לדלג לתוכן

סביבון ענק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןסביבון ענק
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: רכיכות
מחלקה: חלזונות
תת־מחלקה: חלזונות עתיקים
סדרה: Archaeogastropoda
משפחה: סביבוניים
סוג: סביבון
מין: סביבון ענק
שם מדעי
Turbo marmoratus
לינאוס, 1758
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סביבון ענק (שם מדעי: Turbo marmoratus) הוא מין חילזון ימי בסוג סביבון. הוא הגדול שבמיני הסביבון, עם קונכייה בקוטר 15–18 סנטימטרים (5.9–7.1 אינץ'). הוא מכונה על כן Great Green Turban. חילזון זה נידוג באופן מסחרי בשל שכבת הדר העבה שבקונכייתו.

המאפיין הבולט בחילזון זה הוא גודלו. קוטר הקונכייה שלו נע בין 15 ל-18 ס"מ, והיא כבדה ועבה. צורתה היא כדורית בקירוב (כלומר: היחס בין הגובה לרוחב הוא בקירוב 1). צבעה כאשר החילזון בחיים הוא ירוק עם תבניות משוישות בצבעי לבן וחום. לקונכייה יש 6–7 פיתולים והאחרון שבהם, פיתול הגוף, הוא העבה והגדול מכולם. כל הפיתולים קמורים למעט החלק שליד פתח הקונכייה. הקונכייה מגובששת, בייחוד בפיתול הגוף. מתחת לשכבת הצבע והגבשושיות נמצאת שכבה עבה של דר ("אם הפנינה"). לחומר זה יש ערך מסחרי, ולכן הסביבון הענק נידוג ומגודל בשביל לקצור ממנו את הדר, ולהפיק ממנו כפתורים, חרוזים וקישוטים אחרים. פתח הקונכייה עגול וגדול וחלקו הפנימי מצופה בשכבה נוצצת של דר. כאשר החילזון חי, את פתח הקונכייה סוגר מכסה גירני (operculum) עבה.

הסביבון הענק חי בשוניות אלמוגים. הוא פעיל בלילה וניזון מאצות.

תפוצה ובית גידול

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסביבון הענק חי בשוניות אלמוגים טרופיות באוקיינוס ההודי, מטנזניה ומדגסקר שבמערבו ועד אינדונזיה ואיי הפיליפינים שבמזרחו. הוא נמצא גם במערב האוקיינוס השקט ובחוף הצפוני של קווינסלנד באוסטרליה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סביבון ענק בוויקישיתוף