לדלג לתוכן

נורה פלואורסצנטית קומפקטית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נורה פלואורסצנטית קומפקטית ישרה
נורה פלואורסצנטית קומפקטית ספירלית

נורה פלואורסצנטית קומפקטית או בשמה הגנרי "נורה חסכונית" (מאנגלית: Energy Saving Lamp), היא נורה פלואורסצנטית קטנת מידות. רוב הנורות הפלואורסצנטיות הקומפקטיות כוללות מתאם לבתי מנורה המיועדים לנורות להט, אך יש כאלו שאינן כוללות אותו, ומיועדות להפעלה בדומה לנורה פלואורסצנטית, באמצעות משנק חיצוני ובגוף תאורה ייעודי.

בהשוואה לנורת ליבון, המפיצה שטף אורי (עוצמת תאורה) זהה, נורה פלואורסצנטית קומפקטית צורכת פחות הספק ואורך חייה ארוך בהרבה.

השוואה לנורת ליבון

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שטף אורי
(עוצמת אור)
ביחידות לומן
צריכת חשמל של
נורת להט
בוואט
צריכת חשמל של
נורת פלואורסצנט קומפקטית
בוואט
415lm 40W -
660lm - 11W
700lm 60W -
900lm - 15W
930lm 75W -
1330lm 100W -
1500lm - 23W
1900lm - 30W
2140lm 150W -

צריכת אנרגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נורה פלואורסצנטית קומפקטית צורכת בין רבע לחמישית מההספק שצורכת נורת ליבון השווה לה בעוצמת אורה, ולכן חוסכת אנרגיה רבה ומקטינה את הצורך בייצור חשמל.

נורת ליבון ממירה לחום כ-90% מהאנרגיה שהיא צורכת לעומת נורת הפלואורסצנט הקומפקטית הממירה לחום רק כ-30%.

נצילותן האורית של רוב הנורות הפלואורסצנטיות הקומפקטיות, נעה בין 45 ל-65 לומן לוואט.

לנורה פלואורסצנטית קומפקטית יש אורך חיים של בין 6,000 ל-15,000 שעות בממוצע, בעוד לנורת ליבון אורך חיים של 750 - 1,000 שעות בממוצע בכל תנאי ההפעלה. לאחר שימוש ארוך יכולה לרדת מעט יעילותה של הנורה הפלואורסצנטית הקומפקטית. מספר רב מאוד של גורמים עלולים לקצר את אורך החיים שלה למספר חודשים ואף ימים ספורים בלבד (במיוחד עקב הכללתו של המשנק האלקטרוני [שכולל רכיבים אלקטרוניים רגישים] כחלק אינטגרלי מהנורה), ביניהם איכות הייצור של הנורה והמשנק שלה, הדלקות תכופות, פעולה בטמפרטורות קיצוניות (קור ובמיוחד חום), אטימות גוף התאורה וגודלו (אין להשתמש בנורות אלו בגופים סגורים, אטומים וקטנים ללא אוורור לחלל הגוף מחשש לחימום יתר של הרכיבים האלקטרוניים של המשנק שבתוך הנורה והשבתתו לפני שהנורה תגיע לסיום חייה) ותנוחת התקנת הנורה בגוף התאורה (למשל כאשר הנורה מותקנת אנכית כאשר בית הנורה פונה כלפי מטה, הדבר מבטיח כי החום של הנורה יתפזר כלפי מעלה לאוויר ויחמם הרבה פחות את המשנק של הנורה, ובכך יכול להאריך את החיי הנורה באופן משמעותי).

נורה פלואורסצנטית קומפקטית יעילה פי 4 וחייה ארוכים פי 8 - 15 מנורת ליבון אך מחירה גבוה פי 3 - 10 ממחירה של נורת הליבון. עם זאת, אורך החיים הארוך של נורה פלואורסצנטית קומפקטית, ששקול לאורך חייהן המצטבר של 8 - 15 נורות להט, מפצה על מחירה הגבוה, בנוסף לחיסכון באנרגיה.

(משמאל לימין) (א) נורה פלואורסצנטית קומפקטית 13W ,6500K (ב) נורת להט 60W (ג) נורה פלואורסצנטית קומפקטית 15W 2644K (ד) נורה פלואורסצנטית קומפקטית 14W 3000K
ספקטרום טיפוסי של נורה פלואורסצנטית קומפקטית

איכות האור

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נורת ליבון רגילה פולטת את כל ספקטרום האור הנראה. לעומת זאת, הציפוי הפלואורסצנטי המשמש לציפוי נורה פלואורסצנטית רגילה פולט אור בתחום תדרים צר. בנוסף אותו הציפוי הפלואורסצנטי יישחק בתוך כמה חודשים ואף שבועות בתנאי הטמפרטורה והעומס הגבוהים ביחס לעובי הדק וגודלה הקטן של השפופרת של הנורה הפלואורסצנטית הקומפקטית, ועוצמת האור של הנורה תרד מהר מאוד.[1] על מנת להתגבר על בעיות אלו, נורת פלואורסצנט קומפקטית מכילה 3 ציפויים פלואורסצנטיים שכל אחד פולט תדר שונה של אור, אשר ביחד מגיעים לאיכות אור טובה (רוב הספקטרום הנראה).[2] בנוסף, ציפויים פלואורסצנטיים אלו עמידים יותר בתנאי הטמפרטורה והעומס הגבוהים של הנורה, מאשר הציפויים הרגילים של נורה פלואורסצנטית רגילה.

טמפרטורת הצבע הנמדדת בקלווין (Kelvin-K) היא מדד כמותי לצבע של מקור אור (בהתאם לתיאורית קרינת גוף שחור). ככל שהמספר ב-K גדול יותר כך הצבע "קר" יותר כלומר כחול יותר. מקובל לקשר בין נורה פלואורסצנטית לבין צבע אור לבן בטמפרטורת צבע של מעל ל-5000K, ובין נורת להט לצבע אור "לבן חם" בטמפרטורת צבע של 2700K. צבע אור לבן נחשב במדינות המערב (במיוחד בבריטניה ובארצות הברית), לאור פחות נעים לעין, בעיקר בבתים, ולכן קיימות בשוק נורות פלואורסצנטיות קומפקטיות אשר מפיצות אור "לבן חם" בטמפרטורה של 2700K. ביפן ובמזרח הרחוק לעומת זאת, צבע לבן מהווה את הצבע המועדף כמעט בכל תחומי התאורה הכללית.

ההתאמה בין שם הצבע לטמפרטורת הצבע אינה תקנית והיצרנים השונים מציינים על האריזות מגוון ניסוחים. בדרך כלל על גבי אריזת נורה פלואורסצנטית קומפקטית המפיקה אור "לבן חם" מצוין "Warm White" או טמפרטורת צבע של 2700K. שם צבע האור משתנה גם בהתאם למדינה. לדוגמה אור "לבן חם" מכונה בארצות הברית "Soft White" ובישראל מכנים אותו בפשטות "אור צהוב".

Color Temperature טמפרטורת הצבע Kelvin
"Warm White" or "Soft White" "לבן חם" <2700K
"Bright White" or "Medium White" "לבן בינוני" 2700-3000K
"Cool White" "לבן קר" 4000K
"White" "לבן" 5000K
"Daylight" "אור יום" <6000K

איכות הסביבה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ייצור של נורה פלואורסצנטית קומפקטית צורך יותר אנרגיה אך משך חייה הארוך מפצה על כך.

נורה פלואורסצנטית קומפקטית צורכת פחות חשמל מנורת להט המפיצה עוצמת אור שווה לה. במדינות בהן רוב החשמל מיוצר משריפת פחם, החלפת נורת להט בנורה פלואורסצנטית קומפקטית יכולה להפחית את יצור החשמל ועל ידי כך גם את כמות גזי החממה הנפלטים ביצור החשמל. לדוגמה, אם בארצות הברית כל משק בית יחליף נורת להט אחת בנורה פלואורסצנטית קומפקטית ההפחתה בפליטת גזי החממה תהיה שווה להורדת 3.5 מיליון מכוניות מהכביש.

נורה פלואורסצנטית קומפקטית מכילה כספית לצורך יצירת הקרינה האולטרה הסגולה שמאירה את הציפוי הזרחני. חדירה של כספית למי התהום נחשבת מסוכנת לבריאות בני האדם ומזהמת את פני הקרקע. כמו כן, האלקטרוניקה שמשמשת להפעלת הנורה מכילה גם היא חומרים כמו עופרת, ומתכות רעילות אחרות וכן הפלסטיק שממנו עשוי המארז שמכיל את האלקטרוניקה שמאפשרת להן לעבוד עם בתי נורה לנורות ליבון, אשר ייצורם מזהם מאוד את הסביבה, ולכן לאחר השימוש אין להשליך את הנורה עם שאר האשפה, אלא לפנות אותה למיחזור באופן בטוח תוך שמירה על שלמותה. כיום אין בישראל שירות כזה אולם המשרד להגנת הסביבה נותן את דעתו לנושא [דרוש מקור].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Philips SL*18 Demonstration Lamp, www.lamptech.co.uk
  2. ^ The Fluorescent Lamp - Phosphors, www.lamptech.co.uk