פרידריך פון וראנגל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פרידריך היינריך ארנסט גראף פון וראנגל
Friedrich Heinrich Ernst Graf von Wrangel
פרידריך פון וראנגל
פרידריך פון וראנגל
לידה 13 באפריל 1784
שטטין, ממלכת פרוסיה ממלכת פרוסיה (1750-1801)ממלכת פרוסיה (1750-1801)
פטירה 2 בנובמבר 1877 (בגיל 93)
ברלין, הקיסרות הגרמנית הקיסרות הגרמניתהקיסרות הגרמנית
מקום קבורה שצ'צ'ין עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ממלכת פרוסיה עריכת הנתון בוויקינתונים
כינוי "פאפא"
השתייכות פרוסיהפרוסיה הצבא הפרוסי
הקיסרות הגרמניתהקיסרות הגרמנית צבא הקיסרות הגרמנית
תקופת הפעילות 17961864 (כ־68 שנים)
דרגה גנרל-פלדמרשל (הקיסרות הגרמנית) גנרל-פלדמרשל
תפקידים בשירות
מפקד הדיוויזיה ה-13
מפקד הקורפוס ה-2
פעולות ומבצעים
המלחמות הנפוליאוניות
מלחמת שלזוויג הראשונה
מלחמת שלזוויג השנייה
עיטורים
צלב הברזל
פור לה מריט
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פרידריך היינריך ארנסט גראף פון וראנגלגרמנית: Friedrich Heinrich Ernst Graf von Wrangel;‏ 13 באפריל 17842 בנובמבר 1877) היה גנרל-פלדמרשל גרמני אשר לחם בצבא הפרוסי במלחמות הנפוליאוניות, מלחמת שלזוויג הראשונה ומלחמת שלזוויג השנייה.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

וראנגל נולד ב-13 באפריל 1784 בעיר שטטין, ממלכת פרוסיה (כיום בתחומי פולין). בשנת 1796 התגייס לצבא הפרוסי, ובשנת 1798 הועלה לדרגת לויטננט. במהלך המלחמות הנפוליאוניות הוא היה קצין זוטר, והתבלט בקרב היילסברג שלאחריו קיבל את עיטור הפור לה מריט. בשנת 1807 במסגרת הרפורמות בצבא שיזמו שרנהורסט וגנייזנאו, הועלה לדרגת אובר-לויטננט, וזמן קצר לאחר מכן לדרגת האופטמן. בשנת 1812 לחם במלחמת הקואליציה השלישית (הידועה בגרמניה גם בשם "מלחמת השחרור"), והועלה לדרגת אוברסט לויטננט. בשנת 1813 לחם בקרב לייפציג ועוטר בצלב הברזל. בשנת 1815 הועלה לדרגת אוברסט.

בשנת 1821 מונה למפקד בריגדת פרשים, ובשנת 1823 הועלה לדרגת גנרל-מיור ומונה למפקד הדיוויזיה ה-13. הדיוויזיה שלו הוצבה במינסטר ובשנת 1834 היה לו חלק חשוב בהרגעת סכסוך שהתעורר בין אנשי הדת והממשלה בקלן. על כך הועלה לדרגת גנרל לוטננט, וזכה להערכת מעמד היונקרים. בשנת 1848 הועלה לדרגת גנרל חיל הפרשים, ומונה למפקד הקורפוס ה-2. הוא פיקד על הכוח הפרוסי שלחם במסגרת מלחמת שלזוויג הראשונה בשם הקונפדרציה הגרמנית. כוחותיו של וראנגל נחלו ניצחונות, אולם עקב לחץ כבד מצד מעצמות אירופה חתם פרידריך וילהלם הרביעי, מלך פרוסיה על שביתת נשק עם ממלכת דנמרק. וראנגל ביטל את שביתת הנשק, בטענה שלמלך פרוסיה אין סמכות לעשות זאת בשם כל הקונפדרציה הגרמנית. הוא הציע לאשרר את שביתת הנשק באספה הלאומית של פרנקפורט, וב-26 באוגוסט נחתמה במאלמו שביתת נשק חדשה במסגרתה הסיגו הן הפרוסים והן הדנים את כוחותיהם משלזוויג והולשטיין. הסרבנות שהפגין במהלך המלחמה לא עמדה לו לרועץ והיה לו תפקיד חשוב גם בדיכוי הפיכות אביב העמים בפרוסיה.

את יתרת חייו הקדיש וראנגל לשיפור חיל הפרשים הפרוסי, אשר סבל מהזנחה מאז 1815. בשנת 1856, לאחר שירות של שישים שנה, הוענקה לו דרגת גנרל-פלדמרשל, הדרגה הגבוהה ביותר בצבא הפרוסי. בשנת 1864 הוא מונה למפקד הכוח הגרמני שלחם במלחמת שלזוויג השנייה. עם זאת, הוא כבר היה זקן מדי עבור שירות פעיל, ופקודותיו היו לעיתים קרובות מעורפלות ולא ברורות. כמפקד בפועל של הפלישה שימש פרידריך קרל, נסיך פרוסיה. לאחר הניצחון הגרמני בקרב דיבל, שלמעשה הכריע את המלחמה, התפטר וראנגל מתפקידו. הוענק לו תואר רוזן וכיבודים אחרים. בשנת 1866 הוא שימש כיועץ במלחמת אוסטריה–פרוסיה ובמלחמת צרפת–פרוסיה אולם לא פיקד על כוחות באופן פעיל.

הוא נפטר בברלין ב-2 בנובמבר 1877.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרידריך פון וראנגל בוויקישיתוף