מצפה דני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מצפה דני (שכונה)
המצפה ברום היישוב
המצפה ברום היישוב
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז מחוז יהודה ושומרון
תאריך ייסוד 1998
אוכלוסייה
 ‑ בשכונה 42 משפחות (2020)
קואורדינטות 31°52′51″N 35°18′52″E / 31.8808°N 35.3145°E / 31.8808; 35.3145 

מצפה דני היא התנחלות ויישוב קהילתי במזרח בנימין, המשתייך למועצה אזורית מטה בנימין. גובה היישוב 602 מ', מתגוררות בו 42 משפחות, והוא נמצא על דרך אלון.

היישוב נמצא באזור מזרח הרי בנימין בצמוד למעלה מכמש. היישוב נקרא על שמו של דני פריי שנרצח בביתו בחדירת מחבל למעלה מכמש בשנת 1995.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסתיו 1995 חדר מחבל של החזית העממית ליישוב מעלה מכמש, נכנס לבית משפחת פריי, רצח את אב המשפחה דניאל פריי ופצע את אשתו[1]. כתגובה לפיגוע הקימו תושבי היישוב מעלה מכמש מצפה בראש ההר. בשנת 1998 ביום החתימה על הסכם וואי עלו על הקרקע הקראוונים הראשונים[2]. ב-2009 עתר באמצעות יש דין ראש מועצת הכפר דיר דיבואן לבג"ץ בבקשה ליישום צו הריסה למבנה לא חוקי שהוקם במקום[3]. בעקבות העתירה הוחל בהסדרת המאחז ובאוקטובר 2015 הוחלט על הפקדה בתנאים של תוכנית מתאר כללית למצפה דני[4]. בתחילת 2020 אושרה התב"ע הראשונה ביישוב. התכנית כוללת 180 יחידות דיור[2].

מבני ציבור[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביישוב ספריה, משחקיה,חדר נוער, בית כנסת, גן ילדים ומעון. את יתר השירותים צורכים התושבים במעלה מכמש הסמוכה. באופן פורמלי לפי הגדרות משרד הפנים יושב מצפה דני על אדמות היישוב מעלה מכמש ומוגדר לפי חלק מהגורמים הרשמיים כשכונה שלו.

חינוך[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביישוב מספר מסגרות חינוך בלתי פורמלי ייחודיות- גן יער, תיכון חקלאי (רגבים) ומכינה קדם צבאית לבנות "לפידות". המכינה שכנה בתחילה במעלה מכמש. תושבים ממעלה מכמש ורבנים מהמועצה פנו לראש המועצה אבי רואה בשנת 2018 לפעול להעביר את המכינה משטח המועצה. תושבי מצפה דני הביעו את רצונם לקבל את המכינה ליישובם לאחר הצבעת חברים בנושא[5].

תיירות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביישוב סככת תצפית בגובה של 656 מ' מעל פני הים עם מסבירן אלקטרוני על הסביבה. התצפית צופה לכיוון מזרח, בימים בעלי ראות סבירה ניתן לראות את מורדות מדבר יהודה הצפוני, בקעת הירדן, ים המלח, הרי אדום והרי מואב. למרגלות היישוב מצטלבות הדרכים שהובילו מיריחו לבית אל עוד בתקופת ההתנ"ך. במערות בקרבת מקום נמצאו ממצאים ארכאולוגיים המעידים כי יהודים שנמלטו מירושלים מאימת הרומאים בתקופת חורבן בית שני מצאו באזור זה מקומות מסתור.

גלריית תמונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מצפה דני בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]