לדלג לתוכן

נלה (מלך האריות)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נלה
Nala
דמותה של נלה במשחק "Kingdom Hearts II"
דמותה של נלה במשחק "Kingdom Hearts II"
שם סרט מלך האריות
יוצרים איילין מגי, ג'ונתן רוברטס, לינדה וולדברטון
דיבוב ניקטה סלמה (צעירה)
לורה ויליאמס (שירה, צעירה)
מוירה קלי (בוגרת)
סאלי דוורסקי (שירה, בוגרת)
גבריאל יוניון (משמר האריות)
ביונסה (סרט, 2019)
שהאדי רייט ג'וזף (סרט, 2019)
דיבוב בשפה העברית רונה דניאלי (צעירה)
שרית וינו-אלעד (בוגרת)
אורנה כץ (משמר האריות)
עדי כהן (סרט, 2019)
ליה שקד (צעירה, סרט, 2019)
מידע
כינויים מלכת האריות
גזע לביאה
מין נקבה
מקצוע צייד
אזרחות צוק התקווה
דמויות קשורות
משפחה סאראפינה (אמא)
מופסה (חותן)
סאראבי (חותנת)
סימבה (בן זוג)
קיארה (בת)
קאיון (בן)
קופה (בן)
חברים טימון, פומבה, זאזו, רפיקי.
אויבים סקאר, זירה, נוקה, שנזי, בנזאי, אד.

נלהאנגלית: Nala) היא דמות בדיונית בזיכיון המדיה "מלך האריות" של חברת וולט דיסני. נלה, שהוצגה לראשונה בסרט המונפש "מלך האריות" (1994), מופיעה לאחר מכן כדמות פחות בולטת בסרטי ההמשך שלו, "מלך האריות 2: מלכות סימבה" (1998) ומלך האריות 3: האקונה מאטאטה (2004), ומשמשת כדמות חוזרת בסדרת הטלוויזיה "משמר האריות" (2015–2019). בסרט המקורי, נלה הבוגרת מדובבת על ידי השחקנית האמריקאית מוירה קלי. את קולה המדבר של נלה הצעירה מספקת השחקנית ניקטה קאלמה, בעוד שהזמרות לורה וויליאמס וסאלי דבורסקי מספקות את קולות השירה של נלה הצעירה והבוגרת בהתאמה. נלה מוצגת כבתם של אריה אלמוני וסארפינה, החברה הכי טובה של סימבה, ובסופו של דבר הופכת לאשתו, כמו גם לכלתם של מופאסה וסרבי והאחיינית של סקאר עד סוף מלך האריות. נלה הופכת לאשתו של סימבה וגם למלכה שלו. נלה היא גם אמם של קופה, קיארה וקיון.

מספר שנים לאחר שדודו של סימבה סקאר הרג את אביו של סימבה מופסה וכבש את כס המלוכה, נלה יוצאת נואשות אל הג'ונגל כדי למצוא עזרה. לאחר התאחדות המפתיעה עם סימבה מבוגר, שסקאר רימה אותה מזה זמן רב כדי להניח שהוא מת, נלה מעודדת אותו לחזור לצוק התקווה, להפיל את דודו ובסופו של דבר להפוך למלך. כמלכה של סימבה, לנלה יש בן, קופה, גור הרפתקן ב"מלך האריות: שש הרפתקאות חדשות", בת, קיארה, שסיפורה נחקר בסרט "מלך האריות 2: מלכות סימבה" ובן נוסף בשם קיון, המשמש כגיבור של הסדרה "משמר האריות".

נלה היא הדמות הנשית המשמעותית ביותר במלך האריות. מכיוון שהסרט נוצר בהשראת הטרגדיה המלט של וויליאם שייקספיר, נלה נחשבת למקבילה של מלך האריות לעניין האהבה של המלט אופליה, אם כי נותרו הבדלים בין שתי הדמויות. מושגים מוקדמים רבים שפותחו לראשונה עבור נלה ננטשו בסופו של דבר, כולל אח ואב עבור הדמות, כמו גם אותה נרדפה רומנטית על ידי סקאר. בעוד שהקבלה הביקורתית כלפי נלה הייתה מעורבת בדרך כלל, הביצועים הווקאליים של קלי זכו לשבחים.

נלה מופיעה בעיבוד המוזיקלי בברודוויי של הסרט, בגילומה לראשונה על ידי הזמרת הת'ר הדלי. הדמות מופיעה גם בסדרת הטלוויזיה "משמר האריות", כאשר גבריאל יוניון מחליפה את קלי כקולה של נלה. ביונסה ושהאדי רייט ג'וזף מדבבים את דמותה בעיבוד הלייב-אקשן בתלת מימד משנת 2019 לסרט המקורי בבימויו של ג'ון פאברו.

קולנוע וטלוויזיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נלה הצעירה הופיעה לראשונה בסרט "מלך האריות" (1994) כבתה של סרפינה והחברה הטובה ביותר של סימבה, שאותה היא מלווה לעיתים קרובות בהרפתקאותיו ברחבי ארצות הגאווה. סימבה מזמין את נלה לבקר איתו בבית הקברות האסור לפילים, למרות הוראות אביו מופסה. הגורים נקלעים למארב עד מהרה על ידי שנזי, בנזאי ואד, שלישיית צבועים שנבחרה על ידי סקאר, דודו הבוגדני של סימבה, על מנת להרוג את סימבה כדי לשפר את סיכוייו להיות מלך, אך בסופו של דבר ניצלו על ידי מופסה. אולם למחרת, נלה עצובה לגלות מסקאר שגם סימבה וגם מופסה נספו במהלך דריסה של גנויים. כשסימבה וגם מופסה מתים, סקאר גוזל את כס המלכות והופך למלך ומאפשר לצבועים להיכנס לאדמות התקווה. מספר שנים לתוך שלטונו העריץ של סקאר, שהותיר את הממלכה עקרה ומורעבת, נלה נואשת יוצאת אל הג'ונגל בחיפוש אחר עזרה, שם היא מנסה לאכול חזיר יבלות בשם פומבה; מעט היא יודעת שחזיר היבלות הוא למעשה חבר של סימבה, שהוא, למעשה, חי וקיים. בעודו מגן על פומבה מפני נלה, סימבה מזהה את נלה, והשניים מתאחדים לבסוף רק כדי להתווכח מדוע סימבה מסרב לעמוד באחריות שלו ולחזור לצוק התקווה. לאחר שנודע שסימבה החליט בסופו של דבר לחזור לצוק התקווה ולהתמודד עם סקאר, נלה חוזרת לארץ הגאווה כדי לסייע לו. מופתע לגלות את סימבה בחיים, סקאר מאלץ את אחיינו מוכה האשמה "להודות" בגאווה שהוא אחראי למותו של מופסה, שלמעשה נגרם על ידי סקאר עצמו על ידי השלכת מופאסה מצוק לתוך הדריסה. כשהוא נודע את האמת, סימבה מאלץ את דודו להודות במעשהו בפני הגאווה, ומתחולל קרב בין הגאווה לצבא הצבועים של סקאר. סימבה בסופו של דבר מביס את סקאר והופך למלך, כאשר נלה בסופו של דבר הופכת למלכה שלו.

נלה לא הופיעה בסדרת הטלוויזיה "טימון ופומבה" למרות שהיא נעדרת הפעם.

בסרט ההמשך הראשון של הסרט "מלך האריות 2: מלכות סימבה" (1998), נלה מופיעה בתפקיד פחות בולט כמלכת ארצות הגאווה ואמה של קיארה, הבת הנמרצת שלה ושל סימבה. נלה מבחינה שקיארה, שסימבה מגוננת עליה מאוד, ירשה את האישיות המרדנית של אביה ואת אהבתו להרפתקאות. כאשר קיארה מתיידדת עם בנה של זירה קובו, אריה צעיר מגאוות גלות של חסידי סקאר המכונה "האאוטסיידרים", נלה הרבה יותר סובלנית ליחסים ביניהם מאשר סימבה, ומשכנעת אותו להציע לקובו הזדמנות להוכיח שהוא אמין. בסוף הסרט, נלה זוכה לקובו כחתנה לאחר שהוא מתחתן עם קיארה. במלך האריות 3: האקונה מאטאטה, המתמקד דווקא בידידותם של טימון ופומבה, תפקידה של נלה כמעט זהה לזה של הופעתה ב"מלך האריות" מכיוון שיוצרי הסרט עשו שימוש חוזר ברוב הצילומים של הדמות מהסרט הראשון.

מדובבת על ידי השחקנית גבריאל יוניון,[1] נלה חוזרת על תפקידה כמלכת אדמות התקווה בסדרת הטלוויזיה "משמר האריות", אשר לבכורתה ב-2016 קדם הסרט המיועד לטלוויזיה "משמר האריות - השאגה חוזרת" (2015). התוכנית מתרחשת בפער הזמן בסרט השני,[2] התוכנית סובבת סביב בנם של נלה וסימבה קיון, אשר, בהיותו הגור השני שלהם אחרי קיארה, הוטל להקים את משמר האריות הבא, קבוצה אחראית להגנה על ארצות הגאווה. עד סוף עונה 3, נלה גם קבלה את ראני בתור כלתה לאחר שהיא נישאת לקיון, שהופך למלך עץ החיים ופרש כמנהיג משמר האריות.[3] למרות שהיא מעריצה את הזיכיון של מלך האריות, יוניון נמנעה מלצפות בסרטים קודמים של מלך האריות כהכנה לתפקיד כי היא רצתה "לשים חותמת משלה" על הדמות.[4]

ב-1 בנובמבר 2017, אושר כי ביונסה נואלס-קרטר תדבב את נלה הבוגרת בסרט "מלך האריות" של ג'ון פאברו, שיצא לאקרנים ב-19 ביולי 2019.[5] פאברו הרגישה ש"חלק מההצטרפות שלה לסרט זה שיש לה ילדים צעירים, חלק מזה הוא שזה סיפור שמרגיש טוב לשלב הזה של חייה והקריירה שלה, והיא מאוד אוהבת את המקור. ואז, כמובן, יש את הקטעים המוזיקליים הנפלאים האלה שהיא יכולה להיות מעורבת איתם, ואלוהים אדירים... היא באמת עומדת במוניטין שלה בכל הנוגע ליופי הקול והכישרון שלה".[6][7] באותו יום לוהקה שהאדי רייט ג'וזף לתפקיד נלה הצעירה בסרט.[8] ג'וזף חוזרת על תפקידה מהמחזמר בברודוויי.[9] ג'וזף בחרה לעבוד בסרט כי "[היא יודעת] שנלה נותנת השראה לילדות קטנות כי זה קרה [לה] כשהיא הייתה צעירה יותר. [ג'וזף] ממש אמר ש[היא] רוצה להיות היא. היא מודל לחיקוי נהדר".[6] ג'וזף אמרה גם כי לאחר שנודע לו שביונסה תשמיע את קולה של נלה הבוגרת, היא "באמת הייתה צריכה להגביר את המשחק ולחשוב מה ביונסה תרצה".[6] הסרט מסמן את הקאמבק של הזמרת מאז הריונה וסרטה המוזיקלי הראשון מאז נערות החלומות משנת 2006.

תפקידה של נלה בגרסה המחודשת של 2019 מורחב מעט. כגור, נלה מצטיירת כחוששת וחסרת רצון יותר כשהיא יוצאת לבית הקברות לפילים עם סימבה, וחשה את הסכנה האורבת במקום. במהלך שלטונו של סקאר, נלה הבוגרת מפתחת יריבות עם שנזי עקב המפגש הראשון שלהם. היא גם מציעה לסאראבי שהם צריכים להילחם בחזרה או לעזוב את ארצות הגאווה, אבל סרבי דוחה את שתי ההצעות. זה מוביל את נלה להתגנב מסלע הגאווה בלילה שלאחר מכן כדי שתוכל לקבל עזרה. זאזו משתמש בעצמו כהסחה כדי לאפשר לנלה לעזוב מבלי להיתפס על ידי סקאר והצבועים. היא מתאחדת עם סימבה בג'ונגל כמו במקור אבל עוזבת מיד לאחר שסימבה מסרב לחזור, רק שסימבה יעקוב אחריה זמן קצר לאחר ששינה את דעתו. במהלך השיא, נלה נלחמת נגד שנזי ויוצאת מנצחת. לאחר מכן היא הופכת בסופו של דבר למלכה החדשה של ארצות הגאווה על ידי נישאת לסימבה והביאה לעולם גור שהיא וסימבה קראו לו קופה בדיוק כמו כשנלה ילדה גור בן יומו ללא שם בסרט המקורי.

בעיבוד המוזיקלי בברודוויי של מלך האריות, התפקיד של נלה נוצר על ידי הזמרת הטרינידדית-אמריקאית הת'ר הדלי. הופעת הבכורה שלה בברודוויי,[10] באודישן הראשון לתפקיד הוכיחה אתגר עבור הזמרת בשל חוזה Ragtime שלה, שבסופו של דבר הסוכן שלה הצליח להביא אותה לשחרור.[11] הבמאית ג'ולי טיימור הרגישה שמסעה של נלה בסרט לא מפותח ונמנה עם המרכיבים החלשים יותר של הסיפור, ולכן החליטה "לחזק" את הנרטיב של הדמות לברודוויי.[12]

תפקידה במחזמר נשאר זהה לסרט פרט לסצנה שבה במהלך השיר "The Madness of King Scar", נלה מגיעה לסקאר כדי לדרבן אותו לעשות משהו בנוגע לבצורת בארצות הגאווה, רק כדי שסקאר ינסה ולפתות אותה להפוך למלכה שלו ואם ילדיו. נלה מסרבת מכיוון שהיא כבר מאורסת לסימבה, נסיך ארצות הגאווה כילדה על ידי הוריהם, סרפינה, מופסה וסאראבי ונמלטת מארצות הגאווה כדי למצוא עזרה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נלה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ McCarthy, Tyler (12 באוגוסט 2015). "'Lion King' Sequel Series 'The Lion Guard' To Debut On Disney With Several Original Characters Recast". International Business Times. IBT Media Inc. ארכיון מ-7 במרץ 2016. נבדק ב-1 במרץ 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Brett, Susan (8 בפברואר 2016). "EXCLUSIVE INTERVIEW: Disney's The Lion Guard creator Ford Riley talks new Lion King sequel". TVdaily.com. אורכב מ-המקור ב-23 באוגוסט 2016. נבדק ב-25 בנובמבר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Shamsian, Jacob (10 ביוני 2014). "Disney to launch animated 'Lion King' spinoff 'The Lion Guard'". Entertainment Weekly. Entertainment Weekly Inc. ארכיון מ-10 במרץ 2016. נבדק ב-1 במרץ 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ Jones, Jaleesa M. (16 בנובמבר 2015). "Gabrielle Union: 'The Lion Guard' is 'my dream come true'". USA Today. ארכיון מ-15 במרץ 2016. נבדק ב-1 במרץ 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ Verhoeven, Beatrice (בנובמבר 2017). "Beyonce Will Voice Nala in Live-Action Adaptation of 'The Lion King'". TheWrap. ארכיון מ-2 בנובמבר 2017. נבדק ב-1 בנובמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ 1 2 3 "What To Expect From The Characters In The Upcoming 'The Lion King' Adaptation – Entertainment Weekly". Entertainment Weekly/YouTube (באנגלית). אפריל 25, 2019. ארכיון מ-יולי 21, 2019. נבדק ב-אפריל 29, 2019.
  7. ^ Snetiker, Marc (26 באפריל 2019). "How Jon Favreau's The Lion King landed Beyoncé". Entertainment Weekly. ארכיון מ-26 באפריל 2019. נבדק ב-2 במאי 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ "Shahadi Wright Joseph as Young Nala". New York Daily News. 2 בנובמבר 2017. ארכיון מ-7 בנובמבר 2017. נבדק ב-4 בנובמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ "Meet Shahadi Wright Joseph, the breakout horror warrior in Jordan Peele's 'Us'". USA TODAY (באנגלית). ארכיון מ-2019-03-24. נבדק ב-2019-03-29.
  10. ^ Kinnon, Joy Bennett (ביולי 1998). "The Lion King". Ebony. pp. 121–124. ארכיון מ-7 בנובמבר 2021. נבדק ב-19 בינואר 2016. {{cite news}}: (עזרה)
  11. ^ Cheesman, Neil (28 ביוני 2014). "Interview with Heather Headley". LondonTheatre1. London Theatre One. ארכיון מ-22 בדצמבר 2015. נבדק ב-21 בדצמבר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  12. ^ Ouzounian, Richard (25 באפריל 2014). "Julie Taymor, queen of The Lion King". The Toronto Star. Toronto Star Newspapers Ltd. ארכיון מ-22 בדצמבר 2015. נבדק ב-21 בדצמבר 2015. {{cite web}}: (עזרה)