגון מהנדס מזון, טכנולוג מזון, כימאי או איש בריאות הציבור מדופלם). תפקיד מרכז הפיקוח הוא : פיקוח ישיר על היבוא בנמלים ומעברי הגבול כולל [[חומר הגלם]] המגיע לתעשיית המזון (אישורי יבוא, אנליזות, מפרטים, אישורי היגיינה, אישורי וטרינריה,הצהרות, רשומון, ניירות הרישום הרציף וכל מסמך הקשור לבריאות הציבור על פי נוהל משרד הבריאות) , רישוי עסקי מזון וכמובן פיקוח על יצור המזון הכולל התאמה של המוצר מן קבלת חומר הגלם ועד המוצר המוגמר בהתאם לתקנים,תקנות והפקודות המחויבים בחוק בישראל.
ב[[משרד הבריאות]] ישנו אגף מיוחד הנקרא שרותי המזון וה[[תזונה]]- מזון. תפקיד האגף הוא שמירת '''בריאות הציבור''' ע"י פיקוח על יצור של מפעלי מזון המוגדרים בחוק בישראל (בין היתר [[תוספי תזונה]] , [[תוסף מזון]], מזון תינוקות ושתיה אלכוהולית), רישוי, יבוא ובטיחות מזון . באגף ישנם מספר תפקידים, שתפקיד השטח נקרא מרכז פיקוח על המזון (שבו יכול לעסוק רק אדם בעל תעודה רלוונטי כגון מהנדס מזון, טכנולוג מזון, כימאי או איש בריאות הציבור מדופלם). תפקיד מרכז הפיקוח הוא : פיקוח ישיר על היבוא בנמלים ומעברי הגבול כולל [[חומר הגלם]] המגיע לתעשיית המזון (אישורי יבוא, אנליזות, מפרטים, אישורי היגיינה, אישורי וטרינריה, הצהרות, רשומון, ניירות הרישום הרציף וכל מסמך הקשור לבריאות הציבור על פי נוהל משרד הבריאות) , רישוי עסקי מזון וכמובן פיקוח על יצור המזון הכולל התאמה של המוצר מן קבלת חומר הגלם ועד המוצר המוגמר בהתאם לתקנים, תקנות והפקודות המחויבים בחוק בישראל.
במסגרת התפקיד מרכזי הפיקוח נעזרים בידע [[ממהנדסי מזון]] בכירים יותר במטה הארצי בתל אביב, טוקסיקולוגים, ווטרינרים, רופאים, אנשי תעשיית מזון, אנשי איכות ודיאטנים.
במסגרת התפקיד מרכזי הפיקוח נעזרים בידע [[ממהנדסי מזון]] בכירים יותר במטה הארצי בתל אביב, טוקסיקולוגים, ווטרינרים, רופאים, אנשי תעשיית מזון, אנשי איכות ודיאטנים.
אחד התפקידים של מרכזי הפיקוח הוא מתן רישיון יצרן שנתי למפעל ע"י ביקורת שנתית אחת ויותר שבסופה אמור לקבל המפעל את רישיון היצרן על פי התמחותו המוגדרת בחוק. בתהליך נבדקת רמת בטיחות המזון, תנאי סניטציה והיגיינה, טיב חומרי הגלם, סימון מזון,בטיחות האריזה למזון,הסמכות ( כגון:[[GMP]] ,[[IS0 9001:2008]],[[ISO 22000]],[[HACCP]]), שרשרת האספקה, מסייע יצור (חומרים שבאים במגע עם המזון אך לא אמורים להיות חלק מהרכיבים), ניירות רישום רציף לקירור, תכניות בקרה ודגימה של היצור, שימוש נכון בתוספי מזון ובעצם כל פרמטר הקשור ליצור המזון.
אחד התפקידים של מרכזי הפיקוח הוא מתן רישיון יצרן שנתי למפעל ע"י ביקורת שנתית אחת ויותר שבסופה אמור לקבל המפעל את רישיון היצרן על פי התמחותו המוגדרת בחוק. בתהליך נבדקת רמת בטיחות המזון, תנאי סניטציה והיגיינה, טיב חומרי הגלם, סימון מזון, בטיחות האריזה למזון, הסמכות (כגון: [[GMP]] ,[[IS0 9001:2008]] ,[[ISO 22000]] ,[[HACCP]]), שרשרת האספקה, מסייע יצור (חומרים שבאים במגע עם המזון אך לא אמורים להיות חלק מהרכיבים), ניירות רישום רציף לקירור, תכניות בקרה ודגימה של היצור, שימוש נכון בתוספי מזון ובעצם כל פרמטר הקשור ליצור המזון.


הנדסת מזון כוללת תחומים רבים אך רק ב[[טכניון]] ניתן ללמוד הנדסת מזון בחוג להנדסת מזון וביוטכנולוגיה כתואר ראשון ולימודים מתקדמים בתחום זה (חלק גדול מתוכנית הלימודים חופף ל[[מדעי המזון]]). ב[[מכללת תל חי]] ניתן ללמוד הנדסאי כימיה בהתמחות מזון.
הנדסת מזון כוללת תחומים רבים אך רק ב[[טכניון]] ניתן ללמוד הנדסת מזון בחוג להנדסת מזון וביוטכנולוגיה כתואר ראשון ולימודים מתקדמים בתחום זה (חלק גדול מתוכנית הלימודים חופף ל[[מדעי המזון]]). ב[[מכללת תל חי]] ניתן ללמוד הנדסאי כימיה בהתמחות מזון.
שורה 26: שורה 26:
* [http://www.health.gov.il/pages/default.asp?maincat=51 שרות המזון]
* [http://www.health.gov.il/pages/default.asp?maincat=51 שרות המזון]
* [http://www.usp.org/fcc/ USP]
* [http://www.usp.org/fcc/ USP]

{{קצרמר|מזון}}
{{קצרמר|מזון}}
{{טכנולוגיה}}
[[קטגוריה:מקצועות]]
[[קטגוריה:מקצועות]]
[[קטגוריה:הנדסה|מזון]]
[[קטגוריה:הנדסה|מזון]]

גרסה מ־00:51, 6 במרץ 2010

הנדסת מזון מתייחסת להנדסה של מרכיבי ייצור ועיבוד מזון. הנדסת מזון כוללת גם יישום של עקרונות של הנדסה חקלאית והנדסה כימית על רכיבי מזון. יש לציין שהנדסה גנטית של צמחים ובעלי חיים אינה חלק מעבודתו של מהנדס המזון.

הנדסת מזון כוללת תחום רחב מאוד של פעילויות. בין תחומי הידע והפעולות שלה:

אגף שרותי המזון והתזונה במשרד הבריאות

במשרד הבריאות ישנו אגף מיוחד הנקרא שרותי המזון והתזונה- מזון. תפקיד האגף הוא שמירת בריאות הציבור ע"י פיקוח על יצור של מפעלי מזון המוגדרים בחוק בישראל (בין היתר תוספי תזונה , תוסף מזון, מזון תינוקות ושתיה אלכוהולית), רישוי, יבוא ובטיחות מזון . באגף ישנם מספר תפקידים, שתפקיד השטח נקרא מרכז פיקוח על המזון (שבו יכול לעסוק רק אדם בעל תעודה רלוונטי כגון מהנדס מזון, טכנולוג מזון, כימאי או איש בריאות הציבור מדופלם). תפקיד מרכז הפיקוח הוא : פיקוח ישיר על היבוא בנמלים ומעברי הגבול כולל חומר הגלם המגיע לתעשיית המזון (אישורי יבוא, אנליזות, מפרטים, אישורי היגיינה, אישורי וטרינריה, הצהרות, רשומון, ניירות הרישום הרציף וכל מסמך הקשור לבריאות הציבור על פי נוהל משרד הבריאות) , רישוי עסקי מזון וכמובן פיקוח על יצור המזון הכולל התאמה של המוצר מן קבלת חומר הגלם ועד המוצר המוגמר בהתאם לתקנים, תקנות והפקודות המחויבים בחוק בישראל. במסגרת התפקיד מרכזי הפיקוח נעזרים בידע ממהנדסי מזון בכירים יותר במטה הארצי בתל אביב, טוקסיקולוגים, ווטרינרים, רופאים, אנשי תעשיית מזון, אנשי איכות ודיאטנים. אחד התפקידים של מרכזי הפיקוח הוא מתן רישיון יצרן שנתי למפעל ע"י ביקורת שנתית אחת ויותר שבסופה אמור לקבל המפעל את רישיון היצרן על פי התמחותו המוגדרת בחוק. בתהליך נבדקת רמת בטיחות המזון, תנאי סניטציה והיגיינה, טיב חומרי הגלם, סימון מזון, בטיחות האריזה למזון, הסמכות (כגון: GMP ,IS0 9001:2008 ,ISO 22000 ,HACCP), שרשרת האספקה, מסייע יצור (חומרים שבאים במגע עם המזון אך לא אמורים להיות חלק מהרכיבים), ניירות רישום רציף לקירור, תכניות בקרה ודגימה של היצור, שימוש נכון בתוספי מזון ובעצם כל פרמטר הקשור ליצור המזון.

הנדסת מזון כוללת תחומים רבים אך רק בטכניון ניתן ללמוד הנדסת מזון בחוג להנדסת מזון וביוטכנולוגיה כתואר ראשון ולימודים מתקדמים בתחום זה (חלק גדול מתוכנית הלימודים חופף למדעי המזון). במכללת תל חי ניתן ללמוד הנדסאי כימיה בהתמחות מזון.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.