מריו קפקי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף מריו קפצ'י)
מריו קפקי
MarioCapecchi
צילום מ-2013 מאת טמאש טאלר
לידה 6 באוקטובר 1937 (בן 86)
ורונה, איטליה עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Mario Renato Capecchi
ענף מדעי גנטיקה מולקולרית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים איטליה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מנחה לדוקטורט ג'יימס ווטסון עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
פרסים והוקרה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מריו קפקי (איטלקית: Mario Capecchi; נולד ב-6 באוקטובר 1937) הוא גנטיקאי אמריקאי יליד איטליה אשר זכה בפרס נובל לפיזיולוגיה ורפואה לשנת 2007. קפקי הוא פרופסור לגנטיקה אנושית וביולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת יוטה.

חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

מריו רנאטו קפקי נולד בעיר ורונה באיטליה ללוצ'יאנו קפקי, קצין בחיל האוויר האיטלקי, וללוסי במברג, משוררת ילידת ארצות הברית שהייתה חברה בארגון אנטי-פשיסטי והתנגדות לנאצים. הוריו לא נישאו זה לזה ולא חיו ביחד. במהלך מלחמת העולם השנייה נעצרה אימו ונשלחה למחנה הריכוז דכאו (או מקום אחר סמוך למינכן). טרם מאסרה מסרה את רכושה ואת בנה מריו למשפחת איכרים ליד בולצנו במטרה שיגדלוהו. כעבור כשנה אזל הכסף והמשפחה שלחה את מריו בן הארבע וחצי להתמודד לבד עם העולם. במהלך ארבע השנים הבאות הצליח לשרוד ברחובות כחלק מכנופיית ילדים שגנבו על מנת לאכול. קפקי כמעט מת מתת-תזונה. אימו, ששוחררה מדכאו, הקדישה למעלה משנה בחיפושים אחריו ולבסוף מצאה אותו קודח (לפי אחת הגרסאות מטיפוס) בבית חולים ברג'ו אמיליה. הם עברו לרומא ואחרי תקופה קצרה דודו אדוארד במברג מימן את נסיעתם לארצות הברית, שם השתקעו בפנסילבניה[1].

קפקי סיים לימודי תואר ראשון בכימיה ופיזיקה באנטיוק קולג' באוהיו בשנת 1961. הוא המשיך לימודי באוניברסיטת הרווארד וסיים דוקטורט בביופיזיקה בשנת 1967. מנחהו בעבודת התזה לתואר היה ג'יימס ווטסון. בשנת 1969 מונה למרצה במחלקה לביוכימיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד. הוא קודם לדרגת מרצה בכיר בשנת 1971. בשנת 1973 הוא הצטרף לסגל ההוראה באוניברסיטת יוטה. מאז 1988 קפקי הוא גם חוקר במכון הרפואי ע"ש הווארד יוז. הוא חבר באקדמיה הלאומית למדעים.

קפקי התפרסם בזכות מחקרו הראשוני על התמקדות בגנים מסומנים בתאי גזע שהופקו מעוברי עכברים. מחקריו הקימו את היסודות לפיתוח טכנולוגיות ליצירת אורגניזמים בעלי שינויים גנטיים וכן שיבוט. עבודתו הגיעה לידי בשלות בזכות עבודתם של מרטין אוואנס ואוליבר סמיתיס על "עכבר הנוקאואט" (Knockout Mouse). על מחקרים אלו זכה בפרס קיוטו ב-1994, בפרס וולף ברפואה לשנת 2002/3 יחד עם אוליביר סמיתיס, ולשלושתם הוענק פרס נובל לפיזיולוגיה ורפואה לשנת 2007.

לאחר שפורסם שזכה בפרס נובל, טענה אישה אוסטרית שהוא אחיה-למחצה, אותו לא ראתה מאז מלחמת העולם השנייה [1]. השניים נפגשו והסתבר שהיא נולדה לאימו מאב אחר ונמסרה לאימוץ[2]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מריו קפקי בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]