לדלג לתוכן

מקסימיליאן פון שפה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מקסימיליאן יוהנס מריה הוברט, רייכסגראף פון שפה
Maximilian Johannes Maria Hubert Reichsgraf von Spee
מקסימיליאן פון שפה
מקסימיליאן פון שפה
מקסימיליאן פון שפה
לידה 22 ביוני 1861
קופנהגן, דנמרק דנמרקדנמרק
נהרג 8 בדצמבר 1914 (בגיל 53)
ליד איי פוקלנד איי פוקלנדאיי פוקלנד
מדינה הקיסרות הגרמנית עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים Otto von Spee, Heinrich von Spee, Huberta von Spee עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר צאצאים 3 עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות הצי הגרמני הקיסריהצי הגרמני הקיסרי הצי הקיסרי הגרמני
תקופת הפעילות 18788 בדצמבר 1914 (כ־36 שנים)
דרגה ויצה-אדמירל
תפקידים בשירות
מפקד הצי בים הצפוני, מפקד הצי במזרח הרחוק
פעולות ומבצעים
הנצחה
אוניית המערכה זוטא אדמירל גרף שפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרוזן מקסימיליאן פון שפהגרמנית: Maximilian Reichsgraf von Spee‏; 22 ביוני 18618 בדצמבר 1914) היה תת-אדמירל בצי המלחמה הגרמני.

קריירה מוקדמת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שפה נולד בקופנהגן שבדנמרק. בשנת 1878 הצטרף לצי הקיסרי הגרמני ושירת תחילה בבסיס הצי הגרמני הראשי בקיל. הוא הוסמך לקצין בדרגת לויטננט צור זי, והוצב בסירת התותחים SMS מווה, שנשלחה למערב אפריקה. במהלך מסע זה, הגרמנים חתמו על הסכמים עם שליטים מקומיים בטוגו ובקמרון, והקימו את המושבות של טוגולנד וקמרון הגרמנית, בהתאמה. בשנת 1887 הועבר שפה לקמרון שם פיקד על הנמל בדואלה. הוא חלה בקדחת שגרונית כשהיה שם, ונאלץ להישלח בחזרה לגרמניה כדי להחלים, אם כי סבל מדי פעם משיגרון למשך שארית חייו.

לאחר שחזר לגרמניה ב-1889, נשא לאישה את אשתו, מרגרטה הברונית פון דר אוסטן-סאקן. ממנה היו לו שני בנים - אוטו, יליד 10 ביולי 1890, היינריך, יליד 24 באפריל 1893 - ובת אחת, הוברטה, ילידת 11 ביולי 1894. בדצמבר 1897 הוצב שפה בשייטת מזרח אסיה הגרמנית לאחר שתפסה את הטריטוריה החכורה של מפרץ ג'יאוז'ו, עם הנמל שלה בצ'ינגדאו. כאן, הוא שירת במטה של ויצה-אדמירל אוטו פון דידריץ'. במהלך מרד הבוקסרים בסין בשנת 1900, ספי ראה פעולה בצ'ינגדאו ועל היאנגצה.

לאחר שחזר לגרמניה, הוא הועלה לדרגת קורבטנקפיטן והוצב כקצין הראשון על סיפון אוניית המערכה פרה-דרדנוט ברנדנבורג. בין השנים 1900 ו-1908 החזיק שפה בפיקוד על מספר אוניות, כולל האביסו הלה, המקשת פליקאן, ולבסוף על אוניית המערכה פרה-דרדנוט ויטלסבאך. בתקופה זו הועלה לדרגת פריגטנקפיטן ב-27 בינואר 1904 ולקפיטן צור זי בדיוק שנה לאחר מכן; פיקודו על ויטלסבאך הגיע בעקבות הקידום האחרון. בשנת 1908 נתמנה למפקד הצי הגרמני בים הצפוני ובשנת 1910 נתמנה למפקד הצי הגרמני במזרח הרחוק.

הצי הגרמני עגן בעיר הנמל צ'ינגדאו שבסין, שניתנה לגרמנים בחכירה. משימתו הייתה לשמור על האינטרסים הביטחוניים של השטחים הגרמניים במזרח הרחוק.

במלחמת העולם הראשונה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה הטילו ציי יפן ואוסטרליה מצור על הצי הגרמני בצ'ינגדאו. שפה הבין שאין לו כל סיכוי נגד כוחות אלה, וכדי לא ליפול בשבי עם אוניותיו הבריח את הצי שלו לים הפתוח. תוכניתו הייתה לחצות את האוקיינוס השקט ודרך מצר מגלן להיכנס לאוקיינוס האטלנטי ולחצות אותו כדי להתחבר לצי הגרמני בגרמניה. זה היה מבצע לוגיסטי חסר תקדים. בדרך לחוף צ'ילה הם הפגיזו את פפאטה, בירת טהיטי.

תנועות הצי הגרמני, שכלל שתי סיירות משוריינות ו-3 סיירות קלות, לא נעלמו מעיני הבריטים, שהכינו את ההתנגשות הבלתי נמנעת עם הגרמנים. הקרב התחולל ליד עיר החוף הצ'יליאנית קורונל.

קרב קורונל

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – קרב קורונל

קרב קורונל נערך ב-1 בנובמבר 1914. הכוח הבריטי, בפיקוד תת-אדמירל כריסטופר קראדוק, הורכב משתי סיירות משוריינות, "Good Hope" (ספינת הדגל של קרדוק) ו-"Monmouth" ושתי סיירות קלות.

תוך זמן קצר הצליחו הסיירות המשוריינות של שפה, "שרנהורסט" ו"גנייזנאו", להטביע את שתי הסיירות המשוריינות של קרדוק, שנספה בקרב זה עם 1,654 מאנשיו.

התבוסה בקרב קורונל הייתה הראשונה של הצי הבריטי מזה 100 שנה, והכתה את הבריטים בהלם. הם החלו לתכנן את התגובה באופן מיידי, בעיקר מתוך נקמה, אך גם מתוך צורך חיוני למנוע מציו של שפה להגיע לגרמניה.

קרב איי פוקלנד

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – קרב איי פוקלנד

הבריטים שיגרו בחשאי לדרום האוקיינוס האטלנטי שתי סיירות קרב מהירות וחמושות בתותחים כבדים בפיקוד אדמירל דובטון סטורדי, שהועברו מהכוח ששם מצור על הדרדנלים. המבצע נוהל בחשאיות, ובמקום הסיירות האלה שלחו הבריטים שתי סיירות דמה לדרדנלים. כן תגברו הבריטים את הכוח הימי שלהם באזור איי פוקלנד. כל זה נעלם מעיניו של שפה.

בקרב שהתפתח ב-8 בדצמבר 1914 הושמדו כל אוניותיו של שפה פרט לסיירת קלה אחת, שנמלטה וטובעה לאחר מכן במימי צ'ילה.

הגרמנים איבדו בקרב זה 2,200 איש, בתוכם שפה ושני בניו.

שפה הפך לגיבור לאומי בגרמניה. בשנת 1934 בנו הגרמנים את אוניית המערכה זוטא אדמירל גרף שפה, שטובעה על ידי צוותה הגרמני ב-1939 בנמל מונטוידאו באורוגוואי לאחר קרב נהר לה פלטה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מקסימיליאן פון שפה בוויקישיתוף