לדלג לתוכן

פריסטיל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שחזור של פריסטיל רומי המקיף חצר בפומפיי, איטליה

באדריכלות יוון העתיקה ובאדריכלות רומית, פריסטיליוונית עתיקה: περίστυλον – "פריסטלון")[1][2] היא מרפסת רציפה שנוצרת על ידי שורת עמודים המקיפה בניין או חצר. טטרסטון (Tetrastoön, τετράστοον -, "ארבע ארקדות")[3] הוא מונח ארכאי בשימוש נדיר למבנה זו.[4] הפריסטיל במקדש יווני הוא פריסטזיס (περίστασις, perístasis).[5] באדריכלות כנסיות הנוצרית שהתפתחה מהבזיליקה הרומית, נודעו פריסטיל חצר והגינה שלו כקלויסטר.

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המילה היוונית περίστυλον (פריסטלון) מורכבת מ-περί (פֶּרִי), "מסביב" או "מוקף", ו-στῦλος (סטילוס), "עמוד", כלומר "מוקף בעמודים". המילה עברה ללטינית למילים הנרדפות peristylum (פריסטילום) ו-peristylium (פריסטיליום).

באדריכלות הרומית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
פריסטיל בארמון דיוקלטיאנוס

בסביבה כפרית היה רומאי עשיר יכול להקיף וילה עם גנים מדורגים, אך לעיתים קרובות כלל פריסטיל עם העיצוב; בדומוס (אנ')[א] בעיר, הרומאים השתמשו לעיתים קרובות בפריסטיל כדי ליצור גינה או שטח פתוח בתוך הבית. העמודים המרובעים המקיפים את הגן תמכו בפורטיקו מקורה ומוצל שקירותיו הפנימיים עוטרו לעיתים קרובות בציורי קיר מפורטים של נופים ואדריכלות טרומפ-לויל. לפעמים הלראריום, מקדש לארס, אלי הבית, היה ממוקם באכסדרה זו, או שהוא עשוי להימצא באטריום.

החצר עשויה לכלול פרחים ושיחים, מזרקות, ספסלים, פסלים ואפילו בריכות דגים. הרומאים הקדישו לפריסטיל שטח גדול ככל שהתירו אילוצי האתר. בפיתוח הגדול ביותר של בית הפריסטיל העירוני, כפי שהתפתח בצפון אפריקה הרומית, לעיתים קרובות בוטל חלק אחד של הפורטיקו עבור שטח פתוח גדול יותר.[6]

סוף הדומוס הרומי הוא סימן אחד לסוף של שלהי העת העתיקה. סיימון פ. אליס כתב בג'ורנל האמריקאי לארכאולוגיה: "היעלמותו של בית הפריסטיל הרומי מסמנת את סוף העולם העתיק ואורח חייו. לא נבנו בתים חדשים בסגנון פריסטיל לאחר שנת 550 לספירה."[7] עם זאת, ככל שהבתים והווילות ננטשו יותר ויותר במאה החמישית, כמה מבני ארמונות הורחבו והועשרו, כאשר הכוח והתרבות הקלאסית התרכזו במעמד הולך ומצטמצם, והחיים הציבוריים נסוגו לבזיליקה, או חדר הקהל, של המגנאט.

באימפריה הרומית המזרחית, שלהי העת העתיקה המאוחרת נמשכו זמן רב יותר: אליס זיהה את בית הפריסטיל הידוע האחרון שנבנה מאפס כווילת הבזייר בארגוס בפלופונסוס, המתוארכת על סמך סגנון פסיפסי הרצפה שלה עד 530–550 בערך. בתים קיימים, במקרים רבים, חולקו כדי להכיל אוכלוסייה גדולה יותר ופחות אליטיסטית במרחבים קטנים, ואכסדרות עמודים היו סגורות בתאים קטנים, כמו בבית האסיכיוס בקירנה.

שימושים אחרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

למרות שאדריכלות מצרים העתיקה קדמה לאדריכלות היוונית והרומית, היסטוריונים משתמשים לעיתים קרובות במונח היווני "פריסטיל" כדי לתאר מבנים דומים, קדומים יותר באדריכלות הארמונות במצרים העתיקה ובבתים בלבנט. המכונה בתי ליוואן.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פריסטיל בוויקישיתוף
  1. ^ בית של רומאים עשירים בעיר

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ peristyle (n.), Harper, Douglas. "peristyle". Online Etymology Dictionary.
  2. ^ περίστυλον. Liddell, Henry George; Scott, Robert; A Greek–English Lexicon at the Perseus Project
  3. ^ τετράστοον in Liddell and Scott
  4. ^ "Tetrastoön" . Encyclopædia Britannica. Vol. 26 (11th ed.). 1911. p. 671
  5. ^ περίστασις in Liddell and Scott.
  6. ^ Paul Veyne, ed. A History of Private Life, I: From Pagan Rome to Byzantium (1985, Arthur Goldhammer, tr., 1987) esp. "The peristyle", pp 357–64.
  7. ^ Simon P. Ellis, "The End of the Roman House" American Journal of Archaeology 92.4 (October 1988:565–576) opened the article's abstract with these words.