לדלג לתוכן

פרימטים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף קופאים)
המונח "פרימאט" מפנה לכאן. לערך העוסק בתואר כבוד של בעל תפקיד קהילתי בכיר, ראו פרימוס (תואר).
קריאת טבלת מיוןפרימטים
מקבץ של תמונות פרימטים
מספר משפחות של פרימטים, משמאל למעלה עם כיוון השעון: דאובנטוניים, קופיפים, לוריסיים, מרמוסטיים, קופים בעלי זנב, הומינידיים, גיבונים, קופי עכביש, צבוסיים, למוריים.
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
אינפרא־מחלקה: שיליניים
על־סדרה: אאוארכונטוגליריים
סדרה: פרימטים
שם מדעי
Primates
לינאוס, 1758
תחום תפוצה
תפוצת הפרימטים למעט האדם

תפוצת הפרימטים למעט האדם

לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פרימטים (שם מדעי: Primates; קופאים) היא סדרה במחלקת היונקים הכוללת את האדם ולמעלה מ-200 מיני קופים, קופיפים וקופי אדם.

הסדרה מחולקת לארבע תת-סדרות:

קופים צרי-אף וקופים רחבי-אף שייכים לאותה אינפרא-סדרה: אנתרופואידים. שאר הפרימטים לעומתם מכונים קיפופים.

מאפייני הסדרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אצל הפרימטים הראייה היא החוש המפותח ביותר. יש להם ציפורניים, שתי בלוטות חלב בלבד ולרוב נולד צאצא אחד בכל המלטה. בנוסף, מלבד הקואלות, הם בעלי החיים היחידים בטבע בעלי טביעות אצבע.

המין הגדול ביותר בסדרה הוא גורילה מזרחית (Gorilla beringei) שמשקלו עד 205 ק"ג. הקטן ביותר הוא למור ברטה עכברי (Microcebus berthae) שמשקלו עד 30 גרם.

משמעות השם

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פירושה בעברית של המילה הלטינית "פרימט" הוא "ראשון במעלה". את המונח טבע קארולוס ליניאוס משום שבסדרה זו כלול האדם, "נזר הבריאה", כדברי ליניאוס. כך קרא ליתר היונקים "השניים במעלה" ולשאר בעלי החיים "השלישיים במעלתם". בקרבה האנטומית הרבה שבין האדם לקופים הבחינו כבר הקדמונים, כמו אריסטו וגלנוס.

ההיסטוריה האבולוציונית של הפרימטים מגיעה 85 מיליון שנה אחורה.[1] אחד ממיני היונקים העתיקים ביותר הקרוב לראשוני הפרימטים, פלסיאדפיס, הגיע מצפון אמריקה. אחר, ארצ'יסבוס (אנ'), הגיע מסין. פרימטים קדומים נוספים בעלי מבנה דומה, נפוצו באירואסיה ובאפריקה במהלך הפליאוקן והאאוקן. פורגאטוריוס הוא אחד מארבע מינים שנכחדו שלפי המחקר הוא הדוגמה המוקדמת ביותר לפרימט או פרוטו-פרימט, המתוארך לפני 66 מיליון שנה.

הפרימטולוג דייוויד ביגון[2] הגיע למסקנה כי פרימטים קדומים נפוצו באירואסיה וכי שושלת שמובילה לקופים ובני האדם האפריקאים, כולל דריופיתקוס, נדדה דרומה מאירופה או ממערב אסיה לאפריקה. אוכלוסיית הפרימטים הטרופיים ששרדה, אשר נראית באופן המלא ביותר באתרי המאובנים העליונות של תקופת האוליגוקן והשכבות התחתונות ביותר של שקע פיום מדרום-מערב לקהיר, הולידה את כל מיני הפרימטים החיים – למורים של מדגסקר, לוריסים של דרום מזרח אסיה, גלגוס (אנ') של אפריקה, ואת האנתרופואידים החולקים אבות קדומים משותפים עם הומו סאפיאנס.[3][4][5][6]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרימטים בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]