קליסטו (מיתולוגיה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קליסטו
Καλλιστώ
תרבות דת יוון העתיקה עריכת הנתון בוויקינתונים
אב Lycaon עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג זאוס עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים ארקס, פאן עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
קליסטו עם זאוס המחופש לארטמיס; ציור שמן מאת פרנסואה בושה, 1744.

במיתולוגיה היוונית, קליסטויוונית: Καλλιστώ) היא נימפה של האלה ארטמיס. על שמה קרויה קבוצת הכוכבים "הדובה הגדולה".

רקע[עריכת קוד מקור | עריכה]

קליסטו הייתה נימפה ידועה ביופייה, והייתה בת לוויה של ארטמיס, אלת הציד, שדרשה מהנימפות לנדור כי ישמרו על בתוליהן.

זאוס, ראש האלים, חשק בקליסטו, אולם היא לא שעתה לחיזוריו. לכן התחפש לארטמיס, התייחד עמה במרמה ואף עיבר אותה. הרה, אשתו הקנאית של זאוס, גילתה את דבר בגידת בעלה, ונקמה בקליסטו באמצעות הפיכתה לדובה.

לפי הסיודוס, ארטמיס אחוזת החימה, זיהתה את חברתה ושלחה בה חץ שהרג אותה, אולי בעידודה של הרה הנזעמת. זאוס חילץ את הוולד מריחמה של קליסטו וקרא לו אָרְקאס.

זאוס מסר את הרך הנולד לנימפה מאיה, שגידלה אותו במערתה. לימים הפך זאוס לאבי בני ארקאדיה. את קליסטו וגם את בנה, ארקאס, בדמות דוב, העלה אל השמים. אלו הן, כך מספרת האגדה, הדובה הגדולה וההדובה הקטנה - שני מערכי כוכבים הסובבים את כוכב הצפון.

לפי גרסת הספר השני של מטמורפוזות מאת המשורר הרומי אובידיוס, קליסטו ההריונית גורשה מחברתה של מגינתה ארטמיס וילדה את ארקאס. הרה, שידועה כאלה הנוטרת טינה, ואינה שוכחת לעולם את בגידותיו של בעלה, ניצלה את ההזדמנות והפכה את קליסטו לדובה.

ארקאס גדל להיות צייד מוכשר ואמיץ, והיה חביב ביותר על זאוס.

יום אחד, בעת ששוטט ביער, ראתה קליסטו את בנה ארקאס. ההתרגשות גאתה בה, והיא החלה לרוץ לקראתו במהירות, תוך שהיא שוכחת כי היא עוטה דמות דובה. ארקאס נבהל וירה בדובה, כשהוא פוצע אותה אנושות. זאוס, מלך האלים, שקליסטו הייתה אהובתו וארקאס היה אחד מבניו האהובים, לא היה יכול לשאת את הכאב הטרגי שבפגיעה בשני יקיריו. לכן הפך גם את ארקאס לדובה, והעלה את שניהם לשמים. שם הם נמצאים עד היום, תמיד יירָאו ותמיד יישארו ביחד.

הרה, שכעסה עד מאוד על הכבוד שנעשה ליריבתה, שכנעה את פוסידון לאסור על הדובות לרדת אל האוקיינוס ככל שאר הכוכבים. מכל שאר המזלות רק הן אינן שוקעות לעולם מתחת לאופק.

בתרבות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הירח קליסטו של כוכב הלכת צדק והאסטרואיד 204 Kallisto (אנ') נקרא על שמה. כמו כן, האופרה "לה קליסטו" של פרנצ'סקו קאוואלי מבוססת על סיפור אהבתם של קליסטו ושל יופיטר (זאוס) שהתחפש לדיאנה (ארטמיס).

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קליסטו בוויקישיתוף