לדלג לתוכן

קאפו (אביזר)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קאפו המורכב ממוט מתכת ומרצועה אלסטית

הקאפו (קיצור ל"קאפוטסקטו" - ראש צוואר הגיטרה באיטלקית. גם: קאפו ד'אסטרו, "מלחץ" בעברית) הוא אביזר לכלי מיתר שונים, כגון גיטרה, מנדולינה ובנג'ו, המשמש לקיצור המיתרים ובכך להעלאת סולם הנגינה, במקרה של חוסר התאמה לשירה או לסולם הרצוי, מבלי להצטרך לשנות את פוזיציות האקורדים, מה שמאפשר לנגן באותן פוזיציות שנוגנו בסולם המקורי. הקאפו מאפשר, למעשה, לנגָן הגיטרה לנגֵן בסולם אחר, דהיינו לבצע טרנספוזיציה, תוך שימוש באצבוע המקורי של האקורדים. הדבר שימושי כאשר יש צורך להתאים את הנגינה לכלי אחר, כגון פסנתר, כאשר האקורדים בסולם המקורי בעייתיים לאצבוע, או להתאים את הסולם למנעד מסוים של זמר, וכיוצא בזה.

קיימים כמה סוגים של קאפו, כשהנפוץ מביניהם הוא מקל גומי המחובר לרצועת ניילון. קיימים קאפואים שמונחים על שישה מיתרים או פחות.

רוב סוגי הקאפו מתבססים על מנגנון קפיצי שמהדק את זרוע הקאפו, המצופה בגומי או בחומר פלסטי רך אחר, אל המיתרים ואל צידו השני של צוואר הגיטרה. בסוגים אחרים הקאפו מהודק באמצעות רצועה אלסטית.
הקאפו מונח מצידו השמאלי של פסק בצוואר הגיטרה. עם הנחתו, הוא מקצר את הצוואר ואת אורך המיתרים, ובכך מעלה את הסולם שאליו הם מכוּוַנים בחצאי טון כמספר השריגים שנמצאים משמאלו (או מימין לו בגיטרות לשמאליים).

המוזיקולוג האיטלקי דוני היה הראשון שהשתמש במושג "קאפו", בחיבור משנת 1640, אם כי ככל הנראה הקאפו עצמו היה בשימוש עוד קודם לכן.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]


ערך זה הוא קצרמר בנושא מוזיקה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.