מרטין אינדיק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מרטין אינדיק
Martin Sean Indyk
מרטין אינדיק
מרטין אינדיק
לידה 1 ביולי 1951 (בן 72)
לונדון, הממלכה המאוחדת
מדינה ארצות הברית
השכלה
שגריר ארצות הברית בישראל
ינואר 2000יולי 2001
(כשנה ו־26 שבועות)
תחת נשיא ארצות הברית ביל קלינטון
ג'ורג' ווקר בוש
אפריל 1995ספטמבר 1997
(כשנתיים ו־22 שבועות)
תחת נשיא ארצות הברית ביל קלינטון
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מרטין שון אינדיקאנגלית: Martin Sean Indyk; ‏נולד ב־1 ביולי 1951) הוא איש אקדמיה ודיפלומט אמריקאי-יהודי. כיהן כשגריר ארצות הברית בישראל בשתי קדנציות לא-רציפות. עמד בראש מרכז סבן למדיניות במזרח התיכון במכון ברוקינגס. שירת כשליח המיוחד לישראל במהלך השיחות עם הפלסטינים בשנים 20132014. לפני כן שירת בין היתר כעוזר מזכיר המדינה לענייני המזרח הקרוב בממשל קלינטון.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אינדיק נולד להורים יהודים בלונדון, אנגליה, וגדל והתחנך בפרוור של סידני שבאוסטרליה. הוא קיבל תואר B.A בכלכלה מאוניברסיטת סידני ב-1972 ותואר דוקטור ביחסים בינלאומיים מהאוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה ב-1977.

ב-1982 היגר לארצות הברית והחל לעבוד כמנהל מחקר בלובי הפרו ישראלי איפא"ק. ב-1985 ייסד את מכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב, שהתמחה ביחסי ישראל-ערב ומדיניות מזרח תיכונית בכלל, ושימש כמנהלו במשך שמונה שנים, עד 1993 עת הוחלף על ידי הסופר וההיסטוריון רוברט סטלוף. הוא שימש גם כפרופסור נספח בבית הספר ללימודים בינלאומיים מתקדמים באוניברסיטת ג'ונס הופקינס שם לימד על הפוליטיקה הישראלית ומדיניות חוץ.

הוא לימד במכון המזרח התיכון באוניברסיטת קולומביה, במרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב ובמחלקת הפוליטיקה של אוניברסיטת מקאוארי בסידני. אינדיק פרסם פרסומים רבים על אודות תהליך השלום הישראלי-ערבי, יחסי ארצות הברית–ישראל ועל האיומים על יציבות המזרח התיכון הנשקפים מעיראק ואיראן.

הוא שימש כעוזר מיוחד לנשיא ארצות הברית ביל קלינטון וכמנהל בכיר של תחום המזרח הקרוב ודרום אסיה במועצה לביטחון לאומי. בעת ששירת במועצה לביטחון לאומי שימש גם כיועץ ראשי לנשיא וליועץ לביטחון לאומי בנושאי ישראל-ערב, עיראק, איראן, ודרום אסיה. הוא היה חבר בכיר בצוות השלום למזרח התיכון של מזכיר המדינה וורן כריסטופר ושימש כנציג הבית הלבן בוועדה האמריקנית-ישראלית למדע וטכנולוגיה.

הוא כיהן כשגריר ארצות הברית בישראל בשתי קדנציות, מאפריל 1995 עד ספטמבר 1997 ומינואר 2000 עד יולי 2001.

מאז 2006 משמש חבר בדירקטוריון הקרן החדשה לישראל, כמו כן מכהן כסגן נשיא וחבר דירקטוריון מכון ברוקינגס.

בשנת 2013 נשלח על ידי נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, לתווך במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. ביוני 2014, לאחר הקפאת המשא ומתן, פרש אינדיק מתפקידו.[1]

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אינדיק הוא יהודי רפורמי, עד לגירושיו היה נשוי[2] לג'יל ולהם שני ילדים (שרה וג'ייקוב).

ביקורת[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-2014 פרסם הניו יורק טיימס, כי מרכז סבן למדיניות ארצות הברית במזרח התיכון, בראשותו של מרטין אינדיק, קיבל תרומות בסך של 14.8 מיליון דולר מקטאר, בו בזמן שאינדיק היה המתווך בין ישראל והפלסטינים. הביקורת העלתה חשש כי התרומות מקטאר הובילו את חוקרי המכון לייצר מדיניות שתאמה את מטרותיהם של התורמים.[3]

ספריו שתורגמו לעברית[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ יצחק בן-חורין, השליח האמריקני התייאש: אינדיק מתפטר, באתר ynet, 27 ביוני 2014
  2. ^ אינדיק, בתחבולות תסיים מלחמה: הנרי קיסינג'ר והחתירה לשלום במזרח התיכון, מאנגלית: נורית גרידינגר, ידיעות אחרונות ספרי חמד, 2023. עמ' 511.
  3. ^ https://www.nytimes.com/2014/09/07/us/politics/foreign-powers-buy-influence-at-think-tanks.html