משתמש:בן נחום/חדר החשמונאים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

חדר החשמונאים הוא אולם במנהרות הכותל, המתוארך לתקופת החשמונאים.

מבנה החדר[עריכת קוד מקור | עריכה]

מידותיו של חדר החשמונאים הם ארבעה על שמונה מטר. מידותיו של החדר מפתח הקימרון הם ארבעה מטר.

חשיפה, שחזור ושימור[עריכת קוד מקור | עריכה]

לשכתב[עריכת קוד מקור | עריכה]

הטיפול ב"חדר החשמונאים" נעשה כחלק מפעולות השימור המתבצעות במנהרות הכותל. ממזרח לחדר נמצא מקבץ של מקוואות, ממערב לו - מערכת חללים שחלקה חפור בסלע, מצפון לו - "חדר כיסופים" המשמש היום את "מרכז שרשרת הדורות".

"חדר החשמונאים" מתוארך לתקופה ההרודיאנית (ימי הבית השני). הוא מעוטר באומנות ובכרכובים, ומוליך אליו פתח כפול מכיוון מזרח. חלל זה עבר שינויים בתקופות מאוחרות יותר; נראה כי החלל המקורי היה מקורה בקורות ארזים. הקימרון הקדום נבנה מאבני גזית מעובדות היטב, ככל הנראה בתקופה האומיית (638-661 לסה"נ). חלק מהקימרון נהרס ברעש האדמה שאירע בשנת 749 לסה"נ, אז נסדק גם המשקוף הדרומי של הפתח הכפול. אל הקימרון שנהרס נסמך קימרון משלים שבנייתו מוקפדת הרבה פחות. בתקופה העות'מאנית הוקמו באזור התפר שבין הקמרונות קשתות תמך - אלו התמוטטו במהלך הזמן, אולם את שרידיהן אפשר לזהות היום באבנים התפוסות בתקרת החדר באמצעות פסי מתכת.

הקירות בנויים אבני גזית מסוג "מלכה", שגודלן כ-1.5 × 2 מ'. משקופי הפתח הכפול נישאים על שלוש מזוזות. משקל כל משקוף כ-3 טון, מכאן שהמשקל הכולל שנישא על גבי המזוזה הצפונית הוא כ-12 טון. נתונים אלו עמדו בבסיס הפעולה השימורית שמטרתה היתה לשחרר את המזוזה הצפונית מהתמיכה המאוחרת. הפעולה שנבחרה על ידי המהנדסים היא עיגון אבן המשקוף אל הקימרון.

"חדר החשמונאים" שימש ככל הנראה מבואה לאזור המקוואות [קישור] שנחשף לאחרונה. הפתח הכפול שימש בהתאם לצורך הפרדה בין טהור לטמא. היום משמש החדר אולם ישיבות של הקרן למורשת הכותל.

בשנת 1993 בוצעו פעולות לשימור קירות החלל על ידי תחום שימור ברשות העתיקות. הקימרון הקדום נמצא יציב, אך הובחנה בו בלייה בעקב ובשלושת הנדבכים שמעליו.

בשל רעש האדמה נוצר בחלקו הדרומי-מערבי של הקימרון מצב מורכב, שבו אבן המשקוף נסדקה; המזוזה הצפונית הוסתה לכיוון מערב; ואל המזוזה הצפונית נסמכה תמיכה של אבני גזית. התפר שבין הבנייה הקדומה לבין התוספת המאוחרת אינו יציב, ולכן נבנתה כבר בתקופה העות'מאנית מערכת של קשתות תמך. זרימה של מים וביוב מעל הקימרון שטפו את חומרי המליטה ויצרו חללים רבים בליבת הקימרון.

פעולות השימור באתר כללו: 1. מילוי מישקים בקירות המערבי והמזרחי 2. מילוי סדקים באבני הבנייה של הקירות המערבי והמזרחי 3. חיזוק בניית דבש בקיר הצפוני 4. מילוי מישקים בקימרון 5. מילוי סדקים באבני הבנייה של הקימרון 6. שימור אבני הבנייה בעזרת החדרת מוטות פיברגלס אל אבני הקימרון 7. חיזוק קונסטרוקטיבי של אבן המשקוף הצפונית בעזרת שישה עוגנים 8. פירוק התמיכה מאבני גזית שנבנתה צמוד למזוזה הצפונית 9. פירוק הסתימה בפתח הדרומי 10. שימור אבן המשקוף הצפונית 11. מילוי חללים (גראוטינג) באזור אבן המשקוף הצפונית

המשך הטיפול באתר עבודות שימור הקימרון ב"חדר החשמונאים" טרם הושלמו. נותר לחזק את שרידי הקשת העות'מאנית ולבצע איטום של גב הקימרון (לאחר החפירה המתוכננת במעבר הסתרים). הומלץ לבצע עבודות תחזוקה שימורית אחת לשנה. כמו כן, יש לבצע את עבודות התשתית הדרושות, כגון העברת תאורה ותקשורת, בליווי משמר כדי שהאבנים המקוריות לא יפגעו.

[1]

[2]

[3]

[4]

[5]

[6]

[7]

[8]

[9]

[10]

[11]

[12]

[13]

[14]

[15]

[16]

[17]

[18]

[19]

[20]

[21]

[22]

[23]

[24]

[25]

[26]

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]