מרוץ אופני הרים
מרוץ אופני הרים הוא ענף ספורט בתחום מרוצי האופניים, הנערך באופני הרים, בשטחים תלולים, בשבילים, ולא על דרכים סלולות. מרוץ אופני הרים הוא ספורט אולימפי מאז 1996.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]מרוץ אופני הרים הוכר כענף ספורט רשמי על ידי האיגוד הבינלאומי לאופניים בשנת 1990, אשר העניק חסות לאליפות העולם שנערכה בקולורדו, ארצות הברית. סדרת תחרויות הגביע העולמי הראשון לאופני הרים נערכה בשנת 1991. בסדרה נערכו תשע תחרויות בשתי יבשות, אירופה ואמריקה, בחסות תאגיד גרונדיג הגרמני. בשנת 1992 הורחבה סדרת הגביע העולמי לעשר תחרויות. באותה עת נערכו במסגרת הגביע העולמי מרוצי קרוס-קאנטרי בלבד. בשנת 1993 כללו תחרויות הגביע העולמי שישה סוגי מרוצים במורד. בשנת 1996 הוכרו מרוצי אופני הרים מסוג קרוס-קאנטרי כספורט אולימפי במשחקי הקיץ.
דרור פקץ' היה הישראלי הראשון שנכלל בקבוצת אופני הרים מהדרג הראשון. בשיאו הוא דורג 53 בעולם.
סוגי תחרויות מרוץ אופני הרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- קרוס-קאנטרי - תחרויות קרוס-קאנטרי (ידועות בר"ת: XC) מתקיימות בשטחים מסוגים מגוונים, על מסלול שאורכו בדרך כלל 6-8 ק"מ ובהן דבוקה גדולה של מתחרים פותחת יחדיו במרוץ. על פי הכללים החדשים שאומצו על ידי האיגוד הבינלאומי לאופניים בשנת 2006, מתחרים המסווגים רוכבי עילית, רוכבים מתחת לגיל 23, ורוכבי נוער, יכולים לקבל עזרה טכנית אך ורק באזורים מיוחדים שהוקצו לצורך כך במסלול המרוץ ורק על ידי מכונאי קבוצה מורשה. אולם, מותר לרוכבים אחרים בקבוצה לסייע לחבר שנקלע לבעיה בכל שלב של המרוץ. לעומת זאת, על פי כללי האיגוד האמריקאי לאופניים, אסורה כל עזרה טכנית למתחרה. מרוצי אופני הרים למקצוענים הם בדרך כלל למרחק של כ-50 ק"מ. זהו סוג התחרות היחיד של מרוץ אופני הרים שיערך באולימפיאדת לונדון (2012) לגברים ולנשים[1].
- קרוס-קאנטרי על מסלול קצר - תחרויות קרוס-קאנטרי על מסלול קצר (ר"ת: XCC) היא תחרות הנערכת לאורך מסלול שאורכו כ-800 מטר ומסתיימת בדרך כלל תוך כדקה וחצי. זהו מרוץ מרתק בעל מעברים חדים מאד.
- מרוץ במורד - מרוץ במורד (ידוע בשם: DOWNHILL, ר"ת: DH) הוא מרוץ נגד השעון. הזינוק נערך לכל מתחרה בנפרד, בהפרשים של עד שלוש דקות בין מתחרה אחד למשנהו. המתחרה שסיים את המסלול בזמן המהיר ביותר הוא המנצח. המרוצים נערכים בשטחים תלולים מאוד, המניבים מהירויות גבוהות יותר ממרוצי קרוס-קאנטרי. יש קפיצות חול גבוהות בתחריות אלה שדומות ל FREERIDE והרוכב יכול לעשות תרגילים באוויר. לסוג מרוץ זה פותח דגם מיוחד של אופני הרים המצויד בבולמי זעזועים ארוכים יותר ובבלמי דיסק הידראוליים שנועדו לספוג קפיצות גדולות של מספר מטרים.
- סופר די (Super D) - מרוצי סופר די (SD) הם שילוב של מרוץ קרוס-קאנטרי ומרוץ במורד. במרוץ גם קטעים קצרים (100-500 מטר) במעלה ההר, דבר המקשה על שימוש באופניים המיועדות למרוץ במורד בלבד ולכן רוב הרוכבים במרוצים אלה משתמשים באופני הרים המיועד לקרוס-קאנטרי. הזינוק למרוץ זה נעשה בשני אופנים עיקריים: פתיחה מדורגת על פי דירוגם של הרוכבים, או פתיחה המונית של המתחרים בריצה רגלית מקו זינוק אל האופניים.
- רכיבה חופשית (Freeride) - תחרויות רכיבה חופשית (FR) אינן מרוץ אלא תחרויות של מיומנויות שליטה באופניים. מסלולי התחרות כוללים מצוקים תלולים, ירידות חדות, ומכשולים מסוגים שונים. בדרך כלל קיימות מספר דרכים להשלמת המסלול והניקוד תלוי בבחירה של המתחרה במסלול מסוים, רצף הרכיבה, וסגנון הרכיבה. לעיתים אף זמן השלמת המסלול נלקח בחשבון בניקוד הסופי.
- סלאלום/סלאלום כפול (Dual Slalom) - תחרויות סלאלום, או סלאלום כפול (DS) שואבות השראתן מתחרויות סלאלום בסקי. במרוץ סלאלום מוזנקים שני מתחרים, האחד לצד השני, על שני מסלולים מלאכותיים זהים המשלבים עיקולים חדים וקפיצות. המנצח הוא המתחרה החוצה ראשון את קו הסיום. בסלאלום כפול, או סלאלום דו-קרב, שני המתחרים מוזנקים על אותו המסלול ולכן נוצר מגע בין המתחרים במהלך המרוץ.
- קרוס מרובע (Four cross) - תחרויות קרוס מרובע (4X) שואבות השראתן מתחרויות סלאלום כפול ומרוצי אופני BMX. במרוץ זה ארבעה רוכבים מתחרים זה בזה, מהם מתקדם לשלב הבא המנצח בלבד. אירוע זה מחליף את הסלאלום הכפול בסדרת הגביע העולמי למרוצי אופני הרים מאז שנת 2002.
- מרתון - מרוץ מרתון (XCM) הוא מרוץ הסיבולת הקשה ביותר לאופני הרים ובו על המתחרים לעבור מסלול הררי באורך של יותר 60-100 ק"מ. הזינוק לתחרות הוא המוני. נערכות אף תחרויות אופני הרים למרחקים העולים על 100 ק"מ המכונות "אולטרה מרתון". תחרויות מרתון הפכו חלק מאירועי הגביע העולמי של האיגוד הבינלאומי לאופניים.
- אינדורו (Enduro) - הוא סוג חדש יחסית של תחרויות לאופני הרים השואב השראתו ממרוצי ראלי למכוניות ומרוצי אנדורו לאופנועים. זהו מרוץ הנערך במקטעים והזוכה בתחרות הוא זה שצבר את הזמן הכולל המהיר ביותר בסיכום הקטעים השונים. מרוצי אנדורו לאופני הרים נערכים בדרך כלל לאורך יום עד יומיים, אולם מתקיימים אף אירועים לאורך שבוע שלם. אירוע אנדורו של יום אחד כולל בדרך כלל שלושה עד חמישה קטעי מרוץ נפרדים בדרגות קושי שונות, בתוואי הררי.
- מרוצי קטעים - אלה מרוצים המתקיימים לאורך מספר ימים, כאשר בכל יום המתחרים משלימים קטע שאורכו דומה לאורך המסלול במרוצי מרתון לאופני הרים. המנצח בתחרות הוא זה שצבר את הזמן המהיר ביותר בסיכום הקטעים.
- שליטה באופניים - (TRIAL) תחרות בה יש לעבור באיטיות מסלול מכשולים מלאכותי או טבעי, ובו כל הורדת הרגל לקרקע כרוכה בניקוד שלילי.
- קפיצות שטח - תחרות קפיצות שטח (Dirt Jump) בדומה לרכיבה חופשית, היא תחרות מיומנות שבה הרוכב נדרש לקפוץ מעל מכשולי גבעות אדמה ולבצע פעלולים מורכבים ביותר. בתחרויות קפיצות, להבדיל מרכיבה חופשית, מבנה השטח מאפשר קפיצות קלות וממושכות יותר. סגנון הקפיצות ומורכבות הפעלולים מקנים ניקוד לכל מתחרה.
- ניווט אופני הרים - אלה תחרויות ניווט ספורטיבי (MTB-O, או MTBO) כשהמתחרים רכובים על אופני הרים. האתגר בתחרות זו הוא לנווט בשבילים במהירות רכיבה על אופניים. על אופניים המיועדות לתחרויות אלה מתקן מיוחד על הכידון להחזקת מפה. תחרויות בתחום זה נערכות בפיקוח הפדרציה הבינלאומית לניווט (International Orienteering Federation).
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אופני הרים, באתר האיגוד הבינלאומי לאופניים (באנגלית)
- דרור פקץ', אופני הרים: תמורות בענף וטיפוח רוכבי עילית, "ספורט הישגי", מגזין הוועד האולימפי בישראל, מאי 2019, עמ' 68-64
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Cycling - Mountain Bike. Official site of the London 2012 Olympic