לדלג לתוכן

מרתה רוסלר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מרתה רוסלר
Martha Rosler
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 29 ביולי 1943 (בת 81)
ברוקלין, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
תקופת הפעילות 1967–2016 (כ־49 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה צילום, מיצב, אמנות מושגית, performance artwork, וידאו ארט, ביקורת אמנות עריכת הנתון בוויקינתונים
זרם באמנות אמנות עכשווית עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
  • Anonymous Was A Woman Award (2006)
  • Lichtwark Award עריכת הנתון בוויקינתונים
www.martharosler.net
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מרתה רוסלראנגלית: Martha Rosler; נולדה ב-29 ביולי 1943) היא אמנית יהודיה אמריקאית. עוסקת בצילום, טקסט ותצלום, וידאו, הצבה, פיסול ומיצג, וכן כתיבה על אמנות ותרבות. עבודתה של רוסלר מתמקדת בחיי היומיום ובמרחב הציבורי, ולעיתים קרובות היא מתמקדת בחוויה של נשים. עיסוק חוזר ונשנה הוא בתקשורת ובמלחמה, כמו גם באדריכלות ובסביבה הבנויה, החל בדיור ועד למקומות מעבר ומערכות תחבורה.

ראשית חייה והשכלתה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רוסלר נולדה ב-1943 בברוקלין, ניו יורק.[1] בשנים 1968–1980 חיה בקליפורניה, תחילה בצפון מחוז סן דייגו ולאחר מכן בסן פרנסיסקו. רוסלר סיימה את בית הספר התיכון "ארסמוס הול" בברוקלין, והשלימה תארים במכללת ברוקלין (1965) ובאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו (1974).[2] היא מתגוררת בניו יורק מאז שנת 1981. היא חיה ולימדה גם בקנדה.[3]

עבודתה של רוסלר וכתיבתה הייתה בעלת השפעה רבה. המדיה של שלה כוללת פוטומונטאז', צילום, טקסט, כמו גם וידאו, פיסול, והצבה.

רוסלר הרצתה רבות, היא לימדה צילום ותקשורת, כמו גם צילום, וידאו ומחקרים ביקורתיים, באוניברסיטת רוטגרס, בניו ברונסוויק, ניו ג'רזי, שם היא הייתה פרופסור במשך שלושים שנה, והגיעה לדרגת פרופסור II. היא לימדה גם ב-Staddelschule פרנקפורט, גרמניה.

בנוסף שימשה פרופסור אורח באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו ובמקומות אחרים.

רוסלר משמשת יועצת למחלקות החינוך במוזיאון וויטני לאמנות אמריקאית ובמוזיאון לאמנות מודרנית, ובמרכז הפדגוגיה העירונית (ניו-יורק). היא חברה במועצת המנהלים של מרכז וורה לאמנות ולפוליטיקה בבית הספר החדש בניו יורק וחברת מועצת המנהלים המייעצת של המרכז לפדגוגיה עירונית. היא ישבה גם במועצת המנהלים של מרכז בית המקדש הויין בויל לחקר האדריכלות האמריקנית באוניברסיטת קולומביה, ניו יורק, והיא חברה במועצות המנהלים של איגוד הסרטים והקולנוע העצמאי והמדיה אליאנס, ונאמן לשעבר של מרכז ואן אלן, כולם בניו-יורק.

מאז תחילת שנות ה-80 היא הייתה מרצה קבועה בתוכנית הלימודים העצמאית של וויטני בניו יורק, שם הייתה בעבר סגל אקדמי.

רוסלר ידועה בכתיבתה, כמו גם בעבודות האמנות שלה. היא פרסמה יותר מ-16 ספרים של יצירותיה וכן על מאמרי הביקורת שלה על אמנות, צילום וענייני תרבות, שחלקם הופיעו גם בתרגומים לשפות אחרות. מאמריה פורסמו בהרחבה באנתולוגיות.

עבודות אמנות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עבודות וידאו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

"סמיוטיקה של המטבח" (1974/75) היא יצירה חלוצית של אמנות וידאו פמיניסטית, המהווה פארודיה על תוכניות בישול מוקדמות בטלוויזיה. רוסלר מדגימה כמה כלי מטבח בסדר אלפביתי. המחוות שלה מתחילות לנוע לכיוון בלתי צפוי ואולי מדאיג, כשלבסוף הדמות מוותרת על הכלים ומשתמשת בגופה כסוג של מערכת סמפור. רוסלר הציעה כי עבודת הומור שחור זו נועדה לאתגר את הציפיות החברתיות מנשים בכל הנוגע להכנת אוכל, ובאופן כללי את תפקידה של השפה בקביעת הציפיות. השאלה שהעבודה מציגה היא האם אפשר לומר שהאישה "מדברת את עצמה".

עבודות וידאו נוספות כוללות "נתונים סטטיסטיים של אזרח, שהושגו בפשטות" (1977), "לאבד: שיחה עם ההורים" (1977), ואת "מרתה רוסלר קוראת ווג" (1982); "שליטה והיומיום" (1980) ו"נולדו להימכר: מרתה רוסלר קוראת את הסיפור המוזר של בייבי M." רבות מעבודותיה עוסקות בגאופוליטיקה ובשררה, כולל "סודות מהרחוב: אין גילוי" (1980); "מקרה פשוט לעינויים, או איך לישון בלילה" (1983); "אם זה רע מכדי להיות אמיתי, זה יכול להיות דיסאינפורמציה (1985)"; מיצב תלת-ערוצי בשם "טעם גלובלי: ארוחת שלוש מנות" (1985); "בגלל שזאת בריטניה" (2014), ועוד רבים אחרים.

רוסלר עוסקת בנרטיבים המבוססים על ביצועים ותמונות סמליות מתקשורת ההמונים כדי לשבש את הציפיות של הצופים. רוסלר אומרת, "הווידאו עצמו אינו חף מפשע": עם זאת, וידאו מאפשר לי לבנות, תוך שימוש במגוון צורות נרטיביות בדיוניות,"דקויות העוסקות בדיאלקטיקה עם טלוויזיה מסחרית".[4]

מושגים אלה מודגשים בעבודות כגון "סמיוטיקה של המטבח", שבה מתמקדת מצלמה סטטית באישה במטבח, המקיימת אינטראקציה עם כלי מטבח, מתן שמות והדגשת השימוש בהם במחוות משונות, תוך התייחסות לציפיות רווחות מנשים.

צילום ופוטומונטאז'

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עבודת הצילום/טקסט של רוסלר "הבאוורי בשתי מערכות תיאור בלתי מספיקות" (1974/75) נחשבת לעבודה רבת השפעה בצילום מושגי ופוסט-מודרני. סדרה זו של 45 הדפסים בשחור ולבן מצמידה צילומי חלונות ראווה ברחוב באוורי (אז אזור עני בניו יורק), לטקסטים המתייחסים לשיכורים. התמונות מוצגות ברשת של שורות ועמודות כדי להדגיש את האופי האנטי-אקספרסיוניסטי של העבודה ואת המגבלה הטבועה הן במערכות חזותיות והן בלשוניות לתיאור חוויות אנושיות ובעיות חברתיות.[5]

כמה מעבודותיה המפורסמות ביותר של רוסלר פורסמו תחת הכותרת "בית יפה: מביאים את המלחמה הביתה" (1967-1967). זוהי סדרה של פוטומונטאז'ים המציגים סצנות של בתים בני המעמד הבינוני, בעיקר חללי-פנים, עם צילומים דוקומנטריים ממלחמת וייטנאם. דימויים אלה חולקו בעיקר כעלונים במסעות אנטי-מלחמתיים ולעיתים גם בעיתונים "מחתרתיים". הם ממשיכים את המסורת של הפוטומונטאז' הפוליטי בסגנון של ג'ון הארטפילד והנה הוך כמו גם יצירות פופ ארט כמו של ריצ'רד המילטון: מהו העושה את הבתים בימינו כה שונים, כה מושכים?. הן תמונות המלחמה והן תמונות הפנים נאספו ממגזין לייף ומגזינים דומים, אך עבודות אלה ביקשו לאחד מחדש את שני העולמות הנפרדים לכאורה, כדי לרמוז על קשרים בין תעשיות המלחמה לבין תעשיות הבית הבנות.[6]

רוסלר חזרה לסדרה זו ב-2004 וב-2008 על ידי הפקת דימויים חדשים המבוססים על המלחמה בעיראק ובאפגניסטן, תחת הכותרת "בית יפה: מביאים את המלחמה הביתה, סדרה חדשה". היא חשה שהסדרה המקורית שלה הפכה מקובלת ואסתטית, והסדרה החדשה נועדה להתייחס להמשכיות המקבילה למלחמת וייטנאם ולערער צופים שאננים. רוסלר תיארה את הגישה הנלהבת של התקשורת והפוליטיקה האמריקאית, שהזכירה לה את המניפולציות הפוליטיות של העבר.[7]

סדרת הסרטים שלה " "גוף יפה", או "יופי לא יודע כאב" (1965-1962), מתייחסים לייצוג הצילומי של נשים וביתיות. עבודות אלה קדמו במקצת למונטאז'ים נגד המלחמה.

רבות מעבודות אלה עוסקות בגאופוליטיקה של זכאות ונישול. הכתיבה והסדרה הצילומית על הכבישים, מערכת ההובלה האווירית והמחתרות העירוניות (רכבת תחתית או מטרו) מצטרפות לעבודות אחרות שלה העוסקות בתכנון ואדריכלות עירוניות, החל בדיור לחסרי בית וכלה בסביבה הבנויה ובמקומות מעבר ותחבורה.

לרוסלר היו תערוכות יחיד רבות. רטרוספקטיבה של עבודתה, "תפקידים בעולם החיים" (1998-2000) הוצגה בחמש ערים אירופיות (ברמינגהאם, אנגליה, וינה, ליון / וילבורן, ברצלונה ורוטרדאם) ובמקביל במרכז הבינלאומי לצילום ואת המוזיאון החדש של אמנות עכשווית בניו יורק. היא הייתה נושא לתערוכה רטרוספקטיבית מקיפה ב Galeria Civica d'Arte Moderna e Contemporanea (GAM), בטורינו. בשנת 2006 עבודתה הייתה נושא תערוכות יחיד באוניברסיטת רן וב -2007 במוזיאון ווסטר. עבודתה הוצגה בביאנלה בוונציה ב -2003; הביאנלה של ליברפול, הביאנלה של טאיפיי (2004) והביאנלה של סינגפור (2011), בסלוניקי (2017); כמו גם תערוכות בינלאומיות רבות, כולל תערוכות " דוקומנטה" בקאסל, גרמניה, 1982 ו-2007, Skulptur Projekte Münster בשנת 2007, וכמה ביאנלות של וויטני.

בשנת 1989, במקום תערוכת יחיד בקרן דיה ארט בניו יורק, ארגנה רוסלר את פרויקט "אם חיית כאן ...", שבו יותר מ-50 אמנים, מפיקי סרטים ווידאו, צלמים, אדריכלים, מתכננים, חסרי בית, פולשים, קבוצות פעילים ותלמידי בית ספר התייחסו למצבים חיים מורכבים, אדריכלות, תכנון וחזון אוטופי, בשלוש תערוכות נפרדות, ארבעה פורומים ציבוריים ואירועים קשורים. בשנת 2009, תערוכת ארכיון המבוססת על פרויקט זה, "אם חיית כאן עדיין", נפתחה בגלריה האלקטרונית בניו יורק ולאחר מכן עברה להולנד ולברצלונה. בעקבות הבעייתיות שבה עסקו התערוכות הללו, עבדה רוסלר יחד עם האמן המקומימיגל רובלס-דוראן על פרויקט הצבה עירוני בהמבורג, גרמניה, בשם We Promise![8] (2015), העומד בפני ההבטחות הסותרות של פרויקטים של התחדשות עירונית באירופה באמצעות מערכת של כרזות ציבוריות ברחוב ובתחבורה ציבורית. גרסאות של המיצב של 1989 כבר מותקן במקומות רבים במספר יבשות.

a group of students in an art gallery
סטודנטים המבקרים "אם אתה יכול להרשות לעצמך לחיות כאן, מו- o-ove!" תערוכה

ב-2016, פרויקט מתוכנן לאורך שנה בקרן החדשה בסיאטל ובסיאטל, תחת הכותרת "דיור הוא זכות אנושית", תוכנן לשחזר את כל שלוש התערוכות של תערוכת Dia מ 1989, "אם אתה חי כאן ..."- אבל התמקדות בעיקר בסיאטל העכשווית. עם זאת, הקרן החדשה חדלה פתאום מהפעולות הציבוריות לאחר השלמת שני המיצגים הראשונים. לאחר מכן, גם ב-2016, ארגנה רוסלר תערוכה בניו יורק שכללה הרבה מהחומר של דייה וסיאטל, אך התמקדה בניו יורק. כמו כן נערכו ארבעה פורומים ציבוריים בנושאי אמנות וג'נטריפיקציה והפרטת הדיור.

בתערוכת תחנת אוטופיה בביאנלה בוונציה של 2003 עבדה רוסלר עם כ-30 מתלמידיה מסטוקהולם וקופנהגן, וכן קבוצת אינטרנט קטנה של משתתפי הסדנה לשעבר, "הפרעונים" ותלמידי המחקר שלה מסמינר הווידאו שלה בייל, להפקת מיני-ביתן, שתוכנן ונבנה, אך נותר בכוונה בלתי גמור, כמו גם נוצרו כרזות גדולות ועיתון קולקטיבי, כמו גם פרויקטים רבים, אינדיבידואליים וקולקטיביים, בחקר תוכניות וקהילות אוטופיות וההשלכות הפוליטיות והחברתיות שלהם.[9] רוסלר הפיקה גם שני סיורים באתרים היסטוריים, אחד בהמבורג (1993) ואחד בליברפול (2004), בשיתוף עם פרויקטים אמנותיים. ביריד האמנות של האפריז (לונדון) של 2005, היא ערכה סיור באתר זמני זה מיצירותיה ובבניה לכל תחומי עבודתה, כולל שירות לקוחות, שירותי מזון, שירותים, טרקליני VIP, פרסום, תחזוקה וביטחון.

תערוכת הסולו שלה, מטא-מונומנטל גארז' סייל"," התקיימה במוזיאון לאמנות מודרנית (MoMA) בניו יורק בנובמבר 2012, וכללה סדרה ערוכה של תערוכות שהתקיימה ב -1973 בסן דייגו ו -1977 בסן פרנסיסקו שהתמקדה במוסד האמריקאי "גראז' סייל". המכירה, שהתקיימה באטריום של מומה, הייתה בהשראת התעניינותו של רוסלר במכירת מוסך, צורה חברתית של עיירה קטנה, מקומית-קטנה ופרברית, שאורגנה במידה רבה על ידי נשים. לבקשת אוצרי המוזיאון, היא החזירה את המכירות במספר מקומות אמנות אירופיים ובניו יורק החל משנת 1999, שהגיעה לשיאה בפרויקט "סחר הוגן" במוזיאון לתולדות התרבות בבזל, בשיתוף עם יריד האמנות של בזל 2010, ולאחר מכן ב MoMA בשנת 2012. ב -2012 הציעה חברת "Moa-Monumental Garage" ב -MoMA למעלה מ -14,000 פריטים, כולל אוספיה של רוסלר - שרבים מהם התגלגלו מחידושים קודמים של עבודה זו - ופריטים שנשלחו מעובדי המוזיאון ומהציבור.[10] העבודה, מאז היווסדה ב-1973, נועדה לעורר שאלות של אמנות וערך, שכן אירועים אלה התקיימו תמיד במוזיאונים ובגלריות לא מסחריות, או בחללים הקשורים אליהם, וכן כדי להפנות את תשומת לבם למקום השולי של נשים בתחום הכלכלי.

החל מחודש נובמבר 2005, תרמה e-Flux חסות לספריית "מרתה רוסלר", חדר קריאה שבו יותר מ-7,500 כרכים מאוסף פרטי שלה יהיו זמינים כמשאב ציבורי[11] במקומות שונים ובבתי ספר לאמנות ובבתי ספר וספריות.[12] האוסף התחיל בגלריה של ניו-יורק בניו יורק ולאחר מכן נסע לפרנקפורטר קונסטוורין בגרמניה; באנטוורפן, מרחב לרוץ-אמן, בשיתוף עם MuHKA (המוזיאון לאמנות עכשווית); אל בית הספר לאו"ם פלאזה בברלין; אל המכון הלאומי להיסטוריה של האמנות בפריז; סטילס באדינבורו; לבית הספר לאמנות של ג'ון מור בליברפול; ולגלריה באוניברסיטת מסצ'וסטס, אמהרסט, לפני שפרשה לגמלאות. בספריית "מרתה רוסלר" יכלו המבקרים לשבת ולקרוא או לעשות צילומים חינם. פרויקטים אחרים, כגון קבוצות קריאה וקריאות ציבוריות, אורגנו באופן מקומי בשיתוף עם הפרויקט.

בשנת 2018 הציג המוזיאון היהודי בניו יורק את "מרתה רוסלר: ללא קשר" התערוכה המציגה את פרקטיקת האמנית בחמשת העשורים, המציגה הצבות סדרות צילום, פיסול וסרטי וידאו משנות השישים ועד ימינו.[13][14]

מסות של מרתה רוסלר פורסמו באופן נרחב בקטלוגים, מגזינים, ואסופות מאמרים כולל "אמנים נשים בבית המילניום" (אוקטובר ספרים / MIT, 2006) ורבים אחרים. המאמר משנת 1981, "בתוך, ליד, מחשבות לאחר מעשה (על צילום תיעודי)",[15] צוטט, פורסם מחדש ותורגם, וזכה לתפקיד גדול בפירוק המיתוסים של חוסר עניין צילומי ובהפקת דיון בחשיבות מוסדית ודיסקורסיבית בקביעת משמעות צילומית.

רוסלר פרסמה שישה עשר ספרי צילום, אמנות וכתיבה. ביניהם "פתיונות ושיבושים: מבחר מאמרים 1975-2001" (MIT Press, 2004), "אותות תשוקת" ספרי צילום (Cantz, 2005), "במקום לציבור: תצפיות של נוסע מתמיד" (Cantz, 1997), וכן "זכויות של המעבר" (NYFA, 1995). "אם חיית כאן" (Free Press, 1991) דן ותומך בפרויקט Dia שלה על דיור, חסרי-בית, ואת החיים העירוניים. כמה ספרים, באנגלית ובשפות אחרות, פורסמו בשנת 2006, כולל מהדורה של 25 שנה של "3 עבודות" (לחץ של המכללה נובה סקוטיה לאמנות ועיצוב) עם הקדמה חדשה על ידי רוסלר. אסופת "Imaggenes Públicas", תרגומים לספרדית של כמה מאמרים, תסריטי וידאו, פורסם בשנת 2007. מבחר ממאמריה של רסלר התפרסם בעברית בקובץ "בתוך ומחוץ לתמונה: על צילום, אמנות ועולם האמנות", בהוצאת פיתום ב-2006.

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בנה של רוסלר הוא הסופר הגרפי ג'וש נויפלד;[16] הם שיתפו פעולה במספר פרויקטים.

וידאוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • "A Budding Gourmet" 1974, 17:45 min, b&w, sound
  • "Semiotics of the Kitchen" 1975, 6:09 min, b&w, sound
  • "Losing: A Conversation with the Parents" 1977, 18:39 min, color,sound
  • "The East Is Red, The West Is Bending" 1977, 19:57 min, color, sound
  • "From the PTA, the High School and the City of Del Mar" 1977, 6:58 minutes
  • "Vital Statistics of a Citizen, Simply Obtained" 1977, 39:20 min, color, sound
  • "Travelling Garage Sale" 1977, 30 min, b&w
  • "Domination and the Everyday" 1978, 32:07 min, color, sound
  • "Secrets From the Street: No Disclosure" 1980, 12:20 min, color, sound
  • "Optimism/Pessimism: Constructing a Life" 1981, 44 minutes
  • "Watchwords of the Eighties" 1981-82, 62 minutes
  • "Martha Rosler Reads Vogue" 1982, 25:45 min, color, sound
  • "A Simple Case for Torture, or How to Sleep at Night" 1983, 62 minutes
  • "Fascination with the (Game of the) Exploding (Historical) Hollow Leg" 1983, 58:16 min, color, sound
  • "If it's too bad to be true, it could be Disinformation" 1985, 16:26 min, color, sound
  • "Global Taste: A Meal in Three Courses" 1985, 30 minutes, 3-channel installation
  • "Born to be Sold: Martha Rosler Reads the Strange Case of Baby $/M" (with Paper Tiger Television) 1988, 35 min, color, sound
  • "In the Place of the Public: Airport Series" 1990, 4 hrs, color, sound
  • "Greenpoint: The Garden Spot of the World" 1993, 19:24 minutes
  • "How Do We Know What Home Looks Like?" 1993, 31 min, color, sound
  • "Seattle: Hidden Histories" 1991-95, 13 min, color, sound
  • "Chile on the Road to NAFTA" 1997, 10 min, color, sound
  • "Prototype (God Bless America)" 2006, 1 minute
  • "Semiotics of the Kitchen: An Audition" 2011, 10:26 min, color, sound
  • "Because This Is Britain", 2014, 3 minutes
  • "Museums Will Eat Your Lunch", 2014, 3 minutes
  • 2005 Spectrum International Prize in Photography[17] — accompanied by a retrospective, “If Not Now, When?” largely of photo and video works but also a garage sale, at the Sprengel Museum in Hanover and, on slightly smaller scale, at the Neue Gesellschaft der Bildende Kunst, or NGBK in Berlin. The book "Passionate Signals" accompanied this exhibition.
  • 2006 Oskar Kokoschka Prize — Austria's highest fine arts award
  • 2007 Anonymous Was A Woman Award
  • 2009 USA Artists Nimoy Fellow for photography
  • 2009 Civitella Ranieri Residency
  • 2010 Lifetime Achievement Award (Guggenheim Museum)
  • 2011 Deutsche Akademische Austausch Diennst (DAAD) Berlin fellowship
  • 2012 Doctorate in Fine Arts Honoris Causa (Nova Scotia College of Art and Design)
  • 2012 Distinguished Feminist Award (College Art Association)
  • 2014 Doctorate in Fine Arts Honoris Causa (Courtauld Institute of Art)
  • 2016 Honorary Doctor of Fine Arts (Rhode Island School of Design)
  • 2016 New Foundation Seattle Inaugural award — for a woman artist working toward social justice
  • 2016 Distinguished Artist Award (Women's Caucus for Art)
  • 2017 Lichtwark Prize (City of Hamburg, Germany) — awarded every five years

ביבליוגרפיה (נבחרת)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • "Service: A Trilogy on Colonization" (New York: Printed Matter), 1978. Republished 2008. Translated into Italian, 2013.
  • "Martha Rosler: 3 Works" (Press of the Nova Scotia college of Art and Design), "3 Works" (1981; republished Press of the Nova Scotia College of Art and Design, 2006) ISBN 0-919616-46-1, including the following essay:
  • "In, around, and afterthoughts (on documentary photography)" (1981)
  • "If You Lived Here: The City in Art, Theory, and Social Activism" (Free Press, 1991)
  • "Rights of Passage" (NYFA, 1995)
  • "In the Place of the Public: Observations of a Frequent Flyer" (Cantz, 1997)
  • "Martha Rosler: Positions in the Life World" (MIT Press, 1999)
  • "Decoys and Disruptions: Selected Essays 1975-2001" (MIT Press; an October Book, 2004)
  • "Passionate Signals" (Cantz, 2005)
  • "Imágenes Públicas" (Editorial Gustavo Gili, 2007)
  • "Culture Class" (e-flux and Sternberg Press, 2013)
  • "בתוך ומחוץ לתמונה: על צילום, אמנות ועולם האמנות", מבחר מאמרים. בחרה, תרגמה מאנגלית והוסיפה אחרית דבר: אסתר דותן (פיתום הוצאה לאור, 2006)

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Cotter, Holland. "If It's Too Bad to Be True, It Could Be Disinformation,” "New York Times," Art in Review section, Nov. 11 2005
  • Diack, Heather. “Too Close to Home: Rethinking Representation in Martha Rosler’s Photomontages of War,” "Prefix Photo" (Toronto), Vol. 7, no. 2 (Nov. 2006). pp. 56–69.
  • Hoffmann, Jens. “The Familiar Is Not Necessarily the Known,” "NU: The Nordic Art Review" (Stockholm), Vol. III, No. 2, 2001, pp. 58–63
  • Huitorel, Jean-Marc. “Martha Rosler, Sur/Sous le Pavé.” "ArtPress," July/August 2006.
  • Meyer, Richard. “Feminism Uncovered: On the Wack! Catalogue,” "Artforum," Summer 2007. pp. 211–212, 548.
  • Moffet, Charles. "Martha Rosler - Feminist Art." The Art History Archive. N.p., n.d. Web. 24 Mar. 2017.
  • Pachmanová, Martina. “Umeni bourat myty ve svete kolem nás i v nás.” "Aspekt" (Bratislava), 12/2000-1/2001, pp. 130–136
  • Pachmanova, Martina. "Interview with Martha Rosler: Subverting the Myths of Everyday Life," "n.paradoxa: international feminist art journal" (London), issue 19 online, May 2006 pp. 98–109
  • Paterson, Mary. "Martha Rosler: art activist: Mary Paterson interviews Martha Rosler," "n.paradoxa: international feminist art journal" (London), vol. 23 print, pp. 87–91
  • Richard, Frances. “Martha Rosler,” "Artforum," Feb 2005, p. 173
  • Stange, Raimar. “Martha Rosler: Von der notwendigke it (zitierne) der Kunst/ The Need and Necessity for Quotes and Quoting in Art,” "Spike", Winter 2005
  • von Bismarck, Beatrice. “Freedom I Have None: Martha Rosler in der Galerie Christian Nagel, Berlin.” "Texte zur Kunst," #62, June 2006.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרתה רוסלר בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ רוסלר ביו, מיטשל- Innes & אתר נאש. גישה 18 ספטמבר 2017.
  2. ^ ביוגרפיה רוסלר, וידאו ארט העולם. גישה 18 ספטמבר 2017.
  3. ^ "הודעות: מרתה רוסלר," E- השטף (2 בפברואר 2014).
  4. ^ Zippay, Lori (1991). Artists' Videos An International Guide. New York: Electronic Art Intermix. p. 167.
  5. ^ "Whitney Museum of American Art". נבדק ב-17 במרץ 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ "The War is Always Home: Martha Rosler". October. 1991. נבדק ב-17 במרץ 2017. {{cite web}}: (עזרה)(הקישור אינו פעיל)
  7. ^ Greg Cook (2007). "Of War and Remembrance". Boston.com. נבדק ב-17 במרץ 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ אנחנו מבטיחים!
  9. ^ נוצ'לין, לינדה. "פחות "מיותר" " ", Artforum," Vol. 62, No.1 (ספטמבר 2003), p. 178 ff.
  10. ^ Kennedy, Randy. "No Picassos, but Plenty of Off-the-Wall Bargains". New York Times. נבדק ב-18 בפברואר 2015. {{cite news}}: (עזרה)
  11. ^ פיליפינית, אלנה. "אם אתה קורא כאן ... ספרה של מרתה רוסלר," "Afterall" לא. 15 (קיץ 2007).
  12. ^ Farzin, Media (9 ספט' 2009). "Still Here: An Interview With Martha Rosler and Anton Vidokle". Art in America. נבדק ב-3 באוקטובר 2011. {{cite journal}}: (עזרה)
  13. ^ "Martha Rosler: Irrespective". The Jewish Museum. נבדק ב-2018-10-30.
  14. ^ Haigney, Sophie (2018-11-06). "Martha Rosler Isn't Done Making Protest Art". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2019-02-05.
  15. ^ מרתה רסלר, תרגום: אסתר דותן, בתוך ומחוץ לתמונה: על צילום, אמנות ועולם האמנות (מבחר מאמרים), פיתום הוצאה לאור, 2006, עמ' 95
  16. ^ Cheng, Scarlet (20 פבר' 2010). "Art is the message on these billboards". Los Angeles Times. נבדק ב-3 באוקטובר 2011. {{cite news}}: (עזרה)
  17. ^ Spectrum — International Prize for Photography, Foundation of Lower Saxony website. (אורכב 11.01.2009 בארכיון Wayback Machine)