פורטל:מלחמת העולם השנייה/ערך נבחר/27

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

ניסוי טריניטיאנגלית: Trinity test) היה הניסוי הגרעיני הראשון. הוא נערך על ידי הצבא האמריקני ב-16 ביולי 1945 בניו מקסיקו שבארצות הברית, במטרה לבחון את יעילות הפצצה הגרעינית, בטרם ייעשה בה שימוש צבאי במלחמת העולם השנייה. עוצמת הפיצוץ בניסוי, שהיה הפיצוץ הגרעיני הראשון בהיסטוריה, הייתה שקולה לכ-21 קילוטון TNT.

ניסוי טריניטי היה שיאה של תוכנית מנהטן, התוכנית האמריקנית הסודית לפיתוח נשק גרעיני, אשר במסגרתה פותחו שני סוגים של פצצות גרעיניות, פצצת אורניום המבוססת על "מנגנון ירי", ופצצת פלוטוניום המבוססת על "מנגנון קריסה". אי-הוודאות לגבי יעילותו של מנגנון הקריסה, המורכב והעדין מביניהם, ועודף הפלוטוניום שהיה בידי צבא ארצות הברית, הביאו להחלטה לבחון דווקא מנגנון זה בניסוי. הפצצה בניסוי טריניטי, אשר זכתה לכינוי "גאדג'ט" (Gadget), הייתה אם כן מהסוג השני: מבוססת על פלוטוניום ובעלת מנגנון קריסה.

הצלחת הניסוי סללה את הדרך להטלת שתי הפצצות הגרעיניות על יפן שבועות ספורים לאחר מכן. השנייה שבהן – "איש שמן" שהוטלה על נגסאקי – הייתה העתק מדויק של "גאדג'ט". הטלת הפצצות הובילה לסיום מלחמת העולם השנייה, וסימנה את תחילת עידן הגרעין.