סאליי
סאליי (בלטינית: Salii) היה שמם של "הכוהנים המקפצים מרס שמם נגזר מהמילה saliō שפירושה "לקפוץ". הפולחן הובא לרומא לכאורה על ידי המלך נומה פומפיליוס שהיה מלכה האגדי השני של רומא.
רקע
[עריכת קוד מקור | עריכה]על פי המסורת הרומאית המלך נומה פומפיליוס שם לעצמו מטרה לשנות את החוקה הרומאית שעוצבה בכוח הזרוע, וכדי לעשות זאת הוא הבין שעליו לסיים את המלחמות ועל פי האגדה היה אחראי למספר רפורמות במנהגים בפולחן ובדת הרומאית.
- חלוקת לוח השנה הרומי ל-12 חודשים וקביעת ימי חול ומנוחה.
- הקמת חבר הכוהנות של הבתולות הוסטליות.
- הקמת חבר הכוהנים (פלאמנים) ליופיטר, מרס וקווירינוס.
- הקמת משרת הפונטיפקס מקסימוס (Pontifex Maximus).
- מינוי 12 הסאליי (Salii) שהיו אחראים לנשיאת 12 המגנים הקדושים ה"אנקיליה" (Ancilia). המגן הראשון לפי המסורת נשלח על ידי האל מארס (כסימן להעדפת האל את המלך הנוכחי) לגבעת הפאלאטיום ועליו היו חקוקות נבואות לגבי עתיד העיר. נומה שכפל את המגנים והביאם לתצוגה.
פולחן
[עריכת קוד מקור | עריכה]12 הכוהנים היו קבוצה של גברים צעירים ממעמד הפטריקים (בלטינית: patricii) קבוצה חברתית ששמה היה במקור לציון המעמד הגבוה ברומא העתיקה אך בתקופת האימפריה הרומית המאוחרת שימש המונח לתיאור תואר מיוחד, פטריקיוס (patricius), של בכיר בחצר המלכותית. הם היו לבושים כלוחמים מהתקופה הארכאית עם טוניקה רקומה, שריון קצר ומעיל עליון מסורתי בצבע אדום (paludamentum) הם נשאו חרב ולבשו קסדה מחודדת. הכהנים היו צריכים להיות אנשים ש2 ההורים שלהם עדיין בחיים והם נבחרו לתפקיד בהצבעה.
לאחריותם נמסרו 12 מגינים מברונזה שצורתם כמו הספרה 8. על פי המסורת מגן אחד נפל מהשמיים בעת שלטונו של נומה פומפיליוס ו-11 הועתקו על מנת להגן על זהותו של המגן המקורי, הנבואה המסורתית קבעה כי כל זמן שהמגן המקורי יישאר בידי הרומאים הם יהיו אדוני הארץ.
כל שנה בחודש מרץ הסאליי היו צועדים מסביב לרומא, ושרים מזמור "קרמן סאליאר" (Carmen Saliare) ובוא תיאור לירי של המיתוס על המלך נומה והמגן השמימי.
ההיסטוריון הרומאי אובידיוס בן המאה הראשונה לספירה מציין בספרו כי הטקס של הכהנים הקופצים מיושן וקשה להבנה. הטקסים הסתיימו במשתה מפואר.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- סאליי, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)