לדלג לתוכן

פנס בודד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פנס רחוב בודד
"פנס בודד"
סינגל בביצוע התרנגולים
שפה עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
כתיבה חיים גורי
לחן סשה ארגוב
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

"פָּנָס בּוֹדֵד" הוא שיר שכתב חיים גורי, הולחן על ידי סשה ארגוב, וביצעה אותו להקת התרנגולים, בהפקת נעמי פולני.

השיר נכתב לתוכניתה השנייה של להקת "התרנגולים" ב-1963[1]. חיים גורי אמר כי השיר נכתב על שכונת בורוכוב בגבעתיים[2].

את השיר ביצעו במשך השנים אמנים רבים, ובהם להקת הגשש החיוור, חוה אלברשטיין[3], גידי גוב ומיקה קרני, להקת חלב ודבש, הכל עובר חביבי ושלישיית קצה השדה.

השיר נכלל באלבום הראשון של שלישיית הגשש החיוור שיצא לאור ב-1964 ונקרא "הגשש החיוור במועדון הסנטר הכפול - שמחת זקנתי".

ב-2007 הלך לעולמו אחד משלושת "הגששים" - ישראל פוליאקוב. בהלווייתו בחרו שני הגששים הנותרים, גברי בנאי ושייקה לוי, לשיר את "פנס בודד" כשיר הספד לחברם הוותיק, כאשר ביניהם ניצב מיקרופון ריק שסימל את מקומו החסר של פולי.

מילות השיר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

השיר נכתב כשיר נוסטלגי, והוא מתאר את קורות השכונה מנקודת מבטו של פנס בודד. תחתיו, כפי שאומר הבית הראשון, הילדים היו משחקים במיני משחקי ילדות. אך אמא מהחלון קוראת לקראת ערב לבוא לאכול למורת רוחו של הילד הדובר.

הבתים הבאים מתארים את התבגרותו של הילד דרך הפנס: בבית השני הילד כבר גדל לגבר צעיר שמלווה את חברתו הביתה. עם זאת, הוא אינו יכול להישאר כי יש לה "בחינה בסמינר", ונאלץ לעזוב.

הבית השלישי מתאר את הילד כבר בזקנותו, כש"אור אחר עכשיו מאיר בשיכונים" והשכונות הוותיקות "מצאו מקלט בפזמונים", אבל עדיין למרות כל השינוי הפיזי והנפשי, "אותם קולות ברחוב ובגנים". הילד, כעת איש מבוגר, מוטרד משריקותיו של "פספוס נשען בחוץ על אופניו" ומאיים שיירד ויתפוס אותו, אך לפני שהילד מספיק לברוח, הזקן נמלך בדעתו. "רק עוד רגע, ילד, רק עוד רגע קט/ לא נורא, שחק קצת, צעק - אבל מעט". לכן, אפילו שרצה להפחיד אותו, "לא ירדתי (אליו) אפילו."

”היה היה פנס בודד בקצה שכונה
והוא האיר את ילדותנו הקטנה
והוא האיר את משחקי המחבואים
ולאורו היו הקדרים באים.
.
.
.
"רק עוד רגע, אמא, רק עוד רגע קט
את תמיד הורסת כשכבר כמעט
לא הספקנו לשחק מעט אפילו" -
אבל תחנונינו לא הועילו.”

קדרים- הסבר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קדרים הוא כינוי יהודי מתקופת המאה ה-17 לטטרים, אשר היו פורעים ביהודי מזרח אירופה ושובים בהם שבויים, אותם היה צריך לפדות. שמואל יוסף עגנון כותב בסיפור פשוט: "ששם ארמון ישן שהחריבוהו הקדרים". הסבר נוסף מתאפשר מביטוי בסוגיא תלמודית במסכת בבא קמא דף לא, עמ' א: בו מתוארת 'תאונת שרשרת' בין קדרים [בדיון האחריות לנזק]: "הקדרין והזגגין שהיו מהלכין זה אחר זה, נתקל הראשון ונפל, ונתקל השני בראשון והשלישי בשני - ראשון חייב בנזקי שני ושני חייב בנזקי שלישי"

-את הביטוי "הקדרים באים" קראו הילדים במשחק "תופסת". התופס הוא הקדר שמאיים "הקדרים באים", ומנסה לתפוס את הילדים הנמלטים. בחוקי המשחק לקדר-התופס- מותר ללכת רק קדימה ולצדדים ולא לאחור. וכך גם לשאר המשתתפים- אלה שיגיעו לצד שעובר מאחורי הקו של הקדר התופס..., הם המנצחים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ על השיר, באתר הספרייה הלאומית
  2. ^ היה היה פנס בודד, בעיתון גבעתיים פלוס
  3. ^ חוה אלברשטיין, ׳׳׳שיר במתנה׳׳׳, רמת-גן, מסדה-פרס, 1979, עמ' 146