לדלג לתוכן

צ'ארלס סטנלי מונק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
צ'ארלס סטנלי מונק, ויקונט מונק הרביעי
Charles Monck, 4th Viscount Monck
מונק ב-1880
מונק ב-1880
לידה 10 באוקטובר 1819
טמפלמור, אירלנד
פטירה 29 בנובמבר 1894 (בגיל 75)
אניסקרי, אירלנד
מדינה הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
השכלה טריניטי קולג' עריכת הנתון בוויקינתונים
בת זוג אליזבת לואיז מרי מונק
המושל הכללי של קנדה ה־1
1 ביולי 186714 בנובמבר 1868
(שנה)
מונרך בתקופה ויקטוריה
→ הוא בעצמו כמושל הכללי של פרובינציית קנדה
פרסים והוקרה
אביר הצלב הגדול במסדר מיכאל הקדוש וג'ורג' הקדוש עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

צ'ארלס סטנלי מונק, ויקונט מונק הרביעיאנגלית: Charles Stanley Monck, 4th Viscount Monck;‏ 10 באוקטובר 181929 בנובמבר 1894) היה המושל הכללי האחרון של פרובינציית קנדה והמושל הכללי הראשון של קנדה לאחר איחודה. קודם לאיחוד הוא כיהן בו זמנית כסגן המושל, הן של קנדה המערבית והן של קנדה המזרחית.

ראשית חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

צ'ארלס מונק היה בנם של צ'ארלס מונק, ויקונט מונק השלישי, ושל רעייתו בריג'יט לבית וילינגטון. הוא קיבל תואר במשפטים מטריניטי קולג' בדבלין. ב-1844 הוא נשא לאישה את בת דודתו אליזבת מונק, וב-1849 הוא ירש את תואר האצולה מאביו. ב-1852 הוא נבחר לפרלמנט הבריטי מטעם מחוז הבחירה של פורטסמות', ובין השנים 18551858 הוא שימש כלורד של האוצר תחת הלורד פרלמרסטון.

המושל הכללי של קנדה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1861 התמנה מונק לתפקיד המושל הכללי של אמריקה הצפונית הבריטית, וכן כמושל של פרובינציית קנדה. בתקופה זו החלו המושבות הקנדיות להתארגן לקראת האיחוד. מלחמת האזרחים האמריקנית פרצה אז ותקרית טרנט גרמה למתחים בין ארצות הברית לבין בריטניה. ממשלת קנדה שאפה להשיג מידה כלשהי של עצמאות במהלך תקופה מתוחה זו. ועידת קוויבק, ועידת שארלוטטאון וועידת לונדון, שבהן נדונו פרטי האיחוד, התקיימו כולן במהלך תקופת כהונתו של מונק כמושל. מונק תמך ברעיון האיחוד ופעל בשיתוף פעולה הדוק עם ג'ון אלכסנדר מקדונלד, ג'ורג' בראון, ז'ורז'-אטיין קרטייה ואטיין-פשאל טאשה, שיחדיו הקימו ב-1864 את "הקואליציה הגדולה" (Great Coalition).

ב-1866 הוענקה למונק תואר אצולה כ"ברון מונק". בשנה שלאחר מכן, כאשר המושבות הקנדיות הפכו לקונפדרציה עצמאית למחצה, היה מונק למושל הכללי הראשון של קנדה. הוא גם היה אחראי להפיכתה של אחוזת רידו למעון הרשמי של המושל הכללי באוטווה.

ב-1869 הוחלף מונק בתפקידו על ידי ג'ון יאנג, ברון ליסגר. הוא שב לאירלנד, שם הוא מונה ב-1874 לתפקיד הלורד לוטננט של דבלין. הוא מת ב-1894.

ב-24 ביולי 1844 נשא צ'ארלס מונק לאישה את ליידי אליזבת לואיז מרי מונק, בת דודו, הנרי מונק, רוזן רתדאון. הלורד והליידי מונק, שני בניהם ושתי בנותיהם, הגיעו יחדיו לקנדה, אך לא נשארו שם לכל אורך תקופת כהונתו כמושל הכללי. המשפחה התגוררה במשך רוב תקופת שהותם בקנדה בספנסרווד (בית הממשלה) בקוויבק. הליידי מונק נפטרה ביוני 1892.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צ'ארלס סטנלי מונק בוויקישיתוף