לדלג לתוכן

פיטוגאוגרפיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פיטוגאוגרפיה
מושגים נוספים
נוף ים תיכוני מסרדיניה.
נוף סהרו-ערבי בעמק ססגון שבנגב.
נוף סודני באגם בקניה.

פִיטוֹגֵּאוֹגְרַפְיָה (phytogeography) היא תחום בבוטניקה העוסק בחקר התפוצה הגאוגרפית של צמחים. מכונה גם גֵּאוֹבּוֹטָנִיקָה.

פיטוסוציולוגיה היא מדע העוסק בחקר האקולוגיה, התורשה והתפוצה הגאוגרפית של חברות צמחים.

אזור פיטוגאוגרפי (אזור צמחייה, Phytogeographical region) הוא אזור גאוגרפי בו יש חפיפה רבה בין תחומי התפוצה של סוגים ומינים. אזור פיטוגאוגרפי הוא יחידת משנה של ממלכת צמחייה. במרבית המקרים יש קשר בין התחום הגאוגרפי של אזור צמחייה לאזור אקלים מסוים. בהגדרה, אזור צמחייה מתאפיין בשיעור אנדמיות גבוה ברמות של סוג (50%<) ושל מין (75%<).

קיימים 37 אזורים פיטוגאוגרפיים. מתוכם, ששת העיקריים הם: ארקטי, אירו-סיבירי, אירנו-טורני, ים-תיכוני, סהרו-ערבי (מדברי) והאזור הסודאני (טרופי יובשני).

כל אחד מהאזורים הללו מאופיין על ידי תנאים שונים (אקלימיים, טופוגרפיים וכו'), הנקראים בשם הקולקטיבי סינדרום. הסינדרום משפיע על מאפייני הצמחייה האזורית.

הסינדרומים באזורים השונים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
אזור עונות השנה גובה טופוגרפי ממוצע משקעים שנתי שונות מקומות בעולם מקומות בישראל
ים תיכוני עונה קרירה/לחה ועונה חמה/יבשה 1500 - 0 1500 - 400 מ"מ תמיד מזרחית לים, ריבוי בהמות מרעה, ריבוי שריפות אגן הים התיכון, מערב אפריקה, מערב אוסטרליה, מרכז צ'ילה, קליפורניה תחום הנתחם באשקלון מדרום, מורדות החרמון מצפון, הים ממערב ושדרת ההר ממזרח, הגליל והגולן
אירנו-טורני עונה קרה/לחה ועונה חמה/יבשה ?? 200 - 400 מ"מ - ערבות אסיה התיכונה החרמון, ספר מדבר יהודה והר הנגב
סהרו-ערבי עונה ארוכה חמה/יבשה ועונה קצרה קרירה/לחה ?? פחות מ-200 מ"מ משקעים בלתי סדירים; קרקע בעלת מליחות גבוהה צפון אפריקה (למעט רצועת החוף);סיני הנגב, השבר הסורי אפריקני עד למעלה אפרים
סודני חם/לח כל השנה ?? ?? - דרום סודאן וצפון קניה נאות המדבר שבשבר הסורי אפריקני בין אילת ויריחו
אירו-סיבירי ממוזג וקר כל השנה ?? ?? אירופה וצפון אסיה

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך זה הוא קצרמר בנושא בוטניקה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.