לדלג לתוכן

קאנון (כומר)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תלבושת אופיינית בטקסים

קאנוןלטינית: canonicus; ביוונית עתיקה: κανονικός. מילולית: של החוק) הוא חבר בגופים כנסייתיים. התואר מותנה בתפקיד, כאשר כהן הדת אינו משרת בתפקיד הוא לא ממשיך לשאת בתואר, עם זאת קיים תואר של קאנון כבוד (טיטולרי) הניתן ללא צורך ממשי לכהן בתפקיד.

מקור השם וההיסטוריה שלו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקור השם נובע מתפקידו המקורי של הקאנון ככהן דת זוטר שלווה לכהן דת בכיר, ניהל את משק ביתו והורה בשמו את התקנות לקהל המאמינים. תפקיד זה נזכר מן המאה השמינית. במאה ה-11 נחלקו הקאנונים בין אלה שקיבלו על עצמם את התקנון של אוגוסטינוס לפרישות ונקראים Canonici Regulares לבין אלו שלא קיבלו על עצמם נדרים ונקראים Canonici Seculares ("חילונים").

בכנסייה הקתולית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כל כהן דת המשרת בקתדרלה נמנה עם הקולגיום (חבר) (או "קפיטולום - "capitulum) הקאנונים שלה, כ"עוזר בישוף". אחד מתפקידי הקולגיום הוא לבחור vicar capitular - כומר שימלא את מקומו של הבישוף בהיעדרו (מצב של sede vacante - "כיסא ריק"). קולגיום של קאנונים משרת גם בכנסיות גדולות שאינן קתדרלות (Ecclesia collegiata, (אנ') כנסייה שנקראת כך משום שהיא מנוהלת על ידי קולגיום).

בכנסייה האנגליקנית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בדומה לכנסייה הקתולית, כהני דת המשרתים בקתדרלה אנגליקנית נמנים עם צ'פטר (chapter מהמילה capitulum) שבראשו ניצב דיאקון (dean). כולם "חילונים". גם בכנסייה האנגליקנית יכולות להיות כנסיות שאינן קתדרלות המנוהלות על ידי חבר קאנונים (collegiate churche, למשל ווסטמינסטר אבי ששמה הרשמי "הכנסייה הקולגיאטית של פטרוס הקדוש בווסטמינסטר"). צ'פטר הקאנונים והדיקאן שבראשם הם הגוף הרשמי והחוקי לניהול הכנסייה ולבחירת הבישוף.

קאנון לשם כבוד (טיטולרי)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בניגוד לעובדה שהתואר קשור למילוי תפקיד, בישוף (ומעלה) יכול להעניק תואר קאנון טיטולרי לכומר ותיק או בולט בקהילה. הדבר נפוץ בעיקר בכנסייה האנגליקנית, אך לאחר ועידת הוותיקן השנייה הוא אפשרי גם בכנסייה הקתולית.

חברי המסדר הריבוני הצבאי של מלטה הם בעלי תואר קאנון טיטולרי מעצם חברותם במסדר.

מאז שלטונו של אנרי הרביעי, מלך צרפת, לראש מדינה של צרפת מוענק על ידי האפיפיור תואר טקסי של "קאנון לשם כבוד של בזיליקת יוחנן הקדוש בלטראנו". גם כיום, נשיא צרפת נושא בתואר זה, גם אם איננו קתולי.[1]

מלך ספרד הוא קאנון לשם כבוד בבזיליקת סנטה מריה מג'ורה.[2]

לפני הרפורמציה באנגליה, הריבון הבריטי היה קאנון לשם כבוד של בזיליקת פאולוס הקדוש מחוץ לחומות.

קאנון פרופסור

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרופסורים באוניברסיטת אוקספורד יכולים להיות קאנונים בקתדרלת כרייסט צ'רץ', פרופסורים באוניברסיטת דרהאם יכולים להיות קאנונים בקתדרלת דרהאם ופרופסורים באוניברסיטת קיימברידג' בקתדרלת אילי. כאשר המשרה הכנסייתית משמשת כמקור כספי למימון הקתדרה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קאנון בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]