לדלג לתוכן

מנכאו חר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מנכאו חר
לידה המאה ה־25 לפנה״ס עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 2420 לפנה״ס עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה מצרים העתיקה, הממלכה העתיקה של מצרים עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה הפירמידה חסרת הראש עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Meresankh IV עריכת הנתון בוויקינתונים
פרעה
2420 לפנה״ס – 2410 לפנה״ס
(כ־10 שנים)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מנכאו חר כאיו (ידוע גם בשם אכאו-חר (Ikauhor), וביוונית עתיקה בשם Μεγχερῆς, מֶנכֶֿרֶס; נפטר בערך ב-2414 לפנה"ס)[1] היה השליט השביעי בשושלת החמישית מתקופת הממלכה הקדומה, של מצרים העתיקה.

מנכאו חר שלט אולי שמונה או תשע שנים, בסוף המאה ה-25 לפנה"ס או בתחילת המאה ה-24 לפנה"ס, והיה יורשו של נ-אוסר איני, וירש אותו צ'ד כא רע אססי. למרות שמנכאו חר מתועד היטב על ידי מקורות היסטוריים, מעט מהחפצים בתקופת שלטונו שרדו. כתוצאה מכך, הקשר המשפחתי שלו לקודמו וליורשו אינו ברור, ולא זוהו צאצאים שלו. ייתכן כי חנתכאוס השלישית (אנ') הייתה אמו של מנכאו חר, כפי שעולה מראיות שהתגלו בקברה ב-2015.

מעבר לבניית אנדרטאות, הפעילות הידועה היחידה המתוארכת לתקופת שלטונו של מנכאו חר היא משלחת למכרות הנחושת והטורקיז בסיני. מנכאו חר הורה על בניית מקדש שמש, הנקרא "האופק של רע" ("Aketre" או "Akhet-Ra"). מקדש שמש זה הוא האחרון שנבנה, וידוע עליו רק מכתובות שנמצאו בקברי הכוהנים שלו. המקדש טרם אותר. מנכאו חר נקבר בפירמידה קטנה בסקארה, אשר המצרים הקדמונים כינו אותה "המקומות האלוהיים של מנכאו חר" (Netjer-Isut Menkauhor). החורבה, הידועה כיום בשם הפירמידה חסרת הראש, אבדה תחת חולות נודדים עד לגילויה מחדש ב-2008.

דמותו של מנכאו חר עמדה במרכזו של פולחן קבורה שנמשך זמן רב עד לסוף תקופת הממלכה הקדומהה, עם לפחות שבעה תחומים חקלאיים שייצרו הטובין עבור המנחות הנדרשות. פולחן הסגידה למנכאו חר, שנודע אז בתארים "אדון שתי הארצות החזק, מנכאו חר המוצדק" הופיע שוב בתקופת הממלכה החדשה (בערך 1550–1077 לפנה"ס), ונמשך לפחות עד לתקופת השושלת התשע-עשרה (בערך 1292-1077 לפנה"ס), כ-1,200 שנים לאחר מותו.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Müller 2010, p. 549.

ביבליוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Müller, Karl Otfried, ed. (2010). Fragmenta Historicorum Graecorum, Vol. 2. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-1-108-01661-2.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנכאו חר בוויקישיתוף