פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/גלריה
1
יהדות האי ג'רבה, שלחופי דרום תוניסיה, נחשבת לאחת מן הקהילות היהודיות העתיקות בעולם, ויש המייחסים אותה לתקופת בית ראשון. על פי המסורת, ראשוני היהודים הגיעו לאי עוד בימיו של שלמה המלך, וכן לאחר חורבן בית ראשון, כשהם נושאים עמם את אחת מדלתות בית המקדש.
באופן מסורתי יהודי האי ג'רבה התחלקו בין שני כפרים מרכזיים בשני צידי האי. אף על פי שהקהילה לא גדולה - היא מעולם לא כללה יותר מ-700 חברים - היא אחת מהקהילות היהודיות הידועות והדומננטיות ביותר בצפון אפריקה, וזאת בשל תוחלת החיים יוצאת הדופן שאיפיינה את תושביה, העלייה לרגל השנתית אל בית הכנסת אלגריבה והמסורות האותנטיות שנשמרו בה. עם זאת, הקהילה החלה להתדרדר במהלך המאות ה-18, ה-19 וה-20 בעקבות עזיבת חבריה והתנכלויות מצד התושבים הערבים. כיום הקהילה מצומצמת ביותר אך קיימת והיא מהגדולות בתוניסיה.
לערך המלא2
3
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/34
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/45
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/56
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/67
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/78
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/89
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/910
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/1011
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/1112
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/1213
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/1314
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/1415
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/1516
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/1617
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/1718
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/1819
פורטל:תוניסיה/ערך נבחר/1920
שרידי העיר קרתגו, או בשפה הפיניקית קרת החדשה, שוכנים לחופו של הים התיכון בשטח העירוני הבנוי של העיר תוניס, בירת תוניסיה. אתרי העיר מהתקופה הפונית לא השתמרו בצורה טובה, בין היתר בשל ההרס הרומי השיטתי לאחר המלחמה הפונית השלישית, אך ממצאים רבים יותר נשתמרו מתקופת היישוב הרומי, אשר המשיך והתקיים גם לאחר שהרומאים נדחקו מצפון אפריקה. בשל חשיבותו ההיסטורית והתרבותית מוכרז המקום כאתר מורשת עולמית מאז שנת 1979.
מקובל שהעיר נוסדה על ידי הפיניקים במאה ה-9 לפנה"ס על חצי אי קטן לחופיו הדרומיים של מצר סיציליה המפריד בין אגנו המזרחי ואגנו המערבי של הים התיכון. העיר הוקפה בחומה באורך של 37 ק"מ, שבוצרה וחוזקה בעיקר לאורך קטע בן חמישה קילומטרים בצידה המערבי הפונה אל מצר היבשה, והגיעה לשיאה החל במאה ה-5 לפנה"ס. היא נחרבה עד היסוד בשנת 146 לפנה"ס על ידי הרומאים, שמאוחר יותר הקימו באתר עיר משגשגת משלהם. סופה המוחלט של קרתגו בא לה מידי הערבים בסוף המאה ה-7, והיא נבלעה על ידי המטרופולין של תוניס הסמוכה במהלך המאה ה-20.
לערך המלא