עיטורי הצבא הרומי
מראה
ערך מחפש מקורות
| ||
ערך מחפש מקורות | |
עיטורי הצבא הרומי (בלטינית: Dona Militaria) היו מספר עיטורים שהוענקו לחיילי הצבא הרומי שהצטיינו בשדה הקרב בתקופת הרפובליקה הרומית והאימפריה הרומית.
כתרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הכתרים היו מערכת העיטורים הגבוהה ביותר של הצבא הרומי והוענקו לחיילים שביצעו פעולות יוצאות דופן בחשיבותן בשדה הקרב.
- כתר המצור (לטינית: Corona Obsidionalis) היה העיטור הגבוה ביותר שחייל רומי יכול היה לקבל. הכתר היה עשוי מחומרים שנלקחו משדה הקרב כגון דשא, פרחים או עלים. מהבודדים שזכו בכתר זה מוכרים פאביוס מאקסימוס, לאחר סילוק חניבעל מאיטליה, לוקיוס קורנליוס סולה בקרב נולה, קווינטוס סרטוריוס, פובליוס קורנליוס סקיפיו איימיליאנוס ואוגוסטוס קיסר.
- כתר המצור הוענק רק למפקדי צבא שבשעת מצור שברו את המצור על צבאם ובכך הצילו אותו מהשמדה.
- הכתר האזרחי (לטינית: Corona Civica) היה העיטור השני בחשיבותו בצבא הרומי. הכתר הוענק לחייל שהציל את חייו של חייל אחר בשדה הקרב. בין המפורסמים שזכו בעיטור ניתן למנות את יוליוס קיסר. כמו כן, אוגוסטוס קיסר זכה גם בעיטור זה (בנוסף לכתר המצור).
- לאחר הרפורמות החוקתיות של לוקיוס קורנליוס סולה, חייל שזכה בכתר היה זכאי להיכנס לסנאט, ועל כל הסנאטורים היה לקום לכבודו. החייל המעוטר היה חייב לענוד את הכתר בכינוס ציבורי וחלה חובה להריע לו, אפילו על ידי בכירים ממנו. כמו כן, המעוטר, אביו וסבו היו פטורים מקיום חובותיהם האזרחיות.
- הכתר היה עשוי מעלי אלון.
- הכתר הימי (לטינית: Corona Navalis) היה עיטור שהוענק למלח הראשון שעלה על ספינת אויב ולמפקדי הצי הרומי על השמדת צי האויב. האדם הראשון שהכתר הוענק לו היה מרקוס ויפסניוס אגריפה בזכות ניצחונו על ציו של סקסטוס פומפיוס.
- הכתר היה עשוי מזהב.
- כתר החומה (לטינית: Corona Muralis) היה עיטור שהוענק לחייל הרומי הראשון שטיפס על חומה של עיר נצורה והניף את הנס הרומי. בגלל יוקרתו הרבה הכתר הוענק רק אחרי חקירה שאימתה את נכונות הטענות של המועמד.
- הכתר היה עשוי מזהב ועוצב בצורת צריחים.
- כתר הזהב (לטינית: Corona Aurea) היה עיטור שהוענק לחייל רומי שהרג אויב בשדה הקרב ושמר על עמדתו במהלך הקרב.
- הכתר היה עשוי מזהב.
- כתר האומץ (לטינית: Corona Vallaris) היה עיטור שהוענק לחייל רומי שהיה הראשון להיכנס למחנה האויב.
- הכתר היה עשוי מזהב.
- כתר הניצחון (לטינית: Corona Triumphalis) היה עיטור שהוענק למפקדי צבא רומים בזמן עריכת טריומף.
- במהלך המצעד נענד כתר עשוי מעלים, אולם הייתה קיימת לכתר גם גרסה מזהב משובץ ביהלומים. לא היה נהוג לענוד את הגרסה מזהב.
- כתר התשואה (לטינית: Corona Ovalis) היה עיטור שהוענק למפקדי הצבא הרומי שהשיגו ניצחון במלחמה שלא הוכרזה, כנגד אויב נחות או כנגד אויב שנחשב על פי חוקי המלחמה לפושע (לדוגמה שודדי ים), כאשר שהניצחון הושג בקלות ובלי שפיכות דמים רבה.
- הכתר היה עשוי מעלי הדס.
אותות
[עריכת קוד מקור | עריכה]האותות היו עיטורים בעלי חשיבות משנית מהכתרים, הם הוענקו לחיילים מצטיינים על ידי מפקדיהם בסיום הקרבות.
- פאלרה (לטינית: Phalera) היה עיטור בצורת דיסק העשוי מזהב, כסף או ברונזה שנלבש על המדים, על העיטור בדרך כלל היו מוטבעות פניו של הקיסר או אישיות חשובה אחרת.
- הסטה פורה (לטינית: Hasta Pura) היה עיטור בצורת חנית מזהב, ללא חוד הברזל (ומכאן שמה בלטינית, "חנית טהורה", כלומר ללא ברזל).
- טורקווס (לטינית: Torques) היה עיטור בצורת שרשרת מזהב.
- גביע שהוענק לחייל שהרג אויב שלא במסגרת שדה הקרב.