עיצוב אינטראקציה
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
| ||
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים. | |
עיצוב אינטראקציה (באנגלית: Interaction design) הוא תחום עיסוק וידע שעוסק בעיצוב הקשר בין אנשים למוצרים טכנולוגיים. וביצירת קשר בעל משמעות בין אנשים לבין המוצרים והשירותים שהם משתמשים בהם.[1] באופן רחב יותר, עיצוב אינטראקציה הוא תחום העוסק בעיצוב של מפגש או דיאלוג, בין אדם לבין מערכת. עיצוב אינטראקציה מגדיר את התנהגות החפץ או המערכת, לאורך ציר הזמן וביחס להתנהגות המשתמשים.
יש המכנים את התחום עיצוב אינטראקטיבי - אולם כינוי זה אינו מדויק, שכן ב"עיצוב אינטראקציה" מושא העיצוב הוא האינטראקציה, כשם שבעיצוב מוצר מושא העיצוב הוא המוצר.
עיצוב אינטראקציה מניב מוצרים ושירותים אשר נוצרו מתוך מחשבה על אופן השימוש בהם, ועוצבו עם דגש על התנהגות ותצורה שתשרת את המשתמש, תוך התייחסות לערכים מגוונים: בנוסף לשימושיות, ערכים כמו משחקיות, ערך רגשי ומוחשיות, להם יש תפקיד מרכזי בעיצוב אינטראקציה.
עיצוב אינטראקציה דורש לרוב שילוב של ידע וכלים מכמה דיסציפלינות: עיצוב חזותי, עיצוב מוצר, פסיכולוגיה, אתנוגרפיה, אלקטרוניקה ומדעי המחשב. כך שייתכן שמעצבים אינטראקטיביים יהיו שילוב של כמה בעלי מקצוע ייעודיים הפועלים יחד לבניה של מערכת הנשענת על כל הדיסציפלינות הנ“ל.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]השם עיצוב אינטראקציה נטבע על ידי ביל ורפלנק וביל מוגרידג' באמצע שנות השמונים. מוגרידג' עיצב מחשב נייד במסגרת חברת IDEO. הוא מתאר את הרגע שקיבל לידיו את המחשב שעיצב, הדליק אותו, ושקע לתוך החוויה הדיגיטלית. הוא הבין שהעיצוב אינו נגמר במוצר הפיזי וטבע את הביטוי[2].
ב-1994 נפתחה תוכנית הלימודים הראשונה שהוגדרה בשם זה באוניברסיטת קרנגי מלון. ב-2001 הקימה גיליאן קרמפטון סמית את בית הספר הראשון שהוקדש לתחום זה - Interaction Design Institute Ivrea באיטליה.
תחומים דומים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- עיצוב חוויית משתמש (User Experience Design) - ביטוי שנפוץ בתעשייה וקשור לעיצוב אינטראקציה, אך מדגיש היבטים של שימושיות וממוקד על פי רוב בממשקי מחשב.
- עיצוב תעשייתי - שם דגש על עיצוב הצורה, החומר והשימוש במוצרים. עיצוב אינטראקציה מדגיש את ההיבט האינטראקטיבי של השימוש והתחומים משלימים זה את זה.
- עיצוב ממשקים (User Interface Design) - שם דגש על עיצוב של ממשקי משתמש בתוכנות ובאפליקציות. ניתן לראות את ממשיק המחשב כתת-תחום של עיצוב אינטראקציה.
- אינטראקציית אדם-מחשב (Human Computer Interaction) - תחום אקדמי שעוסק בחקר צורות אינטראקציה שונות. ישנן מספר תוכניות לימוד וכנסים בנושא.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ יונית רושו, 5 עקרונות לעיצוב אינטראקטיווי טוב, באתר הארץ, 9 בספטמבר 2012
- ^ Bill Moggridge., Designing Interactions, www.designinginteractions.com