נישואים בסתר

נישואים בסתר, (באנגלית: Elopement ) הם נישואים הנערכים באופן פתאומי וחשאי, ולעיתים כרוכים בבריחה מהירה ממקום המגורים יחד עם בן או בת הזוג, במטרה להינשא ללא אישור ההורים. נישואים בסתר נבדלים מחטיפה, כגון חטיפת כלות, שבה אחד מבני הזוג אינו נותן את הסכמתו, או מנישואים בכפייה, שבהם ההורים, לרוב של הכלה, כופים על שני בני הזוג להינשא. (בדרך כלל של הכלה).
בעידן המודרני, השימוש במונח "נישואים בסתר" אינו ברור ולעיתים מתייחס לכל חתונה קטנה וזולה, גם כאשר היא נערכת בידיעת ההורים.[1]
המונח "Elopement" משמש לעיתים במשמעותו המקורית והרחבה יותר של בריחה או הימלטות, למשל בריחה ממוסד פסיכיאטרי. בהקשר זה, המונח בריחה (או שוטטות) יכול להתייחס לחולה דמנציה העוזב את המחלקה הפסיכיאטרית ללא אישור.[1] המונח שימש גם לתיאור אדם נשוי שעוזב את בן או בת זוגו כדי להימלט עם צד שלישי.[2]
רקע
[עריכת קוד מקור | עריכה]המונח "נישואים בסתר" משמש בשפה המדוברת לתיאור כל נישואים הנערכים בחופזה, עם תקופת אירוסין קצרה או ללא תקופת אירוסין פומבית.[1] חלק מהזוגות בוחרים בנישואים בסתר כדי להימנע מהתנגדות הוריהם או ממגבלות דתיות.
במקרים מסוימים בעידן המודרני, זוגות משתפים פעולה כדי להימלט יחד תחת מסווה של חטיפת כלה, ובכך מציבים את הוריהם בפני עובדה מוגמרת. עם זאת, ברוב המקרים, גברים הנאלצים ללכוד לעצמם אישה הם לרוב ממעמד חברתי נמוך יותר, בשל עוני, מחלה, אופי בעייתי או רקע פלילי. לעיתים, גברים אלה נמנעים מחיפוש לגיטימי אחר אישה בשל מוהר שעליהם לשלם למשפחת הכלה (אין לבלבל עם נדוניה, הניתנת על ידי משפחת האישה).[3] באזורים מסוימים, נישואים בסתר נתקלים בתגובות אלימות מצד בני המשפחה, בעוד שבאזורים אחרים תופעה זו הפכה למקובלת יותר.[4]
נישואים בסתר בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]בישראל, ענייני נישואין וגירושין נמצאים תחת סמכות בלעדית של בתי הדין הדתיים בהתאם לדתם של בני הזוג, כפי שנקבע בפקודת סדרי שלטון ומשפט, התש"ח-1948. נישואים בסתר הם נישואים הנערכים מחוץ למסגרת המשפטית או הדתית הרשמית, לרוב ללא רישום ברשויות המדינה. נישואים כאלה מתרחשים מסיבות שונות, כגון מגבלות חוקיות, מניעים דתיים או רצון להימנע מהתערבות משפחתית במקרים כגון:
- זוגות בני דתות שונות.
- זוגות מאותו מין.
- כוהנים וגרושות.
- מסורבי/ות גט.
- פסולי חיתון על פי ההלכה.
ישנם פתרונות משפטיים למקרים אלה, כמו נישואים אזרחיים בחו"ל או מעמד של ידועים בציבור, המאפשרים לזוגות לעקוף את המגבלות החוקיות והדתיות.
סוגי נישואים בסתר בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]- נישואים פרטיים דתיים – זוגות יהודים עשויים להינשא בסתר בטקס דתי מחוץ לרבנות הראשית, ללא רישום רשמי. מקרים כאלה עשויים לכלול נישואים שנערכים על ידי רב פרטי שאינו מוכר על ידי המדינה. נישואים כאלה עשויים להיות תקפים מבחינה הלכתית אך לא מוכרים משפטית על ידי רשויות המדינה.
- נישואים אזרחיים מחוץ לישראל – מאחר שבישראל אין מסגרת לנישואים אזרחיים עבור אזרחים יהודים, זוגות המבקשים להינשא מחוץ למסגרת הרבנות הראשית לישראל עשויים לטוס למדינות כמו קפריסין או גאורגיה ולשוב לישראל כנשואים. עם זאת, נישואים כאלה אינם נחשבים "בסתר", שכן ניתן לרשמם במשרד הפנים.
- נישואי ידועים בציבור – זוגות רבים בישראל בוחרים שלא להינשא בטקס רשמי אלא לחיות כ"ידועים בציבור". מעמד זה מעניק זכויות מסוימות בדומה לנישואים אך אינו מצריך טקס פורמלי או רישום מדינתי.
- נישואים סודיים במגזרים מסוימים – במקרים מסוימים, במיוחד בחברות מסורתיות או דתיות, זוגות עשויים להתחתן בסתר בשל התנגדות משפחתית או חברתית. לדוגמה, בחברה החרדית או המוסלמית עשויים להיות מקרים של נישואים בסתר מסיבות של הבדלי מעמדות, השתייכות עדתית או מגבלות הלכתיות.
- נישואי פוליגמיה בלתי רשמיים – בקרב חלק מהקהילות הבדואיות והאסלאמיות בישראל, עשויים להתקיים נישואים פוליגמיים שאינם נרשמים כחוק, בשל האיסור על פוליגמיה בחוק הישראלי.
החוקים המסדירים את ההיבטים המשפטיים של נישואים בסתר בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]בישראל, נישואים בסתר, עשויים להיות מושפעים ממספר חוקים ופסיקות משפטיות. החוקים המרכזיים המסדירים את ההיבטים המשפטיים של נישואים בסתר הם:
- נישואים פרטיים דתיים אינם מוכרים רשמית אך עשויים להיות תקפים הלכתית.
- נישואים אזרחיים מחוץ לישראל מוכרים במדינה לאחר רישום במשרד הפנים.
- ידועים בציבור עשויים לזכות בזכויות של בני זוג נשואים, גם אם לא נרשמו כנשואים.
- נישואים פוליגמיים אסורים לפי החוק אך מתקיימים בקהילות מסוימות ללא רישום.
פקודת הנישואין והגירושין (רישום) (1919)
[עריכת קוד מקור | עריכה]פקודת הנישואין והגירושין (רישום) (1919)קובעת:[5]
- כל זוג שנישא מחויב לרשום את נישואיו ברשויות המדינה.
- נישואים שלא נרשמו רשמית עלולים להוביל לקשיים משפטיים, אך אינם בהכרח מבוטלים מבחינה דתית או אזרחית.
רלוונטיות לנישואים בסתר:
- נישואים דתיים שנערכים מחוץ לרבנות אינם נחשבים לעבירה פלילית, אך עשויים לגרור קשיים בהכרה המשפטית.
- זוגות שלא רשמו את נישואיהם עשויים להיתקל בקשיים במימוש זכויות כלכליות, ירושה וזכויות הורות.
חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953
[עריכת קוד מקור | עריכה]חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953 קובע:[6]
- נישואים וגירושין של יהודים בישראל ייערכו על פי דין תורה ובסמכות בתי הדין הרבניים בלבד.
- רק נישואים שנערכים באמצעות הרבנות הראשית מוכרים רשמית במדינה.
רלוונטיות לנישואים בסתר:
- נישואים בסתר שנערכים על ידי רב מחוץ לרבנות עשויים להיות תקפים הלכתית, אך לא יוכרו במשרד הפנים ללא רישום מתאים.
- אם בני הזוג ייפרדו, ייתכן שבית הדין הרבני יחייב אותם לעבור הליך גירושין דתי ("גט"), גם אם המדינה לא הכירה בנישואיהם.
חוק מרשם האוכלוסין, תשכ"ה-1965
[עריכת קוד מקור | עריכה]חוק מרשם האוכלוסין, תשכ"ה-1965 קובע:[7]
- כל שינוי במעמד האישי (נישואים, גירושים, לידה וכו') חייב להירשם במשרד הפנים.
- המדינה מכירה בנישואים אזרחיים שנערכו בחו"ל, גם אם הם אינם חוקיים בישראל.
רלוונטיות לנישואים בסתר:
- זוגות שנישאו בנישואים בסתר (כגון בטקס דתי מחוץ לרבנות) לא יוכלו לרשום עצמם כנשואים במשרד הפנים.
- בני זוג שנישאו מחוץ לישראל בנישואים אזרחיים יוכרו כנשואים במשרד הפנים, אף שנישואים כאלה אינם אפשריים בתחומי המדינה.
חוק העונשין, תשל"ז-1977
[עריכת קוד מקור | עריכה]חוק העונשין, תשל"ז-1977 (סעיף 7 - איסור ריבוי נישואים). קובע:[8]
- פוליגמיה (ריבוי נישואים) אסורה בישראל, למעט מקרים חריגים המאושרים בבתי הדין הדתיים.
- העובר על החוק עשוי להיענש עד 5 שנות מאסר.
רלוונטיות לנישואים בסתר:
- בקהילות מסוימות (למשל בחברה הבדואית) קיימים נישואים פוליגמיים בלתי רשמיים, שנערכים ללא רישום מדינתי.
- נישואים כאלה אינם מוכרים משפטית, אך במקרים מסוימים נשים וילדיהן יכולים לקבל זכויות סוציאליות כידועים בציבור.
הכרה ב"ידועים בציבור"
[עריכת קוד מקור | עריכה]בפסיקה בנושא הידועים בציבור, נקבע:[9]
- זוגות החיים יחד ומקיימים חיי משפחה עשויים להיות מוכרים כ"ידועים בציבור", גם אם לא נישאו רשמית.
- הפסיקה מאפשרת לבני זוג לקבל זכויות משפטיות דומות לנשואים בתחומים כמו ירושה, מזונות, וזכויות כלכליות.
רלוונטיות לנישואים בסתר:
- זוגות שנישאו בטקס דתי לא רשמי או שחיים יחד ללא רישום רשמי יכולים לזכות בהכרה משפטית דרך מעמד של "ידועים בציבור".
- במקרה של פרידה, בית המשפט עשוי להחיל עליהם דיני חלוקת רכוש, גם אם לא נרשמו כנשואים.
פסיקות משפטיות מרכזיות
[עריכת קוד מקור | עריכה]בתי המשפט בישראל התמודדו עם סוגיות הקשורות לנישואין בסתר במספר פסקי דין חשובים:
- בג"ץ 143/62 פונק שלזינגר נ' שר הפנים - הכרה בנישואין אזרחיים בחו"ל לצורך רישום.[10]
- בג"ץ 3045/05 בן-ארי נ' מנהל מינהל האוכלוסין - הכרה בנישואין חד-מיניים שנערכו בחו"ל לצורך רישום.[11]
- בג"ץ 2232/03 פלונית נ' בית הדין הרבני האזורי - עסק בשאלת מעמדם של נישואין פרטיים.[12]
ביקורת ציבורית
[עריכת קוד מקור | עריכה]הצורך בנישואים בסתר והמגבלות על נישואין בישראל הם נושא לדיון ציבורי ער.
התומכים במצב הקיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]טוענים כי שמירה על מונופול דתי בענייני נישואין וגירושין חיונית לשמירה על הצביון היהודי של המדינה ולמניעת פיצול העם היהודי.
מתנגדים למצב הקיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]טוענים כי המונופול הדתי פוגע בזכויות יסוד כמו חופש הדת, חופש מדת, והזכות לנישואין, ודורשים הנהגת נישואין אזרחיים בישראל.
דוגמאות מהעולם
[עריכת קוד מקור | עריכה]בריטניה
[עריכת קוד מקור | עריכה]באנגליה, אחד התנאים המוקדמים לנישואים נוצריים הוא הכרזת האירוסין (Reading of the Banns) – במהלך שלושה ימי ראשון בתוך שלושת החודשים שלפני מועד החתונה המתוכנן, על הכומר או הכמרים של קהילותיהם של בני הזוג להכריז בפומבי על שמותיהם של המיועדים לנישואים. לחלופין, עבור נישואים אזרחיים, יש לפרסם הצהרת כוונה להינשא (Notice of Intent to Marry) במשרד הרישום.
מטרת ההליך היא למנוע ביגמיה או נישואים בלתי חוקיים, על ידי מתן אפשרות לכל אדם בעל זכות משפטית להתנגד לנישואים. עם זאת, בפועל, ההכרזה מאפשרת גם להורי בני הזוג לגלות על כוונתם להינשא ולעיתים להתנגד לנישואים מסיבות אישיות בלבד. כדי לעקוף זאת, ניתן היה להוציא רישיון מיוחד מהארכיבישוף מקנטרברי או להימלט למקום שבו החוק אינו חל.
עבור נישואים אזרחיים, יש לפרסם הודעה רשמית על הכוונה להינשא למשך 28 ימים מלאים במשרד הרישום הרלוונטי.[13]
דרום מזרח אסיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]פיליפינים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בפיליפינים, נישואים בסתר נקראים "טאנאן" (Tanan). טאנאן הוא מנהג ותיק בתרבות הפיליפינית, שבו אישה עוזבת את ביתה ללא רשות הוריה כדי לחיות עם בן זוגה. בדרך כלל, היא נמלטת בשעות הלילה, בעוד אהובה ממתין לה בקרבת מקום, ולאחר מכן הוא לוקח אותה למקום שאינו מוצאה.
למחרת בבוקר, הוריה המודאגים נותרים ללא ידיעה על מקום הימצאה. נישואי טאנאן מתרחשים לעיתים קרובות כתגובה לנישואין שנקבעו מראש או כמחאה נגד התנגדות הוריה לבן זוגה המועדף.
אינדונזיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]באינדונזיה, נישואים בסתר נקראים "קאווינלארי" (Kawin Lari), שפירושו "נישואים בסתר" ("קאווין" פירושו נישואים, ו"לארי" פירושו ריצה או בריחה). נישואים בסתר מתרחשים כאשר החתן, הכלה או שניהם אינם מקבלים את אישור הוריהם לנישואים.
מאחר שאינדונזיה היא מדינה בעלת גישה דתית מחמירה, בני זוג אינם יכולים להינשא ללא הסכמת הוריהם או קרוב משפחה מדרגה ראשונה. מסיבה זו, זוגות אינדונזיים רבים הבוחרים בנישואים בסתר מתחתנים ללא הכרה רשמית או רישום ממשלתי.
מלזיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]בדומה לאינדונזיה, נישואים בסתר במלזיה נקראים "קאהווינלארי" (Kahwin Lari), שמשמעותו "נישואים בסתר". תופעה זו מתרחשת לרוב כאשר אחת ממשפחות בני הזוג או שתיהן אינן מאשרות את הקשר, או כאשר מדובר בנישואים עם גבר זר. בנוסף, נישואים בסתר עלולים להתרחש כאשר בית המשפט אינו מאשר נישואים פוליגמיים, או כאשר הגבר מעוניין להסתיר את נישואיו החדשים מאשתו הראשונה, ולעיתים אף להסתיר את עצם קיומה של אשתו הראשונה מבת זוגו השנייה. זוגות הבוחרים בנישואי בריחה עשויים גם להינשא מחוץ למדינה (למשל, באזור פטאני Pattani שבתאילנד) כאשר סכום המוהר הנדרש גבוה מדי, מה שמוביל אותם לברוח ולהתחתן במקום אחר.
נישואים בסתר מחוץ למדינה עשויים להיות מוכרים מבחינה משפטית בהתאם לחוקים מסוימים, אך אם בני הזוג אינם רושמים את נישואיהם בהתאם לחוקי המשפחה האסלאמיים, עלולות להתעורר בעיות בנושאים כגון ירושה, רישום ילדים, ביצוע עלייה לרגל (חג' ועומרה) וגירושין. עם זאת, ישנם זוגות שבוחרים להינשא מחוץ למלזיה במכוון כדי להימנע מדרישות הרישום של המועצה הדתית האסלאמית, הנתפסות בעיניהם כמסובכות מדי.[14]
מערב אסיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]בחברה האשורית, נישואים בסתר ("ג'לאוטה" או "ג'נאווטה" " Jelawta " או " Jenawta ") בניגוד לרצון ההורים נחשבים לבלתי מכובדים, וכמעט שאינם נהוגים. במהלך המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, האשורים הקפידו לשמור על נשותיהם מפני חטיפה ונישואים בסתר, במיוחד ביחס לשכניהם, כגון כורדים, אזרים וטורקים, אשר חטפו לעיתים נשים אשוריות ונישאו להן לעיתים בכפייה, תוך המרתן לאסלאם.[15]
בקרב קונפדרציית השבטים הנוודית והצבאית של בולבס הכורדית, ובפרט בשבט מאנגור, הייתה סובלנות לרומנטיקה טרום-נישואין. מערכות יחסים אלה הסתיימו לעיתים קרובות בנישואי בריחה אם משפחת הכלה לא אישרה את הנישואים. נישואי אהבה אלו נקראו "רדו ח'סטן" (Radu Khstn), שפירושו "רדיפה אחרי [אדם]" (בדרך כלל נערה אחר נער).
באופן מסורתי, נישואי בריחה נחשבו מכובדים רק אם משפחת הכלה דחתה שוב ושוב את האפשרות לנישואיה לבחיר ליבה, עד אשר הכלה לקחה את היוזמה לידיה ונישאה לו בעצמה. לעומת זאת, אם הכלה מעולם לא ביקשה ממשפחתה אישור להינשא לאהובה לפני שברחה איתו, או במשפחות שבהן נישואי בריחה הותרו רק לנשים גרושות בעוד נערות בתולות הוגבלו לנישואי שידוך, נישואים מסוג זה נחשבו בלתי מכובדים.
נשים רבות משבטי בולבס חוו לפחות נישואי אהבה פעם אחת במהלך חייהן, ומנהג זה נחשב לכבוד. הדבר גרם לעימותים עם שבט מוקרי הכורדי השכן, שהיה מאורגן באופן פאודלי ומיושב יותר.[16] שבט מוקרי ראה בכבוד האישה ביטוי לעדינות וצניעות ולא לחוזק ועיקשות, ופעל לאסור על נוהג זה.[17][18] שבט מאנגור היה אחד השבטים הכורדיים האחרונים ששמרו על מסורת זו, והיא נמשכה עד שנות ה-80 של המאה ה-20.[19]
בתרבות הפופולרית
[עריכת קוד מקור | עריכה]הקשר בין הלן לפריז מטרויה מתואר לעיתים כנישואים בסתר במקום כחטיפה.[20]
"הבריחה של פטסי" (1915) היה פרק אילם בסדרת סרטים מוקדמת, שעסק בנושא באופן הומוריסטי. הסרט הופק על ידי חברת ההפקות לובין.[21]
חיפושים אחר רעיונות לצילום נישואים בסתר בפלטפורמת פינטרסט עלו ב-128% בשנת 2019. בנוסף, חלה עלייה בחיפושים של ביטויים קשורים כגון "נישואים בסתר בבית העירייה" ו"נישואים בסתר ביער".[22]
במשחק ברידג' חוזים, מהלך "נישואים בסתר" (Elopement Play) הוא סוג של מהלומת שליט (Trump Coup), המאפשרת לקלף נמוך לזכות בלקיחה כאשר הוא מונח מעל קלף גבוה יותר של היריב.[23] אם דרגת הקלף אינה רלוונטית במהלך, הוא מכונה "נישואים בסתר טהורים" (Pure Elopement). לעומת זאת, אם דרגת הקלף משפיעה על מהלך המשחק, הוא מכונה "נישואי בריחה בדרגה" (Rank Elopement).
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]- נישואים
- נישואים בישראל
- נישואין אזרחיים
- ידועים בציבור
- נישואים של זוגות מאותו המין בישראל
- נישואים בין-דתיים
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- משה הלר, 1 מ-5 מתחתנים בחו"ל: 'נמאס ממונופול הרבנות', באתר ynet, 2 באוגוסט 2012
- אור בר שלום, עכבר העיר אונליין, לכל מי שמאס ברבנות: נישואים אזרחיים בחו"ל, באתר הארץ, 22 ביולי 2011
- פרויקט "סוגיא" וארגון מציל"ה, "אפשרויות לנישואין ולגירושין בישראל"
- אבישלום וסטרייך, בחזרה לעתיד: על עיצובם של הנישואין והגירושין האזרחיים בישראל, דין ודברים י, תשע"ז
- נישואים בישראל: ראיון עם פרופ' שחר ליפשיץ - ראיונות - משב - מה שיהודי בישראל, באתר משב, 21 במאי 2024
- צבי טריגר, יש מדינה לאהבה: נישואין וגירושין בין יהודים במדינת ישראל, בתוך: ארנה בן-נפתלי וחנה נוה (עורכות), משפטים על אהבה, הוצאת הפקולטה למשפטים על שם בוכמן, אוניברסיטת תל אביב, 2005
ליאור אוחנה, איתי אילנאי, נעם ברקן ואיריס ליפשיץ קליגר, לוסי וצחי, תלמדו מהניסיון שלנו, באתר "ידיעות אחרונות", 13 באוקטובר 2018
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ 1 2 3 "The Changing Meaning of 'Elope'". Merriam-Webster (באנגלית). נבדק ב-2024-02-21.
- ^ Krivulskaya, Suzanna (בינואר 2020). "The Itinerant Passions of Protestant Pastors: Ministerial Elopement Scandals in the Gilded Age and Progressive Era Press". The Journal of the Gilded Age and Progressive Era (באנגלית). 19 (1): 77–95. doi:10.1017/S1537781419000458. ISSN 1537-7814.
{{cite journal}}
: (עזרה) - ^ See Stross, Tzeltal Marriage by Capture, pp. 342–343; Smith, Craig S. (30 באפריל 2005). "Abduction, Often Violent, a Kyrgyz Wedding Rite". The New York Times.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Allendorf, Keera (2013-03-14). "Schemas of Marital Change: From Arranged Marriages to Eloping for Love". Journal of Marriage and Family. 75 (2): 453–469. doi:10.1111/jomf.12003. ISSN 0022-2445. PMC 4852488. PMID 27147752.
- ^ פקודת הנשואין והגירושין (רישום)
- ^ חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953
- ^ חוק מרשם האוכלוסין, תשכ"ה-1965
- ^ חוק העונשין, תשל"ז-1977
- ^ ידועים בציבור (מושג)
- ^ בג"ץ 143/62
- ^ בג"ץ 3045/05 יוסי בן ארי ואח' נ' מנהל מינהל האוכלוסין במשרד הפנים, באתר law.tau.ac.il
- ^ בג"ץ 2232/03
- ^ Giving notice of marriage or civil partnership (אורכב 11.04.2019 בארכיון Wayback Machine), Liverpool.gov.uk
- ^ "Suka duka kahwin lari di sempadan". 10 בנובמבר 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Hannibal Travis (20 ביולי 2017). The Assyrian Genocide: Cultural and Political Legacies. Taylor & Francis. pp. 165–. ISBN 978-1-351-98025-8.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Brill, E J (1993). E.J. Brill's First Encyclopaedia of Islam. Brill. p. 188. ISBN 9789004097933.
- ^ Hyndman, Jennifer; Giles, Wenona (28 ביוני 2004). Sites of Violence. University of California Press. pp. 124–125. ISBN 9780520237919.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Najmabadi, Afsaneh; Joseph, Suad (2003). Encyclopedia of Women & Islamic Cultures (Volume 2 ed.). Brill. p. 215.
- ^ Cabi, Marouf (2021). The Formation of Modern Kurdish Society in Iran (באנגלית). Bloomsbury Publishing. p. 163. ISBN 9780755642267.
- ^ "Aphrodite and the Gods of Love: Mythology (Getty Villa Exhibitions)". Getty. 2012. נבדק ב-2024-02-21.
- ^ Kaufman, J. B. "Patsy's Elopement (1915)". National Film Preservation Foundation. נבדק ב-2024-02-21.
- ^ Alexander, Ella (2019-04-05). "Elopements are on the rise: why modern couples are running away from lavish weddings". Brides. Hearst Communications. נבדק ב-2019-09-27.
- ^ Grant, Audrey. "Bridge Terminology: Comprehensive glossary of Bridge terms". American Bridge Association. נבדק ב-2024-02-21.