מקום בצמרת (תוכנית רדיו)
מקום בצמרת הייתה תוכנית רדיו אשר שודרה ברשת ג' של קול ישראל בין השנים 1969[דרושה הבהרה] ל-1997 ובה הושמעה מוזיקה קלה ישראלית לפי דירוג המאזינים. המנחים התחלפו במהלך השנים, אך ברוב השנים הנחה את התוכנית מנחם פרי ולאחר מכן בשנות ה-90 נועם גיל-אור. התוכנית הייתה בגרסה שבועית וכן במצעד שנתי שסיכם את כל המוזיקה הישראלית בשנה החולפת. התוכנית הייתה קלילה ואופיינה בקטעי מעבר מוקלטים בצורה מולחנת וקליטה אשר הכריזו על המיקום (למשל, "מקום ראשון", "עשרת הגדולים" וכו') או מושגים כמו "כניסה חדשה", "השמעת בכורה" וכו'. כמו כן, היו בתוכנית שיחות עם המאזינים בהן ניחשו את מיקום השירים.
המצעד השבועי
[עריכת קוד מקור | עריכה]התוכנית שודרה מדי שבוע למשך שלוש עד ארבע שעות בשעות אחר הצהריים והערב ברשת ג' ובאמצעותה יכלו המאזינים לדרג את השירים הקיימים במצעד וכן, להכניס שירים חדשים שהושמעו בהשמעת בכורה מדי שבוע. מדי שעה שודרו מספר שירים חדשים שאמנים הפיצו לרדיו, כאשר פעמים רבות השירים הושמעו בהשמעת בכורה ברדיו. ההצבעה התבצעה באמצעות הדואר. את רשימת השירים היה ניתן למצוא בעיתונות הכתובה (בדרך כלל בעיתון על המשמר) ובאמצעות הטופס שפורסם בעיתון היה ניתן לדרג ולשלוח בדואר ל"קול ישראל, רשות השידור, רוממה, ירושלים" – סלוגן אשר היה זכור לכל מי שהאזין לתוכנית וזכה לאזכורים שונים אף שנים ארוכות לאחר מכן. מאזינים רבים עלו לשידור במהלך התוכנית, ניחשו את המיקומים של השירים וזכו בפרסים (לרוב בתקליט).
גרסה טלוויזיונית
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערך מורחב – להיט בראש
התוכנית "להיט בראש" שודרה בטלוויזיה הכללית (כפי שכונתה באותם ימים) והיא התבססה על דירוג השירים של "מקום בצמרת". במהלך התוכנית נערכו הופעות חיות של זמרים ונערכו ראיונות.
המצעד השנתי
[עריכת קוד מקור | עריכה]המצעד השנתי, אשר שודר מדי שנה במהלך ראש השנה העברית, הוא התוכנית המסכמת של כל המצעדים השבועיים במהלך השנה. בסוף כל מצעד פורסמו בחירות המאזינים לזמר השנה, זמרת השנה, להקת השנה (לעיתים גם נוספו תגלית השנה או אלבום השנה) ושיר השנה. ברוב הפעמים שיחת הטלפון שבישרה להם את זכייתם הייתה בהפתעה.
רשימת הזוכים במצעד השנתי לפי שנים[1]:
המצעד הישראלי
[עריכת קוד מקור | עריכה]מאז שנת 2004 משודרת באותה הרשת תוכנית בשם "המצעד הישראלי" בהנחיית קובי מנורה ובה מדרגים[2] הגולשים באינטרנט את רשימת השירים.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- דף הבית של "המצעד הישראלי" באתר רשות השידור.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ לפי דף "מצעדי העבר" באתר רשת ג'.
- ^ טופס הדירוג באתר רשות השידור.