לדלג לתוכן

קאישיאדוריס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קאישיאדוריס
Kaišiadorys
סמל קאישיאדוריס
סמל קאישיאדוריס
סמל קאישיאדוריס
מדינה ליטאליטא ליטא
מחוז מחוז קובנה
רשות מקומית קאישיאדוריס
שטח 11 קמ"ר
גובה 73 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 8,590 (1 בינואר 2023)
קואורדינטות 54°51′N 24°27′E / 54.85°N 24.45°E / 54.85; 24.45 
אזור זמן UTC +2
http://www.kaisiadorys.lt/
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קאישיאדוריסליטאית: Kaišiadorys; ביידיש: קושידאר) היא עיר בחבל אוקשטאיטייה, והבירה המנהלית של רשות מקומית קאישיאדוריס במחוז קובנה שבמרכז ליטא.

במלחמת העולם הראשונה גורשו יהודי העיירה ושבו אליה לאחר המלחמה.[דרושה הבהרה] בשל הגבולות החדשים וניתוק תנועת הרכבות לתוך פולין ורוסיה, התדרדר מצבה הכלכלי של העיירה שהפסיקה להיות צומת דרכים חשובה, ורבים מיהודיה היגרו לארצות הברית, אורוגוואי ודרום אפריקה. היו גם שעלו לארץ ישראל. לפני השואה היו בעיירה רק כ-60 משפחות יהודיות, כמעט כולן נרצחו בשואת יהודי ליטא.[דרושה הבהרה]

במקום הוקם ב-1942 מחנה עבודה לאסירים יהודים (ZALfJ) מגטו קובנה, שהפך בסתיו 1943 למחנה משנה של מחנה הריכוז קאואן עם השתלטות האס אס על הגטו. השימוש ביהודים בקאישיאדוריס מתועד החל מה -2 ביולי 1943. אברהם תורי מזכיר ביומנו מגטו קובנה כי בשלב זה 400 פועלים יהודים עבדו בכריית כבול. שירות המעקב הבינלאומי (ITS) קובע כי האסירים לא רק כרו כבול (וכך גם האסירות) אלא גם עבדו ביערות ובמנסרה.

בסוף ספטמבר 1943 נשלחו עוד 150 פועלים לקושיידאר. ככל הנראה הם היו גברים ונשים. המועד בו נפתח קושיידאר כמחנה רשמי בקאואן אינו ידוע. ככל הנראה, המעבר התרחש בצורה חלקה ובמשך תקופה ארוכה יותר של זמן. אך כמו בתת-מחנות המשנה האחרים של קואן, ההשתלטות על ידי האס-אס פירושה היה החמרה בעבודה ובתנאי החיים של האסירים. הקשר עם גטו קובנה מחנה הריכוז נותק לחלוטין, כמו גם הקשר עם קרוביהם של האסירים. על פי דיווח של עד ראייה, המחנה פונה ביולי 1944.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קאישיאדוריס בוויקישיתוף


ערך זה הוא קצרמר בנושא יישובים בליטא. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.