פיליפ לנגסטף אורד גיא

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פיליפ לנגסטף אורד גיא
Philip Langstaffe Ord Guy
לידה 23 בינואר 1885
סקוטלנד, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 7 בדצמבר 1952 (בגיל 67)
ירושלים עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי ארכאולוגיה
מקום מגורים ישראל
מקום קבורה ירושלים עריכת הנתון בוויקינתונים
תרומות עיקריות
תל מגידו, קבע את מיקום מוזיאון רוקפלר, ניהל את מחלקת הסקרים במחלקת העתיקות מיד לאחר הקמת מדינת ישראל
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פיליפ לנגסטף אורד גיאאנגלית: Philip Langstaffe Ord Guy; ‏1885 - 7 בדצמבר 1952) היה ארכאולוג שפעל בארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי, ואחרי קום המדינה פעל במסגרת מחלקת העתיקות של ישראל. גיא נולד בסקוטלנד, בה התחנך והמשיך את לימודיו באוקספורד. אל הארכאולוגיה של המזרח התיכון התוודע במלחמת העולם הראשונה, שעה ששירת כקצין בצבא הבריטי. כאן הצטרף לחפירותיו של הארכאולוג הבריטי ליאונרד וולי בכרכמיש שבמזרח טורקיה, ובאל-עמארנה שבמצרים.

פעילותו בארץ ישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

פיליפ גיא היה קרוב משפחתו של אורד וינגייט, ועל שמו גם נקרא שמו האמצעי.[1]

הוא הגיע לארץ ישראל ב-1922, בעקבות הזמנתו של ג'ון גרסטנג להצטרף למחלקת העתיקות שבהקמתה עסק אותה שעה. ב-1925 נישא לימימה, בתו של אליעזר בן-יהודה, ובכך היה לבעלה השני (בעלה הראשון היה יהודה ברק), להם נולדה בת אחת.[2]

גיא כיהן כמפקח העתיקות הראשי ובתפקיד זה ביצע סקרים ארכאולוגיים ומספר חפירות מצומצמות. בשנת 1927 התפטר גרסטנג מתפקידו כמנהל מחלקת העתיקות, אך השלטונות סירבו למנות את גיא במקומו, כנראה בגלל אהדתו ליישוב היהודי. אחת ההחלטות האחרונות שקיבל, בהיותו מנהל בפועל של מחלקת העתיקות המנדטורית, הייתה קביעת מקום בנייתו של המוזיאון הארץ-ישראלי לארכאולוגיה (מוזיאון רוקפלר) שתכנונו החל באותה שנה. גיא הוא זה שהחליט להקימו במקום שהוא ניצב עד היום, במקום להקימו במגרש הסמוך למלון המלך דוד (מקום שניצב בו היום ההיברו יוניון קולג'). לימים, הצטער על החלטה זו, שכן בעטיה נותר הבניין, שהיה מרכז הפעילות הארכאולוגית בארץ ישראל המנדטורית, בתחום שליטתה של ירדן.

בשנת 1922 ביצע את החפירה הארכאולוגית הראשונה באזור תל אבו הואם ביחד עם ג"מ פיצג'רלד. בחפירה זו נחפרו שבעה קברים מתקופת הברזל, אשר לדעת החופרים היו קשורים ליישוב בתל.

כאשר קלרנס פישר, מנהלה של משלחת החפירות הגדולה והמורכבת שבמגידו, חלה בקדחת, הזמינו המכון האוריינטלי של אוניברסיטת שיקגו, שמטעמו נערכו החפירות במגידו, לנהל חפירה זו. גיא עמד בראש משלחת מגידו עד לשנת 1935.

אחד החידושים הטכניים יוצאי הדופן שהוכנסו לשימוש על ידי גיא בחפירות תל מגידו היה השימוש בצילומי אוויר לצורכי תיעוד. הדבר נעשה באמצעות מצלמה שנקשרה אל כדור פורח ואשר הופעלה באמצעות כבל מן הקרקע. לא היה זה רק צילום אוויר כללי של התל כולו, כפי שמקובל לעשות בימינו ממטוס בסיומה של עונת החפירות באתר, אלא צילומי אוויר של מגידו ששימשו לתיעוד ממש. כל שטח ושטח צולם בנפרד ולא רק בסופה של עונת החפירות, אלא בכל אחד משלבי החפירה. לא היה המשך לשימוש בחידוש טכני זה לצורכי תיעוד מפורט בחפירות שבאו לאחר מכן.

תפקידו הבא היה ניהולו של בית הספר הבריטי לארכאולוגיה בירושלים. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה חזר, בגיל מבוגר יחסית, לשרת בצבא הבריטי ובו הגיע לדרגת לויטננט קולונל. משעזבו הבריטים את ארץ ישראל, נותר גיא במדינת ישראל. מחלקת העתיקות הצעירה של מדינת ישראל גייסה אותו לשורותיה ועד מותו שימש מנהל מחלקת הסקר והחפירות.

מת, בעקבות מחלה, ונקבר בבית הקברות הבינלאומי של האגודה המשיחית השליחית ברחוב עמק רפאים, בירושלים.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

פורטל ארכאולוגיה של המזרח הקרוב
פורטל ארכאולוגיה של המזרח הקרוב

לפורטל ארכאולוגיה של המזרח הקרוב

  • יד לפ. ל. א. גיא (1952–1885), ירושלים, תשי"ז, בהוצאת משרד החינוך והתרבות, אגף העתיקות
  • מ' אבי-יונה, "פיליפ לאנגסטאף גאי (Guy) ז"ל", ידיעות החברה לחקירת א"י ועתיקותיה, כרך י"ז, ג-ד (1953), עמ' 84–85
  • In Memoriam - P.L.O. Guy (1885-1952), Jerusalem, 1957, The Ministry of Education and Culture, Department of Antiquities
  • John D. M. Green, "Archaeology and Politics in the Holy Land: The Life and Career of P. L. O. Guy", Palestine Exploration Quarterly, 141, 3 (2009), 167–187 קישור לאתר הספר

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ירון אביטוב, ויש אפילו רב אחד, באתר כל העיר (ירושלים), ‏30 באוקטובר 1987
  2. ^ יוסף לנג, מנוחה נכונה?, בארכיון האינטרנט , בתוך: עת־מול גיליון 200, אב תשס"ח