לדלג לתוכן

עגלון (קבוצת כוכבים)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
עגלון
Auriga

מפת קבוצת הכוכבים עגלון
סמליות מרכבה
עלייה ישרה 6 שעות
נטייה °‏+40
שטח נראה 657 מעלות מרובעות
דירוג שטח נראה במקום ה־21
מספר כוכבים בבהירות נראית < 3 5
הכוכב הבהיר ביותר קאפלה (α בעגלון)
בהירות נראית הכוכב הבהיר 0.1
מטר מטאורים
מערכות כוכבים גובלות
נראית בין קוי הרוחב °‏90 ו־°‏40-
מומלץ לצפות בשעה 21:00 במהלך חודש פברואר

עגלון היא קבוצת כוכבים החוצה את שביל החלב בחציה הצפוני של כיפת השמים. היא אחת מ-48 קבוצות הכוכבים של תלמי וגם אחת מ-88 קבוצות הכוכבים המודרניות. הכוכב γ בעגלון הוא גם הכוכב β בשור.

כוכבים מעניינים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

α בעגלון (קאפלה) הוא כוכב כפול במרחק 42 שנות אור המורכב מזוג ענקים צהובים המקיפים זה את זה במרחק של פחות מיחידה אסטרונומית. בהירות נראיתם המשותפת היא מדרגה 0.1 מה שהופך את α בעגלון לכוכב השישי בבהירותו בשמים. המערכת כוללת כוכב כפול נוסף המורכב מזוג ננסים אדומים במרחק של כעשירית שנת אור מזוג הענקים.

β בעגלון (מנקלינן) אף הוא כוכב כפול במרחק 85 שנות אור ומשתנה לוקה המורכב מזוג כוכבים לבנים צמודים בבהירות כוללת מדרגה 1.9, המקיפים זה את זה מדי ארבעה ימים. כל יומיים, חולף אחד הכוכבים על־פני השני (מנקודת המבט של כדור־הארץ) וכתוצאה מכך הבהירות הכוללת נחלשת מעט. המערכת כוללת ננס אדום נוסף במרחק של כ-330 יחידות אסטרונומיות מהזוג הבהיר.

θ בעגלון הוא כוכב כפול נוסף המורכב מכוכב בהיר עם בהירות מדרגה 2.6 ובן זוג חלש יותר עם בהירות מדרגה 7. זהו הכוכב השלישי בבהירותו בקבוצה.

ε בעגלון (אלמאז) הוא כוכב כפול ומשתנה לוקה נוסף במרחק כ-2,000 שנות אור עם זמן מחזור ארוך מאוד - 27 שנים. הכוכב הבהיר בזוג הוא על-ענק לבן עם בהירות נראית מדרגה 3. אחת ל-27 שנים, חולף על פניו הכוכב השני (שאינו ניתן לצפייה) והבהירות יורדת לדרגה 3.8 למשך כשנה וחצי. המעבר האחרון אירע בשנת 2010, והבא אחריו יהיה בשנת 2037.

גרמי שמיים מעניינים נוספים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

M37, M36 ו-M38 הם שלושה צבירי כוכבים פתוחים הניתנים לצפייה במשקפת ומכילים עשרות כוכבים.

בשנת 2008 בקבוצת כוכבים זו התגלה כוכב לכת חוץ-שמשי אלף.

כבר בתקופות עתיקות זוהתה הקבוצה כמרכבה עם עגלון. עם זאת, הקבוצה זוהתה גם כרועה הנושא על כתפו עז (α בעגלון) ואתו הולכים שלושה גדיים (ε ,ζ ,η בעגלון).

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עגלון בוויקישיתוף