סטפאנו סולימה
| לידה |
4 במאי 1966 (בן 59) רומא, איטליה |
|---|---|
| מדינה |
איטליה |
| סוגה מועדפת |
סרט פשע |
| תקופת פעילות |
מ-1991 |
| פרסים והוקרה | |
| פרופיל ב-IMDb | |
סטפאנו סולימה (באיטלקית: Stefano Sollima; נולד ב-4 במאי 1966) הוא במאי ותסריטאי איטלקי. ידוע בזכות סרטי הפשע הנוקבים שביים: "כל השוטרים הם נבלות (2012), "סובורה" (2015), "סיקאריו: הנקמה" (2018) וכן סדרות הטלוויזיה Romanzo criminale - La serie (2006–2008) ו"גומורה" (2014–2016).
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]סולימה נולד ברומא, איטליה, בנו של במאי סרטי הפולחן והתסריטאי האיטלקי סרג'יו סולימה.[1][2] הוא החל את הקריירה שלו כמפעיל מצלמות בעת דיווחים רבים מאזורי מלחמה בכמה רשתות טלוויזיה, כולל CNN, CBS ו-NBC.
קריירה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ב-1991 ערך את הופעת הבכורה שלו כבמאי עם הסרט הקצר "תודות" (Grazie), שהוצג בפסטיבל טורינו. סרטו הקצר "Sotto le unghie" מ-1993 נכנס ל"שבוע המבקרים הבינלאומי" של פסטיבל קאן באותה שנה.[3] ב-2003 כתב סולימה וביים את הסרט הקצר, השחור-לבן, "Zippo" - שהוצג בתחרות בפסטיבל ונציה 2003 ובפסטיבל הסרטים של סיטג'ס.[2]
סולימה החל לעבוד כבמאי טלוויזיה ב-1998, עם אופרת הסבון "Un posto al sole", לפני שהחל לביים פרקים של כמה סדרות טלוויזיה כמו: "לה סקוודרה" (2003-2007), "Ho sposato un calciatore" (2005) והסדרה "פשעים" (2006-2007). הוא עשה את הפריצה שלו ב-2008, בזכות סדרת הפשע המפורסמת של רשת Sky Cinema "רומן פשע: הסדרה", המבוססת על ספר מ-2002, בשם זהה, של השופט ג'יאנקרלו דה קטאלדו.[1][2] סולימה ביים את כל 22 פרקי הסדרה, שרצו במשך שתי עונות מ-2008 עד 2010, וזכו - בקטגוריית בימוי הטלוויזיה הטוב ביותר - בפרס פליאנו הבינלאומי ב-2009.[4]
ב-2012 ביים סולימה את סרט הביכורים שלו, הדרמה על האכזריות המשטרתית "ACAB - All Cops Are Bastards", שהייתה מועמדת בכמה קטגוריות בפרס דוד די דונטלו ובפרס נסטרו ד'ארג'נטו.[5] הסרט העניק לו גם זכייה בפרס מבקרי הקולנוע הרוסיים, כמו גם בפרס פדרציית מועדוני הסרטים של פסטיבל הסרטים הבינלאומי במוסקבה. מ-2014 שימש כבמאי ראשי בסדרת דרמת הפשע "גומורה", המבוססת על ספר לא-בדיוני מ-2006, באותו שם, של רוברטו סביאנו וכן על העיבוד הקולנועי שקדם שלו.[1][2] אחרי שביים פרקים שונים מהעונה הראשונה והשנייה של התוכנית, סולימה עזב את הסדרה ב-2016 בשל התנגשות עם לוח זמנים של פרויקטים עתידיים אחרים שלו.[6][7] לאחר מכן ביים את סרט הפשע "Suburra" (2015), בהפקה משותפת עם נטפליקס, שהביא לו מועמדות נוספת לפרס נסטרו ד'ארג'נטו - הפעם בקטגוריית הבמאי הטוב ביותר.[8] ב-2017 עיבד את הסרט (עבור נטפליקס) לסדרת טלוויזיה פריקוול בשם "Suburra: Blood on Rome", הסדרה המקורית הראשונה של נטפליקס באיטלקית.[9]
ב-2018 סולימה ביים לראשונה סרט באנגלית, כשביים את סרט הפעולה והמותחן "סיקאריו: הנקמה", ההמשך לסרט סיקאריו (2015), בכיכובם של בניסיו דל טורו וג'וש ברולין.[10][11][12] באותה שנה הוא החל לצלם את סדרת הטלוויזיה "ZeroZeroZero",[13] אותה הוא גם יצר, על סחר קוקאין עולמי מדרום אמריקה לאירופה,[14] בהתבסס על ספרו הלא-בדיוני של רוברטו סביאנו בעל אותו שם, מככבים בסדרה: דיין דיהן, גבריאל ביירן ואנדראה רייסבורו.[15] ב-2019 ביים את הסרט "ללא חרטה", בכיכובו של מייקל בי. ג'ורדן, המהווה עיבוד לרומן באותו שם מאת טום קלנסי.
פילמוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]קולנוע
[עריכת קוד מקור | עריכה]| שנה | סרט | במאי | תסריטאי | הערות |
|---|---|---|---|---|
| 1991 | תודות | כן | כן | סרט קצר |
| 1992 | Ipocrites | כן | כן | סרט קצר |
| 1993 | Sotto le unghie | כן | כן | סרט קצר |
| 2003 | Zippo | כן | כן | סרט קצר |
| 2012 | כל השוטרים הם נבלות | כן | סרט באורך מלא הראשון שביים | |
| 2015 | סובורה | כן | ||
| 2018 | אגדת היד האדומה | כן | סרטון לשיווק קמפרי | |
| סיקאריו: הנקמה | כן | |||
| 2021 | ללא חרטה | כן | ||
| 2023 | Enea | כן | ||
| TBA | Sugar Bandits | כן | גם מפיק |
טלוויזיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]| שנה | סדרה | במאי | תסריטאי | מפיק/מפיק בפועל | הערות |
|---|---|---|---|---|---|
| 1999 | Un posto al sole | כן | |||
| 2003–2007 | La squadra | כן | 7 פרקים | ||
| 2005 | "Ho sposato un calciatore | כן | 4 פרקים | ||
| 2006–2007 | פשעים | כן | 3 פרקים | ||
| 2008–2010 | רומן פשע: הסדרה | כן | 22 פרקים | ||
| 2009 | מלריה | כן | סרט טלוויזיה | ||
| 2014–2016 | גומורה | כן | 10 פרקים | ||
| 2020 | זירו זירו זירו | כן | כן | 8 פרקים, גם יוצר הסדרה[16] | |
| 2025 | כל השוטרים הם נבלות: הסדרה | כן | 6 פרקים |
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]
סטפאנו סולימה, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
סטפאנו סולימה, באתר AllMovie (באנגלית)
סטפאנו סולימה, במסד הנתונים הקולנועיים KinoPoisk (ברוסית)
סטפאנו סולימה, באתר MusicBrainz (באנגלית)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- 1 2 3 Andrea Di Quarto (17 ביוני 2015). "Gomorra 2, parla il regista Stefano Sollima" [Gomorrah Director Stefano Sollima On Season 2]. TV Sorrisi e Canzoni (באיטלקית). אורכב מ-המקור ב-2015-07-01.
{{cite news}}: (עזרה) - 1 2 3 4 Secchi Frau, Fabio. "Stefano Sollima". Mymovies.it (באיטלקית).
{{cite news}}: (עזרה) - ↑ "32e Selecion de la Semaine de la Critique - 1993". archives.semainedelacritique.com.
{{cite web}}: (עזרה) - ↑ "Vincitori Premi internazionali Flaiano 2009". Premi internazionali Flaiano (באיטלקית).
{{cite web}}: (עזרה) - ↑ Alberto del Giudice (13 באפריל 2012). "David di Donatello 2012, Giordana, Moretti e Sorrentino i favoriti". GQ (באיטלקית). אורכב מ-המקור ב-2015-02-07.
{{cite news}}: (עזרה) - ↑ Silvia Fumarola (12 במאי 2015). "Ritorno a Gomorra, sul set della seconda serie: è il momento delle signore della camorra". La Repubblica (באיטלקית).
{{cite news}}: (עזרה) - ↑ Jacob Stolworthy (14 ביוני 2016). "Stefano Sollima interview: Sicario 'sequel' Soldado will be a different journey in the same world'". The Independent.
{{cite news}}: (עזרה) - ↑ "Sorpresa David: pieno di nomination Jeeg Robot e Non essere cattivo". La Repubblica (באיטלקית).
- ↑ "Suburra, la nuova serie tv arriva il 6 ottobre - Wired". Wired (באיטלקית). 2017-07-13.
- ↑ Jacob Stolworthy (14 ביוני 2016). "Stefano Sollima interview: Sicario 'sequel' Soldado will be a different journey in the same world'". The Independent.
{{cite news}}: (עזרה) - ↑ Chitwood, Adam; Radish, Christina (26 בנובמבר 2016). "'Sicario' Sequel 'Soldado' Story Details Teased by Jeffery Donovan". Collider.com.
{{cite web}}: (עזרה) - ↑ "Sony Dates 'Silver And Black', 'Sicario 2'; Moves 'Holmes And Watson', 'Bad Boys 3' Unset & More". Deadline Hollywood. 11 באוגוסט 2017.
{{cite web}}: (עזרה) - ↑ Silvia Fumarola (20 באפריל 2018). "ZeroZeroZero, per Sollima primo ciak in Messico" [ZeroZeroZero, Sollima starts filming in Mexico]. La Repubblica (באיטלקית).
{{cite news}}: (עזרה) - ↑ Nick Vivarelli (9 באוקטובר 2017). "Cocaine Trafficking Show 'ZeroZeroZero' Goes Into Production With 'Gomorrah' Director (EXCLUSIVE)". Variety.
{{cite news}}: (עזרה) - ↑ Stewart Clarke (20 באפריל 2018). "Gabriel Byrne, Andrea Riseborough, Amazon Board Cocaine Drama 'ZeroZeroZero'". Variety.
{{cite news}}: (עזרה) - ↑ Silvia Fumarola (20 באפריל 2018). "ZeroZeroZero, per Sollima primo ciak in Messico" [ZeroZeroZero, Sollima starts filming in Mexico]. La Repubblica (באיטלקית).
{{cite news}}: (עזרה)
| סטפאנו סולימה | ||
|---|---|---|
| סרטים | כל השוטרים הם נבלות (2012) • סובורה (2015) • סיקאריו: הנקמה (2018) • ללא חרטה (2020) | |
| סדרות | רומן פשע: הסדרה (2008–2010) • גומורה (2016–2014) • זירו זירו זירו (2020) | |
| שותפים | במאים: רוברטו סביאנו • משחק: פיירפרנצ'סקו פבינו | |