סעודת משיח
סעודת משיח היא סעודה שמקיימים בחסידות חב"ד לקראת צאת היום האחרון של חג הפסח (שביעי של פסח בישראל; יום טוב שני של גלויות בחו"ל). בחסידות ברסלב ובכמה חצרות חסידיות אחרות נוהגים לקיים בעת זו סעודה לציון הצלתו של הבעל שם טוב ביום זה, לפי המסורת שם, וקוראים לה סעודת הבעל שם טוב.
רבי יוסף יצחק שניאורסון, השישי לשושלת חב"ד, מביא בשם אביו שהבעל שם טוב קרא כך לסעודה משום שביום זה מתגלה הארת המשיח[1].
מנהגי הסעודה
[עריכת קוד מקור | עריכה]למנהג חב"ד שותים בסעודה זו ארבע כוסות של יין, כמו בליל הסדר[2], על פי תקנת האדמו"ר רבי שלום דובער שניאורסון משנת תרס"ו. לפי רבי מנחם מנדל שניאורסון[3] בעת שתיית הכוסות יש לכוון כי שתייתם קשורה עם הגאולה העתידה. חסידי חב"ד נוהגים ללכת בשביעי של פסח (בחוץ לארץ: באחרון של פסח) לבתי כנסיות שונים על מנת לערוך את הסעודה ביחד עם מתפללי בית הכנסת.
סעודות באותו זמן בחוגים אחרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בחלק מהחוגים מתקיימת באותו זמן סעודה בשמות אחרים. חלק מהאדמו"רים מקיימים לאחר תפילת מנחה את טיש נעילת החג (או לווית החג). בחסידות לעלוב נוהג האדמו"ר להאריך בסעודה עד שעה מאוחרת ביותר, ובסיומה מחלק "מצה לשמירה" לכל החסידים[דרוש מקור].
יש נוהגים לזמר בסעודה שירים מההגדה ומנהג סטוטשין לשיר את הפיוט "כי לו נאה כתר מלוכה"[4]. בחסידויות ברסלב, וילדניק ועוד סיפרו בסעודה את סיפור הצלתו של הבעל שם טוב ביום זה מטביעה בים בשעה שהיה בדרכו לארץ ישראל[5].
הגאון מווילנה נהג לקיים סעודה באותו זמן, כמובא בספר "מעשה רב" שנדפס בתקצ"ב (1832): ”וביום טוב אחרון היה אוכל סעודה שלישית, אף על פי שלא היה אוכל שלש סעודות בשאר יו"ט, מפני חביבת מצוות אכילת מצה שזמנה הולך לו”[6][7]. הדברים מבוססים על שיטתו שישנה מצווה (למרות שאינה חובה) לאכול מצה בכל ימי הפסח, כעין מצוות ישיבה בסוכה בכל ימי חג הסוכות.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מנהג ישראל תורה, עמ' שלד
- נטעי גבריאל הלכות פסח חלק ג', עמ' קכז
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- כך החלה "סעודת משיח" סקירה על היסטורית המנהג בחב"ד, שבועון בית משיח גיליון 550
- מהי סעודת משיח? באתר בית חב"ד
- הרב שמעון ויצנהדלר, סעודת הבעל שם טוב וסעודת משיח, 'פנסאים' גיליון 13, ניסן תשע"ז, עמ' 12–21
- סעודת משיח וסיפור נסיעת הבעל שם טוב לארץ ישראל, באתר ציון רבי נחמן מברסלב.
- מידע על סעודת משיח בקטלוג הספרייה הלאומית
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ יהושע מונדשיין, סעודת משיח, אוצר מנהגי חב"ד, ס' כב, לפי ספר השיחות של הריי"צ מתרצ"ז; גבריאל ציננער, נטעי גבריאל, חלק ג', עמוד קכז; 'סעודת משיח' באחרון של פסח, אתר צעירי חב"ד.
- ^ יהושע מונדשיין, סעודת משיח, ס' כו אוצר מנהגי חב"ד
- ^ ראו מאמר דיבור המתחיל והחרים, אחרון של פסח תשמ"ט
- ^ גבריאל ציננער, נטעי גבריאל, חלק ג', עמוד קכט
- ^ נסיעת הבעש"ט, אתר "שער ברסלב". ראו גם: שלמה יוסף זוין, סיפורי חסידים - למועדים, פסח.
- ^ יששכר בער ב"ר תנחום, מעשה רב, זולקווא, תקס"ח, סימן קפג, באתר היברובוקס
- ^ יששכר בער ב"ר תנחום, מעשה רב, ווילנא, תרמ"ט, דף כ', סעיף קפה, באתר היברובוקס