קורט ריינהרד (חסיד אומות העולם)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קורט ריינהרד
Kurt Reinhard
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1910
מדינה אוסטריה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע צלם, איש צבא עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע חסיד אומות העולם
פרסים והוקרה חסיד אומות העולם (28 בפברואר 1981) עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים חיצוניים
יד ושם קורט ריינהרד
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קורט ריינהרדגרמנית: Kurt Reinhard);‏ היה חסיד אומות העולם מאוסטריה.

לפני המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ריינהרד היה קצין צבא, מהנדס חשמל וצלם חובב.

בתקופת מלחמת העולם השנייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעת שירותו בצבא גרמניה הוצב ריינהרד בן ה-29 בטרנוב שבפולין, הכבושה בידי גרמניה, כעוזר מנהל השכר שם. מאחר שהיה חובב צילום, נכנס ריינהרד לחנות המצלמות וצרכי הצילום Tumfoto שבעיר שם פגש את אליעזר תום, יהודי שהיה בעל המקום. ריינהרד ביקר פעמים רבות בביתו של תום, הביא לו מזון וגם אביזרי צילום מחופשתו בוינה והתיידד עם בני משפחתו. הוא סייע להם בדרכים רבות נוספות. סיועו זה היווה עבירה בפולין הכבושה, עבירה שהעונש עליה היה מוות, לו היה נתפס. בחודש יוני 1940 הועבר ריינהרד לעיר קטוביץ. בעיר היתה חנות צילום של יהודי בשם שרף, אשר הוחרמה על ידי הנאצים. בסיוע של אחד מעובדי החנות, ריינהרד העביר כספים למשפחות שרף ותום שבעיר טרנוב.

בשנת 1941 עזבה יחידתו הצבאית של ריינהרד את טרנוב, והוא הוצב בצרפת הכבושה. כשהתוודע לתוכנית לגירוש היהודים למחנות ריכוז, שלח מכתב לידידו היהודי בטרנוב ואף נסע לטרנוב מספר פעמים כדי להאיץ בידידיו לברוח ולהכין מסמכים מזויפים. שתי המשפחות עברו לעיר למברג ושם נעצרו חלק מבני המשפחה.

ביוני 1942 שב ריינהרד לטרנוב, ערב הגירוש של יהודי העיר. כשעזב את העיר לקח עמו ריינהרד 12 יהודים שלהם מסמכים מזויפים והעביר אותם לקרקוב שם הסתתרו.

לאחר מכן שוחרר ריינהרד מהצבא ועבד בחברת סימנס במינכן. כששמע על מעצרו של אחד היהודים שהעביר לקרקוב, השיג את שחרורו בטענה שיהודי זה הוא עובד מומחה ואף הצליח להעביר לגרמניה את יתר היהודים שלהם היו מסמכים מזויפים, מכיוון שסבר ששם יהיו בטוחים יותר. הוא נימק זאת בפני הרשויות הגרמניים בכך שיהודים אלה הם עובדים מומחים שעבודתם דרושה למשק המלחמה של הרייך הגרמני. כך יכלו היהודים לעזוב את קרקוב באופן חוקי ולהגיע לאזורים שונים בגרמניה, בהם אוסטריה המסופחת. רובם הגיעו לאזור מגוריו של ריינהרד, בסביבות מינכן.

ריינהרד דאג להעבירם למשימות אחרות אם משימותיהם המקוריות היו קשות מדי, וכשהתחילו הפצצות בעלות הברית על האזור, דאג להעבירם לאזורים כפריים שהיו מרוחקים מההפצצות.

בפעילותו סיכן ריינהרד את חייו והשקיע כסף רב מכספו האישי, בלא לקבל תמורה ובלא לבקש תמורה.

הנצחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-18 בפברואר 1981 הכיר יד ושם בקורט ריינהרד כחסיד אומות העולם.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך זה הוא קצרמר בנושא אוסטריה ובנושא השואה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.