לדלג לתוכן

פולקסונומיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

פולקסונומיה (Folksonomy) היא שיטה שיתופית לתיוג וסיווג של מידע. התיוג פירושו ציון מילות מפתח, המפנות את הקורא לנושאים המרכזיים במידע עליו מדובר. התיוג מתבצע בסביבות חברתיות (אשר בדרך כלל פתוחות לאחרים). פולקסונומיה היא סיווג (שיוך לקבוצות) הנוצר מפעולת התיוג.

הוגי השיטה קיוו כי ניתן יהיה להשתמש בתגיות אלו כדי לשפר משמעותית אחזור מידע מאתרי אינטרנט, כלומר, מציאת מידע שהוא יותר רלוונטי לשואל. הפולקסונומיה מאפשרת שיוך אסוציאטיבי של תוכן ובכך עשויה לסייע בהבנת הקשרים וההקשרים הנובעים ממנו. סיווגי פולקסונומיה מעניקים משמעות תרבותית או סביבתית שעשויה להיות שונה מן המשמעות המקורית אליה התכוונו או עליה חשבו יוצרי התוכן.

בעידן האינטרנט, חלו שינויים רבים בשימוש הישיר בטקסונומיה וכך פולקסונומיה הוצעה על ידי תומאס ונדר ואל, כשיפור של המושג טקסונומיה. המילה פולקסונומיה מורכבת מצירוף של Folk, שמשמעותה "עממי" ו- Taxonomy – תורת המיון - שמקורה ביוונית. פולקסונומיה היא אוסף של מילות תואר אשר משייכים אותם לנושא מסוים בהקשרים מסוימים אשר הוצעו על ידי משתמשים ולא על ידי בעלי התוכן.

אתרי התגיות מאגדים קבוצות משתמשים ומאפשרים שמירת פריטי מידע, שלעיתים אינם אלא קישורים לאתרים, לפי משתמש או קבוצת משתמשים. למשתמש נתונה הבחירה אם לשתף את המידע שברשותו (תכנים שונים, למשל אתרי אינטרנט). כמו כן, ניתן לחפש תגיות באוספים של משתמש מסוים או של קבוצה, וכך להתחבר אל הקהילה ואל מה שמעסיק אותה באותו זמן. הקהילה היא קבוצת אנשים, היוצרת מארג קשרים, ואשר במקום להיפגש פנים אל פנים נפגשת באופן וירטואלי בזירות כמו אתרי אינטרנט, פורומים או מקום קיברנטי אחר דרך רשת האינטרנט.

האתר מנהל רשימת אתרים או קבצים שונים, מאפשר שיתופם על פי תגיות על ידי משתמש ומציג לו תחומי עניין זהים - פריטים חדשים שאינו מכיר, על סמך תגיות זהות או דומות במאגרו.

ניתן לחשב את תדירות השימוש בתגיות ולהציגן כך שגודל הגופן בו הן מוצגות תואם את תדירות הופעתן ואת הפופולריות שלהן בקרב המשתמשים. השיטה נקראת ענן תגיות (Tag clouds). בדיקת תדירות הופעה מתבצעת על ידי נוסחה העושה שימוש בהתפלגות Zipf, חוק המתאר את השכיחות בהופעתם של מקרים שונים.

אתרים המשתמשים בפולקסנומיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחת האפליקציות הראשונות והגדולות לתיוג באינטרנט פעלה במסגרת אתר del.icio.us, אשר משמש כמערכת לתיוג אתרים ודפי אינטרנט באופן פרטי או שיתופי באינטרנט. מערכת זו הובילה לפיתוח ה-Social Bookmarking, שיטה המאפשרת למשתמשי האינטרנט לאחסן, לארגן, לחפש ולנהל את הסימניות של דפי האינטרנט בעזרת מידע על המידע (metadata). הבסיס לכך הוא בדרך כלל תגים שהוצעו על ידי משתמשים, בין בלתי תלויים או משתפי פעולה, עבור אתר אינטרנט מסוים או עמוד בו.

במרוצת הזמן התפשטה תופעת התיוג על ידי משתמשים למאות אתרים נוספים. למשל:

  • פליקר Flicker- השירות מאפשר לגולשיו לשתף את האחרים בצילומים הדיגיטליים שלהם ולקבל עליהם ביקורות משאר המשתמשים. התמונות אותן מעלים הגולשים, ממוינות לפי תגיות וניתן לקשר את התמונות לקבוצות (מעין קהילות) בעלי נושאים שונים. האתר זוכה להצלחה רבה בקרב גולשים מהעולם ומישראל.
  • יוטיוב YouTube – האתר מאפשר למשתמשים להעלות, לראות ולשתף קטעי וידאו. באתר זה, נעשה שימוש בתיוג הקטעים.
  • תיוג בעיתונות, למשל באתר האינטרנט של עיתון הארץ, הכתבות מתויגות במילות מפתח.

שימוש בפולקסונומיה נפוץ ביותר לתיוג תוכן שאינו טקסט, כגון תמונות, סרטים ופסי קול. למשל תיוג תמונות באתר פליקר או תיוג קטעי וידאו באתר יוטיוב.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Abel, F. 2008. The benefit of additional semantics in folksonomy systems. In Proceeding of the 2nd PhD Workshop on information and Knowledge Management (Napa Valley, California, USA, October 30 - 30, 2008). PIKM '08. ACM, New York, NY, 49-56.
  • Khan, S., & Nauman, M. 2007. Using Personalized Web Search for Enhancing Common Sense and Folksonomy. In Proceedings of the IEEE/WIC/ACM International Conference on Web Intelligence (Silicon Valley, USA, November 02 - 05, 2007). IEEE Computer Society, Washington, DC, 423-426.
  • Sastry, N. 2007. Folksonomy-based Reasoning in Opportunistic Networks. In proceedings of the 2007 ACM CoNEXT conference (New York, New York, USA, December 10 – 13, 2007). ACM, New York, NY, Article No. 49.
  • Shengliang, X., Bao, S., Fei, B., Su, Z., & Yu, Y. 2008. Exploring Folksonomy for Personalized Search. In Proceedings of the 31st annual international ACM SIGIR conference on Research and development in information retrieval (Singapore, Singapore, July 20 – 28, 2008)
  • Vanderlei, T. A., Durão, F. A., Martins, A. C., Garcia, V. C., Almeida, E. S., & de L. Meira, S. R. (2007). A Cooperative Classification Mechanism for Search and. In Proceedings of the 2007 ACM symposium on Applied computing (Seoul, Korea, March 11 – 15, 2007).

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]