לדלג לתוכן

פרידריך קורט פידלר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פרידריך קורט פידלר
Friedrich Kurt Fiedler
לידה 8 במרץ 1894
אייכבוש, הרפובליקה הפדרלית של גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 11 בנובמבר 1950 (בגיל 56)
דרזדן, גרמניה המזרחית עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה עיצוב גרפי עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פרידריך קורט פידלרגרמנית: Friedrich Kurt Fiedler;‏ 8 במרץ 189411 בנובמבר 1950) היה מעצב גרפי גרמני ופוליטיקאי מטעם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית. במהלך הרפובליקה של ויימאר הוא התפרסם בעיצוב הכרזות שלו, איורי ספרים והציורים שלו. לאחר מלחמת העולם השנייה הוא היה שייך למייסדי איגוד האמנויות היפות (Verein bildender Künstler) בדרזדן.[1]

ראשית החיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קורט פידלר נולד בכפר קטן ליד דרזדן כבן לנגר. המורה שלו הבחין בכישרונו ושכנע את ההורים לאפשר לו ללמוד חינוך אמנותי לאחר סיום בית הספר היסודי.

בסביבות 1910 הוא השתתף בשיעורי הערב בדרזדן יחד עם הרמן גלוקנר (לימים צייר בעל שם) והאדריכל אדמונד שוכארד.[2] בית הספר תמך בתלמידים שהגיעו מרקע משפחתי עני והעניק להם חינוך על פי רעיונות של אגודת "דויטשר וורקבונד". פידלר וגלוקנר התיידדו והשתתפו יחד בשיעור ציור הדמויות של קרל רייד. בין השנים 1911 ל־1915 נתמך פידלר על ידי מענק ללמוד כסטודנט לתואר שני של ריצ'רד גוהר ויוזף גולר.

מלחמת העולם הראשונה ואחריה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במהלך מלחמת העולם הראשונה היה פידלר חייל בקו הראשון בצרפת. הוא למד צרפתית בלימוד עצמי והפך למתרגם. אחרי 1920 פידלר ומשפחתו התגוררו בבלסביץ, ליד דרזדן. כאן עמד המשורר פרדיננד אבנריוס בראש ארגון התרבות המוביל של כל המדינות דוברות הגרמנית באותה תקופה.[3] בסביבה זו יצר קורט פידלר קשרים חיוניים. הוא תכנן את הכותרת לעיתון הסוציאל-דמוקרטי "דרזדנר פולקסצייטונג".

תקופת הנאצים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיד לאחר תפיסת השלטון הורו הנאצים לחפש בביתו של קורט פידלר, כי הוא נודע כסוציאל-דמוקרטי פעיל.

חלק מלקוחותיו לשעבר של פידלר נאסרו. פידלר עבד במידה מסוימת בעבודות פרסומת ללקוחות תעשייתיים. זמן קצר לפני החרמה של הבעלים היהודים של אילזה ברגבאו AG, הואשם פידלר בפרסום לרגל יובל ה-50 שנה לחברה. במהלך שנות הנאצים המוקדמות, הוא עדיין נכח בכמה תערוכות אמנות. במקום לעקוב בעיצוב אחרי הסגנון הנאצי, פידלר ביקר בתערוכה בפריז בשנת 1937.

במהלך מלחמת העולם השנייה שימש קורט פידלר כמתרגם במחנות שבויי המלחמה שהוקמו לשבויים הצרפתים בשנת 1940. הוא עזב את הצבא בשנת 1942 לאחר סכסוכים פוליטיים ובגלל בריאות לקויה והרוויח את כספו בשרטוטים טכניים באוניברסיטת דרזדן.

ביתו נהרס כליל במהלך הפצצת דרזדן במלחמת העולם השנייה ב־13 בפברואר 1945. גיסתו של פידלר פאני שוכארד, שהתגוררה בסמוך, ניצלה את ההזדמנות להסתתר. הובלתה למחנה ריכוז כבר נקבעה ל -16 בפברואר. היא הייתה בין היהודים המעטים ביותר ששרדו את השואה בדרזדן.

שנים שלאחר המלחמה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קורט פידלר ומשפחתו חזרו לבית הוריו בכפר. הוא השתייך למנהל האיגוד לאמנויות יפות בדרזדן והיה חבר צוות אמנותי במועצה האזורית הסקסונית של מפלגת האחדות הסוציאליסטית בגרמניה.

הפעולה הראשונה, לרגל הקמתו מחדש של איגוד המעצבים הגרפיים של דרזדן באוקטובר 1945 הייתה הנצחתו של ברונו גימפל, צייר יהודי ויו"ר האגודה לעיצוב הגרפי לשעבר שנרצח על ידי הנאצים.

במפלגת האחדות הסוציאליסטית דרגתו של פידלר הייתה שווה רשמית לזו של וילהלם שוברט מהמפלגה הקומוניסטית לשעבר בגרמניה, אך כמו רוב הסוציאל-דמוקרטים במזרח גרמניה, הוא לא זכה להערכה רבה באותה תקופה, ואילו לשוברט הוענק תואר לאומי - פרס מזרח גרמניה.

פידלר נודע במיוחד בזכות איוריו לסדרת סיפורי ההרפתקאות מסעות והרפתקאות בעריכת מנהל הקרקס סרסאני. ההערכה היא כי סדרה זו, המורכבת מכמאה חוברות, הגיעה למהדורה כוללת של 10 מיליון עותקים.[4]

יחד עם איש הסרטים הרמן האפקר, שמת מאוחר יותר במחנה הריכוז מאוטהאוזן-גוזן, יצר פידלר ספר אסטרונומיה בשנת 1926. הספר היה חלק מהשאיפה להפיץ ידע ולעורר אהבה לטבע בקרב הנוער. באותה שנה, דרזדן הייתה אחת הערים הראשונות שהקימו פלנטריום, ופידלר נבחר לפרסומו. הוא עיצב כרזות ופרסום בעיתונים, ואייר שני ספרים.

פרסום וציורים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פידלר קיבל פרס לרגל קונגרס הפרסום העולמי 1929 בברלין. לאחר מכן התפרסם בזכות כמה מציוריו, במיוחד של ילדים.[5] ענף התיירות,[6] העיתון הראשון של דרזדן "דרזדנר אנזייגר", הוצאות ספרים נוספות ב־1930 והתאחדות האופניים הגרמנית[7] השתייכו ללקוחותיו החשובים ביותר.

כרזות סוציאליסטיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בהווה נחשב פידלר לאחד מאמני הפוסטרים המובילים של גרמניה המזרחית שלאחר המלחמה. רבות מיצירותיו ניתן למצוא במוזיאון Deutsches Historisches, האקדמיה לאמנויות, ברלין, מוסד הובר והארכיון הפדרלי הגרמני. בין היצירות הידועות ביותר שלו באותה תקופה ניתן למנות את Junkerland ב-Bauernhand, כרזת קולנוע שתוכננה עבור ה- DEFA, שהיא גם חלק מתערוכת קבע בבון.

ארכיון התמונות הלאומי הגרמני לאמנויות באוניברסיטת מרבורג מתעד 34 מכרזותיו מתקופה זו.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרידריך קורט פידלר בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ KurtFiedler, Scribd (באנגלית)
  2. ^ Hermann Glöckner – Ein Patriarch der Moderne. Ed. by John Erpenbeck. Der Morgen. Berlin 1983. p. 44-45.
  3. ^ Gerhard Kratzsch, Kunstwart und Dürerbund: Ein Beitrag zur Geschichte der Gebildeten im Zeitalter des Imperialismus, Vandenhoeck & Ruprecht, 1969, ISBN 978-3-525-36125-2. (בגרמנית)
  4. ^ Gideon Reuveni: Reading Germany: Literature and Consumer Culture in Germany before 1933. New York and Oxford: Berghahn Books, 2006.
  5. ^ "Sonja and Frank - the two elder children of Friedrich Kurt Fiedler", www.deutschefotothek.de
  6. ^ Hiertstein - Katzenstein Gebiet, Poster 1930, ÖNB Digital (באנגלית)
  7. ^ Poster Riesen-Auftakt 43. Bundesfest Bund Deutscher Radfahrer