לדלג לתוכן

פזיל איסקנדר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
פזיל איסקנדר
Фазиль Искандер
צילום בקרמלין ב-2010
צילום בקרמלין ב-2010
לידה 6 במרץ 1929
סוחומי עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 31 ביולי 2016 (בגיל 87)
פרדלקינו, רוסיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה בית הקברות נובודוויצ'יה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ברית המועצות עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה ספר זיכרונות, מסה, אפוריזם, משל, פרוזה, סאטירה, philosophical fable עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות היצירה רוסית עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה מכון גורקי לספרות עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת פעילות מ-1957 עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
faziliskander.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פזיל אבדולוביץ' איסקנדררוסית:Фазиль Абдулович Искандер, באבחזית:Фазиль Абдул-иԥа Искандер פזיל אבדול-איפׇּה איסקנדר, ‏ 6 במרץ 1929 - 31 ביולי 2016) היה סופר ומשורר רוסי וסובייטי ממוצא אבחזי. אביו, שהיה ממוצא פרסי גורש מברית המועצות לאיראן ב-1938 והסופר גדל בקרב המשפחה האבחזית של אמו. בשנות ה-1980 כאחת הדמויות האבחזיות המפורסמות הסתיייג ממאבקם של הבדלנים האבחזים ומתח בקורת על הסכסוך בין הקהילות הגאורגית ואבחזית מתוך חשש שאבחזיה תהפוך למין נגורנו קרבך שנייה. הרומן הפיקרסקי "סנדרו מצ'גם" תיאר את החיים בכפר אבחזי במרגלות הרי קודורי במחוז אוצ'מצ'ירה בין התחלת המאה ה-20 ועד שנות ה-1970. על בסיס חלק מהספר, שתואר לפעמים, בניגדו לדעת המחבר כדוגמה של ריאליזם מאגי , הופק ב-1989 הסרט "משתה בלשצר או לילה עם סטלין". איסקנדר זכה ב-1989 בפרס המדינה של ברית המועצות, ב-1993 בפרס פושקין, ב-1994 בפרס המדינה של הפדרציה הרוסית וב-1999 בפרס הרוסי "טריומף" . ספריו תורגמו לעשרות שפות זרות.

קורות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ילדות וצעירות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פזיל איסקנדר נולד ב-1929 בעיר הנמל הקוסמופוליטית סוחומי, בירת אבחזיה, אז חלק מגאורגיה הסובייטית, כחלק מברית המועצות. אביו "אבדול איברהימוביץ' איסקנדר" היה ממוצא פרסי ואמו, לילי חסנובנה הייתה אבחזית. [1] [2]. סבו של הסופר מצד האב, אברהים אסקנדר, נולד באיראן והתיישב בסוחומי בעשורים האחרונים של המאה ה-19. הוא בא ממשפחה מוסלמית מבוססת והקים באבחזיה מפעל מוצלח ללבנים. הוא בנה ב-1903 בית משפחתי המתואר תכופות בספרי נכדו. אברהים נשא לאישה אבחזית בשם חמסדה אגרבה. אבי הסופר, אבדול, היה בנו הבכור. אחרי המהפכות הרוסיות המשפחה איבדה את המפעל המשפחתי. אבדול איסקנדר עבד כפקיד אצל מעבידים שונים ולא קיבל אזרחות סובייטית. הוא התחתן עם ללי חסנובנה מישליה, מן היישוב ג'גרדה שבצ'גם. היא לא ידעה קרוא וכתוב ועבדה כמוכרת. מנישואיהם נולדו 3 ילדים:הבן הבכור פירידון, הבת גולי והבן הצעיר, פזיל (במסמכים נרשם שמו כ"פזילביי"). בתעודותיו נרשם זמן רב מוצאו כפרסי והוא הוחלף ב"אבחזי" מאוחר יותר. ב-1938 האב אבדול בתור אזרח זר פוטר מעבודתו וגורשעל ידי השלטון הסובייטי לאיראן. שם עבד כנראה במסילות ברזל ובכמה הזדמנויות שלח חבילות למשפחה בסוחומי. ידוע שנפטר באיראן ב-1956. שני דודים של הסופר שכן קיבלו אזרחות סובייטית נעצרו ונספו במחנות הגולאג. פזיל בילה את ילדותו בדוחק כשחדר אחד משני חדרי דירת המשפחה נלקח מהם על ידי השלטונות. המשפחה קיבלה עזרה מקרוביה בכפר והתגוררה בחדר אחד:האם, ילדיה ודוד חולה נפש. פזיל למד באחד מגני הילדים המעטים שהיו באבחזיה ואחר כך בבית ספר רוסי ובחופשות הקיץ ביקר עם אחותו אצל בני המשפחה בכפר. בימי מלחמת העולם השנייה ב-1942 הם נשלחו זמן מה לגור בצ'גם בדירה שכורה ועסקו בגידול ירקות בחלקה שקיבלו מהקולחוז. אסקנדר אהב לקרוא מילדותו, הוא שלט טוב מגיל קטן בשפות הרוסית והאבחזית, קרא ספרים מאת ז'ול ורן, ארתור קונאן דויל, תומאס מיין ריד,ויליאם שייקספיר , לב טולסטוי ואחרים וסיפורים מתוך כתב העת " Вокруг света (ווקרוג סווטה - "מסביב לעולם"). במהלך 12 שנות הלימוד (שנה אחת הפסיק בגלל המלחמה) למד בשלושה בתי ספר בסוחומי וסיים את התיכון עם מדליית זהב. ב-1945 הצטרף לקומסומול.

ב-1947 נסע למוסקבה שם שאף להרשם באוניברסיטה בפקולטה לפילוסופיה אולם לבסוף התקבל למכון לספרנות ("המכון הממלכתי לתרבות") במסלול בן ארבע שנים. איתו בכיתה למדו המשורר זורי יאחנין וואסילי וסילייה שהפך לימים למנהל במחנות הגולאג. באותן השנים כתב אסכנדר שירים.

חייו הפרטיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אסכנדר היה נשוי החל מ-1960 למשוררת הרוסייה אנטונינה מיכאילובנה חבלניקובה. ב-2011 הזוג פרסם ספר שירים בכותרת "שלג וענבים" לכבוד חותנת הזהב שלהם. נולדו להם בן ובת.

פרסים והוקרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • נובמבר 1989 - פרס המדינה של ברית המועצות עבור הרומן "סנדרו מצ'גם"

[3] [4]

  • 2005 - פרס קרן אלפרד טפפר
  • 1993 - פרס המדינה של הפדרציה הרוסית לספרות ואמנויות

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פזיל איסקנדר בוויקישיתוף
  • פזיל איסקנדר, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
  • פזיל איסקנדר, באתר Discogs (באנגלית)

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Christine Rydel Russian Prose Writers After World War II, Volume 302 Thomson Gale 2005 p.122
  2. ^ A Remembrance Of Fazil Iskander: 'We Have All Lost A Close Relative Radio Free Europe /Radio LIberty august 2016 כתבת הספד
  3. ^ Erika Haber, Myth of the Non-Russian: Iskander and Aitmatov's Magical Universe, Lexington Books, UK, 2003. עמ' 65
  4. ^ Heyward Isham Remaking Russia: Voices from Within M.E. Sharp 1995