מנסה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מנסה
Mensa
מטה הארגון קיית'ורפ עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים לנסלוט ור, רולנד בריל עריכת הנתון בוויקינתונים
חברים 140,000 (נכון ל־ספטמבר 2017) עריכת הנתון בוויקינתונים
יושב ראש Bibiána Balanyi עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1 באוקטובר 1946 – הווה (77 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.mensa.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מנסה לטינית: Mensa - שולחן) הוא ארגון בינלאומי של אנשים מחוננים בעלי מנת משכל בתחום 2% העליונים של האוכלוסייה, כפי שנבדק במבחן IQ תקני. במנסה חברים כ-100,000 בני אדם והפעילות מתקיימת ביותר מ-100 מדינות.

הארגון העולמי[עריכת קוד מקור | עריכה]

מנסה הוקמה בשנת 1946 בבריטניה על ידי רולנד בריל ולנסלוט ור במטרה לקדם את הידע האנושי ללא הבדלי דת, גזע ומין. בריל וור רצו ליצור סביבה תומכת למחוננים לצורך פיתוח האינטלקט האישי והעולמי ובמטרה להגיע לשלום עולמי, במיוחד עקב מלחמת העולם השנייה. מתוך כוונה ליצור שוויון בין החברים הוחלט לאמץ את השם "מנסה" - כינוי לשולחן העגול.

מטרות הארגון:

  1. לזהות את האינטליגנציה האנושית ולטפחה לטובת האנושות כולה.
  2. לעודד מחקר בתחומי טבעה של התבונה, תכונותיה ושימושיה.
  3. לאתגר אינטלקטואלית את חבריה ולקדמם.
  4. סיוע לחברות ולגופים ללא מטרת רווח על ידי הקמת "מדוכות חשיבה" (Think Tanks) בנושאים שונים.

מרכזה של מנסה העולמית הוא בבריטניה. קיים סניף מנסה ארצי בלמעלה מ-100 מדינות. רובם המכריע של החברים (75%) מרוכז בארצות הברית (כ-56,000) ובבריטניה (כ-24,000).

פרט לסניפים הארציים קיימות גם קבוצות עניין (קב"ע - SIG's) המאגדות חברים בעלי עניין משותף. הקבוצות מתקיימות במתכונת מקומית, ארצית ובינלאומית.

תנאי הקבלה היחיד למנסה הוא ציון IQ בתחום 2% העליונים של האוכלוסייה. ציון זה מקביל ל-132 במבחן סטנפורד-בינה או 148 במבחן המטריצות המתקדמות של רייבן. בין חברי הארגון מרילין ווס סוואנט שהשיגה ציון 228.

ניתן להתקבל עם כל מבחן IQ מפוקח תקני או לעבור מבחן IQ בסניף מנסה המקומי, במידה והשירות מסופק בו.

מנסה ישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

הלוגו של מנסה ישראל

בישראל נעשו מאז שנות השבעים מספר ניסיונות שלא צלחו להקמת סניף מקומי ורק בשנת 2002 הוקם סניף מנסה בישראל על ידי ד"ר פרנק לוגר. הסניף נוסד תחילה כקבוצת דיון מקוונת והתפתח לכדי סניף ממשי שמרכזו בירושלים. בשנת 2009 נרשמה מנסה ישראל כעמותה. במסגרת חידוש פעילות הארגון בישראל, פועל הוועד המנהל של העמותה בראשות ירון מירלמן בהתנהלות השלוחה הישראלית בהתאם לדרישות ארגון מנסה הבינלאומי. העמותה אינה פעילה מאז 2015, ונכון ל-2023, על פי גיידסטאר, היא "בהליכי מחיקה".

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנסה בוויקישיתוף